- Reklama -

Valentinas Stundys. KK nuotr.

Šiandien valdančiosios koalicijos politinė taryba svarstys lietuvių kalbos ir literatūros abitūros egzamino palengvinimo tautinių mažumų mokyklų mokiniams klausimą. Tokius pakeitimus inicijuoja švietimo ir mokslo viceministrė E.Tamošiūnaitė, atstovaujanti Lietuvos lenkų rinkimų akcijai. „Tenka apgailestauti, kad iniciatorių trumpa atmintis: pereiti prie vienodo turinio lietuvių kalbos brandos egzamino visiems vidurinio ugdymo programas baigiantiems mokiniams buvo numatyta dar 2004-2008 m. Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonėse.“, – aiškina Valentinas Stundys, TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotojas.

Taigi jau tada buvo numatyta išlyginti lietuvių kalbai skiriamų valandų lietuvių ir tautinės mažumos kalba dėstomose mokyklose skaičių, tačiau tautinių mažumų atstovų siūlymu bendruosiuose ugdymo planuose leista pačioms mokykloms spręsti, kiek valandų skirti lietuvių ir kiek gimtajai kalbai. Vadinasi, pačios mokyklos buvo atsakingos už sąlygų sudarymą tinkamam valstybinės kalbos mokymuisi.

Beje, vienodo lietuvių kalbos egzamino nuostata buvo įtvirtinta ir „Tautinių mažumų švietimo nuostatose“ (2002 m.) bei „Lietuvos lenkų tautinės mažumos švietimo raidos strategijoje“ (2005 m.). Taigi jau daugiau kaip 10 metų visos mokyklos turėjo pareigą ruoštis lietuvių kalbos egzaminui pagal vienodą programą. „Švietimo įstatymo 38 straipsnyje nustatoma aiški mokymosi pasiekimų vertinimo tvarka. Pirmiausia „mokymosi pasiekimų patikrinimui organizuojami vienodi visų mokomųjų kalbų mokyklų mokiniams“. Be to, šis straipsnis įpareigoja visas bendrojo ugdymo mokyklas užtikrinti „lietuvių kalbos mokėjimą pagal bendrąją švietimo ir mokslo ministro patvirtintą programą (pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo ir brandos egzaminų)“. Šių metų abiturientai turės laikyti vienodą egzaminą, todėl suprantamos tokios aktyvios LLRA politikų pastangos bet kokia kaina atšaukti tą pareigą.“ , – komentavo V.Stundys.

Egzaminų programos yra tvirtinamos prieš dvejus metus ir jų esminis keitimas šiandien yra neįmanomas ir teisiškai negalimas. “Taip pat abejonių kelia Švietimo ir mokslo viceministrės E.Tamošiūnaitės aktyvi veikla, įvertinant tai, kad jai, kaip teigia ministras spaudoje, nėra priskirta kokia nors atsakomybės sritis ministerijoje. Linkėtina, kad tokios destruktyvios iniciatyvos būtų teisiškai įvertintos, o koalicija sugebėtų atsispirti savo partnerės šantažui”, – mano V.Stundys.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!