- Reklama -

Valdemaras Valkiūnas mano, kad kalbant apie krašto apsaugą turi būti apsispręsta: ar mes tik norime nuraminti žmones, kad jie sutiktų, kaip plovėjai plaus krašto apsaugai skiriamus pinigus, ar rimtai susirūpinsime krašto gynyba. KK nuotr.

Buvęs Seimo narys, Respublikonų partijos pirmininkas Valdemaras Valkiūnas mano, kad kalbant apie krašto apsaugą turi būti apsispręsta: ar mes tik norime nuraminti žmones, kad jie sutiktų, kaip plovėjai plaus krašto apsaugai skiriamus pinigus, ar rimtai susirūpinsime krašto gynyba.

-Ką manote apie krašto apsaugą? Kokia ji turėtų būti? – paklausė “Karštas komentaras” Valdemaro Valkiūno.

-Dabar krašto apsaugos išlaidos yra milijardas. Prisiperkam visokio, atsiprašant „šlamšto“, kurį mums Vakarai, kadangi padėvėtas („iš antrų rankų“), turėtų dovanoti, blogiausiu atveju parduoti metalo laužo kaina.

Aš važinėjau su ta tankete – tuo „grabeliu“, kur Prezidentė irgi važinėjo, kurio šonas peršaunamas iš vidutinio kulkosvaidžio. Jeigu mes tokios ginkluotės prisivežtume, tai, kaip rodo Ukrainos patirtis, mes ne tik su tanketėmis, bet ir su tankais 60 km nepravažiuotume – nes „gradai“ lekia 60 km, ir iš tankų bei tankečių nieko nelieka.

Taigi, iš to jokios naudos. Kaip ir iš laivelių – ką parodė pavyzdys Azovo jūroje, kai stebuklingai sudegė tie laiveliai.

Karine prasme esame sunkioje padėtyje, nes mes iš karto atsiduriame katile. Rusijos kariuomenė stovi Baltarusijoje, stovi Kaliningrado srityje. Ir jie per pusantros valandos – dvi valandas mus uždaro į katilą. Ir nei amerikonai, nei anglai nenorės savo karių palikti čia, katile.

Mes esame NATO sudėtinė dalis. Tačiau savo lėšas gynybai nebūtinai turime duoti jiems pinigais – tie 2 proc. BVP gali likti Lietuvoje ir skatinti mūsų ekonomiką. Galime universitetuose, mokyklose, rajonuose padidinti šaudyklų skaičių, ugdyti patriotiškumą, ir tai bus tas indėlis į NATO.

Galėtume beveik kiekviename rajone išdėstyti spec.pajėgas, paruošti gerus operatorius, kurie 100 proc. pataikytų į tankus iš prieštankinės ginkluotės. Taip pat galėtume paruošti gerus priešlėktuvinės gynybos specialistus.

Taigi, mes turėtume orientuotis į spec.grupes (reikia mobilių grupių, aprūpintų paskutinio modelio ginkais), kurios būtų taip išdėstytos, kad nebūtų sunaikintos per pirmas 10 minučių. Taip pat gerinti infrastruktūrą – daryti nusileidimo takus. Ant autostradų turi būti lėktuvų nusileidimo spec.takai. Čia nieko naujo nėra – tai buvo ir tarybiniais laikais: lėktuvai, naikintuvai nusileidžia ant visuomeninio naudojimo kelių.

O tankų normatyvai labai nedideli, todėl tos technikos turi būti daug, kad ji būtų efektyvi. Ar mes už visas tas lėšas galime nusipirkti daug tankų? Negalime. Vadinasi, mums reikalinga speciali, specifinė technika: prieštankinė, priešlėktuvinė. Ir, kiek girdėjau, pas mus yra savi raketų kūrėjai. Todėl reikia juos finansuoti – tegul jie kuria raketas, kad mes galėtume pasipriešinti, kažkokią tai žalą padaryti. O ne taip, kad tulpių nuklotais keliais kažkas sutiktų. Kad matytų, jog mūsų krašto apsauga – graži rožė, bet, kai atsisėdo, tai dygliai stipriai į užpakalį sulindo.

-Na, sako, kad mus lenkai išgelbėtų?

-Jeigu bus konfrontacija, kaip lenkai gali mus išgelbėti, jeigu jie bus blokuoti, ir mes iš karto būtume atjungiami, kaip katilas, ir Kaliningradas mus iš karto blokuotų elektroniniu būdu? Pamenate, kaip praskrido lėktuvai su spec.signalais virš laivų, kai vos neišprotėjo Amerikos jūreiviai Juodojoje jūroje, kai panaudojo specialią techniką? Lenkai bėgs nuo tos Kaliningrado srities ir gerai dar bus, jeigu vokiečiai juos sustabdys. Tai yra tiktai melas ir apgaulė, kad lenkai ar kas mus išgelbės.

Turi būti apsispręsta: ar mes tik norime nuraminti žmones, kad jie sutiktų, kaip plovėjai plaus krašto apsaugai skiriamus pinigus, ar rimtai susirūpinsime krašto gynyba. Pirmu atveju reikia baimę mokesčių mokėtojams įvaryti, ir tada žmonės atiduoda piniginę – kaip tie telefoniniai sukčia: tavo artimasis papuolė į bėdą, atnešk pinigus. Taip ir čia: jeigu nenorite būti bėdoje, neškite pinigus, sumokėkite, ir bus.

Bet, kaip jau sakiau, tuos pinigus galime realiai panaudoti infrastruktūros gerinimui Lietuvoje: padaryti atsarginius aerodromus, paruošti visuomeninius kelius lėktuvų nusileidimams, sukurti spec.grupes, įvesti mokinių, studentų mokymus – kad jiems būtų įdomu, būtų užgrūdinti. Kai rankos bus pačiupinėjusios tą daiktą, gyvenime pravers. Tada bus pliusas lietuvių tautai, Lietuvos piliečiui.

-Pati gerai prisimenu, kaip dar tarybiniais laikais būdavo karinės pamokos ir laikui reikėjo išrinkti ir surinkti Kalašnikovą…

-Čia būtų ir užimtumas, ir nusikalstamumo mažinimas, ir sportas, ir pinigai būtų panaudoti naudingai.. Penki viename. Bus karas, nebus karas, bet pinigai būtų panaudoti naudingai. Bus ką ir prisiminti. O homoseksualizmu užsiimti… Nuo to vaikai negimsta.

-Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Giedrė Gorienė

Pagal “Karštą komentarą”

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!