- Reklama -

Ketvirtadienį prie Seimo į protesto akciją dėl klastos būdu kelią besiskinančio Civilinės sąjungos įstatymo susirinkę šeimų gynimo organizacijų atstovai sulaukė Seimo vicepirmininko Vytauto Mitalo.

„Tai pirmas kartas, kai sulaukiame valdančiųjų reakcijos“, – pastebėjo protesto akcijos organizatorė „Basų mamų“ lyderė Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė. – „Jeigu žmonės protestuoja, tai aišku, kad nori kažką pasakyti“.

„Aišku, kad noriu išgirsti“, – atsakė V. Mitalas.

„Seime yra svarstomas Civilinės sąjungos įstatymas, apie kurį mes visi čia ir susirinkom pakalbėti. Aš noriu tiktai keletą dalykų pasakyti apie tą įstatymą, kas, mano nuomone, yra labai svarbu.

Tame įstatyme nėra aliuzijos į Konstitucijos 38 str. pakeitimą, nes tame įstatyme yra reglamentuojami civiliniai žmonių santykiai ir santuokos apibrėžimas, kuris yra Konstitucijos 38-ajame straipsnyje, niekaip tame įstatyme nėra keičiamas. Nes Konstituciją keisti, visi mes suprantam, pagal įstatymus reikia konstitucinės daugumos arba referendumo.

Kas yra reglamentuojama tame įstatyme? Tai yra sureguliuojami santykiai taip, kad būtų galima užtikrinti teisę į susižinojimą, užtikrinti turtinius klausimus ir civilinius santykius tarp žmonių, skirtingų lyčių arba tos pačios lyties.

Mes esame įsipareigoję, kai tą įstatymą pristatėme, aš taip pat kalbėjausi su Vilniaus arkivyskupu Gintaru Grušu, ir esu pasakęs jam tą dalyką, kad įsipareigojame nekeisti, nekeisti ir nepildyti šito įstatymo iki jo priėmimo stadijos. Tada visi dar galvojo, ar čia bus dar įvairių pasiūlymų, kurie galbūt atvertų kelią į įsivaikinimą ar panašiai. Bet to dalyko nėra ir iki priėmimo stadijos tikrai nebus. Tai yra atliepiamas dalies visuomenės lūkestis ir aš taip pat prašau jūsų supratimo“, – susirinkusiems šeimų gynėjams sakė Vytautas Mitalas.

„Jeigu jūs sakote, kad tame įstatyme santuokos sąvoka nekeičiama, kad apie įsivaikinimą kol kas neina kalba, jūs sakot, kad duodat pažadą, bet mes gi žinom, kad jūsų kadencijai liko metai, duok, Dieve, tai jūsų pažadas, nepykite, nėra toks svarbus, nes Seimo narys turi ribotą savo kadenciją – tai viena pastaba. O kitas dalykas, jeigu jūs toks tikras, kad visuomenė pritaria tam įstatymo projektui, tai kodėl valdantieji tą įstatymo projektą turi ištraukti iš po skverno, slapta, įdėti į darbotvarkę, kai opozicijos daugelio Seimo narių nebuvo balsavime. Būtent tą dieną, kai supratote, kad daugumos persvara bus daugumos pusėje. Kodėl žaidžiami tokie žaidimai? Visuomenė jaučiasi apgauta, išduota ir natūraliai kyla klausimas: kas su tuo projektu yra ne taip, kad jūs šitaip slapstotės?“ – V. Mitalui pastabas išsakė protesto organizatorė „Basų mamų“ lyderė Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė.

Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė

„Tai žiūrėkit, tikrai, apie tą įstatymą buvo tikrai daugybė klausimų, ir buvo diskusijų komitete ir Teisės ir teisėtvarkos komitete, ir buvo tikrai daugybė visuomenininkų… Aš pasakysiu, kad nėra ko ten slėpti, viskas, kas parašyta, yra aišku, ir tikrai tiek jūs, tiek oponentai, gali labai aiškiai matyti, kas ten yra parašyta“, – atsakė Vytautas Mitalas.

„Jūs sakote, kad apie vaikus nėra kalbos, apie įsivaikinimą, taip?“ – paklausė V. Mitalo Grafas Liutkevičius.

„Taip“, – patvirtino Seimo vicepirmininkas.

„Todėl kodėl Civilinės sąjungos įstatyme yra numatyti nepilnamečiai vaikai? Kaip gali du netradicinės seksualinės orientacijos žmonės gauti vaikų? Iš kur jie atsiras, jeigu ne įsivaikinimas?“ – V. Mitalo paklausė proteste prie Seimo dalyvavęs Grafas Liutkevičius.

„Galiu jus labai nuraminti…“ – pasakė V. Mitalas.

Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas

Seimo vicepirmininkas pakvietė į susitikimą šeimų gynimo organizacijų atstovus: „Jei kyla klausimų, galime susėsti kartu ir paskaityti“.

„Iš kur atsiras vaikai pas tas poras?“ – neatlyžo Grafas Liutkevičius.

„Tikrai visi supranta, kad procesas šio įstatymo dar užtruks. Pateikime yra užregistruoti lydintieji įstatymai, jie bus svarstomi Teisės ir teisėtvarkos komitete. Nėra jokios aliuzijos apie įsivaikinimą. Taip ir parašyta tame įstatyme. Tikrai neskleiskite netiesos“, – pasakė Vytautas Mitalas, protestuotojams pastebėjus, kad „išimkit iš įstatymo vaikus ir visi bus ramūs“.

„Norite pasakyti, kad Žalimas, viešai įvardindamas, kad šitas įstatymo projektas kuria šeiminius santykius tarp vienalyčių porų, klaidina visuomenę?“ – buvo paklaustas V. Mitalas.

„Mes būkim labai aiškūs…“ –

„Tai klaidina Žalimas visuomenę?“

„Tai aišku, kad šeimų būna visokių. Labai įvairių. Būna be tėvo. Būna be mamos. Būna su seneliais. Ir šeima, apie šeimą, jei norit Žalimą pacituoti, Konstitucinis teismas yra jau daug kartų pasakęs, kas yra šeima. Santuokos apibrėžimo, kuris įdėtas Konstitucijoje, niekas nekeičia. Dabar niekas nekeičia“, – pasakė V. Mitalas. – „Mes išsinagrinėjom praktikas: Europos žmogaus teisių teismas, kaip ir Prancūzijos pavyzdžiu, iš šito įstatymo negalėtų kildinti, kad yra kažkokia tai, na, nelygiava, ir dėl to Seimas turi nuspręsti, kad būtų galima keisti santuokos apibrėžimą. Mes esame išsinagrinėję, jau trys bylos, taip, kad aš tikrai labai noriu jus nuraminti. Paaiškinau, apie ką yra įstatymas ir apie ką šis įstatymas nėra“.

„Štai čia yra vadinamasis partnerystės įstatymas ir jame 16 kartų paminėtas žodis „vaikai“. Ir nutraukus partnerystę apie vaikus kalbama, ir atsiradus partnerystei… Iš kur vaikai pas poras, negalinčias susilaukti vaikų?“ – toliau buvo spaudžiamas atsakyti V. Mitalas. Tačiau Seimo vicepirmininkas į šią G. Liutkevičiaus pastabą nieko neatsakė.

„Jeigu jūs pirmadienį pasakote, kad tas įstatymo projektas nebus svarstomas, o antradienį jau prašote įtraukti į darbotvarkę. Ar tai nėra manipuliacija? Ar tai nėra melas? Ir kaip po to mums tikėti, pasitikėti jūsų žodžiais, kuriuos jūs kalbate mums dabar?“ – V. Mitalo klausė politologas Marius Kundrotas. – „Ar nebus taip, kad šiandien jūs sakote: „ne, ne, čia su vaikais nieko bendro“, praeis, sakysim, kažkiek tai laiko, ir sakysite, kad su vaikais viskas tvarkoj“.

Marius Kundrotas

„Žiūrėkit, aš pasakysiu taip: jeigu aš, kaip sakant, nenorėčiau, nebūčiau norėjęs čia ateiti, nugi tai ir nebūčiau atėjęs. Bet aš noriu su jumis pasikalbėti…“, – pasakė V. Mitalas.

„Bet jūs neatsakėt į klausimą – kodėl jūs pakeitėt savo žodį?“ – pakartojo klausimą M. Kundrotas.

„…Tam, kad jūs galėtumėt pasitikėt“, – taip ir neatsakė į klausimą Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas.

Buvo sutarta, kad šeimų gynimo organizacijos susisieks su V. Mitalu, kuris ras laiko priimti šeimų gynimo organizacijų atstovus ir išklausys jų argumentus.

KK inf.

- Reklama -

1 KOMENTARAS

  1. Užmirštama (ar nesuvokiama), jog Gamtos Valia šeimos kuriamos dėl palikuonių, dėl GYVYBĖS TĘSTINUMO, o taip pat, kad per santuokos sudarymą per sutuoktinių BENDRĄ kūdikį dvi giminės sujungiamos KRAUJO RYŠIU, ir kad tokia griežta Gamtos Tvarka padeda išvengti kraujomaišos, kuri galiausiai atvestų žmoniją prie visiško, ją naikinančio išsigimimo. Prie to norom nenorom prisideda ir vienalytės poros, susirandančios sau gimdytoją ar apvaisintoją iš šalies.

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!