- Reklama -
Valstiečiai įvykdė barterinį susitarimą su konservatoriais: lengvatinis PVM bus, bet tik iki Naujųjų metų. KK nuotr.
Valstiečiai įvykdė barterinį susitarimą su konservatoriais: lengvatinis PVM šildymui bus, bet tik iki Naujųjų metų. KK nuotr.

Valdančioji LVŽS tesėjo savo pažadą opozicijoje esantiems konservatoriams: Seimas ypatingos skubos tvarka pritarė Vyriausybės siūlymui laikinai – nuo spalio iki gruodžio pabaigos – grąžinti 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio lengvatą centralizuotam šildymui. Tokį barterinį susitarimą mainais už konservatorių paramą priimant miškų reformos įstatymą Seimo LVŽS ir TS-LKD frakcijos pasirašė šių metų liepos 11 d.

susitarimas

“Šis sprendimas galios iki šių metų pabaigos, kadangi nuo 2018 metų pradžios numatoma kompleksiškai peržiūrėti dabar taikomus PVM tarifus ir nustatyti nuolatinį sumažintą PVM tarifą šildymui”, – teigiama LVŽS išplatintame pranešime spaudai.

„Metų pradžioje nebuvo aišku, ar tam bus finansinės galimybės – planuojant 2017 metų valstybės biudžetą pridėtinės vertės mokesčio (PVM) už šildymą lengvata iš viso numatyta nebuvo, tačiau Vyriausybė rado galimybę tą lengvatą taikyti visus šiuos metus. Seimo sprendimas užtikrins, kad nuo spalio šia lengvata vėl naudosis apie 700 tūkst. šalies gyventojų“, – sako LVŽS seniūnas R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis. KK nuotr.

R. Karbauskis tikina, kad PVM lengvata šildymui neabejotinai bus nuo 2018 m. sausio 1 dienos, bet dėl jos dydžio bus diskutuojama.

PVM lengvata galios lygiagrečiai su išlaidų šildymui ir karštam vandeniui kompensavimo mechanizmu, pagal kurį gyventojams kompensuojama išlaidų dalis, viršijanti 10 procentų pajamų ribą.

Tuo tarpu konservatorių toks PVM lengvatos šildymui taikymo periodas netenkina ir Seimo TS-LKD frakcijos nariai Gabrielius Landsbergis, Mykolas Majauskas ir Ingrida Šimonytė kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentę Dalią Grybauskaitę, prašydami vetuoti įstatymą dėl lengvatos pratęsimo tik iki Naujųjų metų.

TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis. KK nuotr.

„Socialdemokratai, kurie šiuo metu svarsto koalicijos su valstiečiais-žaliaisiais likimą, teigė, jog viena pagrindinių sąlygų koalicijai neiširti buvo PVM lengvata šildymui, tačiau šiandien jie pademonstravo savo valią ir padarė viską, kad gyventojai nežinotų, kokia šildymo kaina bus sezono viduryje“, – sakė G. Landsbergis.
„Vyriausybė elgiasi neatsakingai palikdama gyventojus nežinioje. Per artimiausius kelis mėnesius neįvyks nieko, kas sudarytų pagrindą didinti šildymo tarifą. Todėl prašome Lietuvos Respublikos Prezidentės vetuoti priimto įstatymo nuostatą dėl šildymo lengvatos galiojimo vos keliems mėnesiams ir pasiūlyti neribotą galiojimo laikotarpį“, – teigė M. Majauskas.

Mykolas Majauskas. KK nuotr.
„Lietuvos Respublikos Prezidentė ne kartą yra pasakiusi, kad lengvatos panaikinimas buvo klaida. Ne mažesnė klaida yra lengvatą tarsi sugrąžinus, kartu įstumti žmones į nežinią, kaip kainos keisis šildymo sezono viduryje. Vyriausybės planuojamos PVM tarifų pervartos neatrodo pagrįstos nei ekonominiu, nei fiskaliniu požiūriu, kadangi dalį galiojančių lengvatų numatoma didinti, nors jų poveikis galutinei kainai ir nauda vartotojams neapibrėžti, kai tuo tarpu kitą dalį, įskaitant vienintelę tikrai tenkančią vartotojams – šildymo – mažinti ir dar paties šildymo sezono viduryje. Manyčiau, kad bereikalingos įtampos ir kaitaliojimai aplink PVM tarifą šildymui jau yra perdaug ir būtų protinga šias diskusijas baigti“, – komentavo I. Šimonytė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!