- Reklama -
Seimo narys V.Gapšys (Seimo archyvo nuotr.)

Šiandien Seime įvyko Europos reikalų komiteto posėdis, kuriame Finansų, Ūkio, Švietimo ir mokslo, Sveikatos apsaugos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų atstovai pristatė ES paramos panaudojimo ataskaitas. Anot Europos reikalų komiteto nario, Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno Vytauto Gapšio, ministerijų pasiaiškinimai, kodėl ES lėšų įsisavinimas vyksta vangiai, yra mažų mažiausiai juokingi, o rimtų priežasčių, dėl ko stringa ES finansavimas, Seimo komiteto nariai taip ir neišgirdo.

„Nustebino ministerijų atstovų pasiaiškinimai, kad ES lėšų įsisavinimui švietimo srityje trukdo atostogos — neva darbuotojai atostogauja ir dėl to negalima pasirašyti sutarčių ir projektų. Kitoms ministerijoms administruoti ir įsisavinti lėšas trukdo netinkami orai. Taip galima pasiekti absurdo ribą ir dėl kiekvienos nesėkmės savo darbe apkaltinti metų laiką, orus arba netinkamą žvaigždžių išsidėstymą“, — ironizuoja V. Gapšys.

Šiai dienai Lietuva panaudojo tik 19 proc. ES struktūrinės paramos. Tai yra vos ne trigubai mažiau, nei yra pasirašyta sutarčių. Ypatingai vangiai vyksta priemonių, skirtų verslo skatinimui įsisavinimas. Iš numatytų 1,7 mlrd. Lt ES lėšų verslui skatinti, pagal sudarytas sutartis yra išmokėta tik 153 mln. Lt., t.y. mažiau nei 10 proc.

„Atrodo, kad šios Vyriausybės darbo tikslu tapo totalus Lietuvos verslo sužlugdymas. Užspaudusi verslininkus didžiuliais mokesčiais valdžia neskuba dalinti ES paramos. Tai tampa panašu į žiaurų valdžios eksperimentą su žmonėmis: kiek gi jūs dar ištversite. Ministerijų atstovų pasiteisinimai yra juokingi, tačiau tiesiai šviesai atsakyti, kas kaltas dėl to, kad ES lėšos yra įsisavinamos taip lėtai, jie negali. Ir tai nenuostabu, juk niekas nenori pripažinti, kad šiai Vyriausybei paprasčiau pasiskolinti pinigus ir juos pravalgyti, nei užtikrinti tinkamą ES lėšų įsisavinimą ir verslo rėmimą“, — teigia V. Gapšys.

KK inf.

2010-07-23

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!