- Reklama -

R.Dačkaus nuotr.

Vilniaus viršūnių susitikime, kuriame dalyvauja ES lyderiai, ES vyriausioji užsienio politikos įgaliotinė, 28 ES valstybių narių bei 6 Rytų partnerystės šalių vadovai ir ministrai, parafuotos ES Asociacijos sutartys su Gruzija ir Moldova, pasirašyti kiti svarbūs ES bendradarbiavimo susitarimai su Rytų partnerėmis.

Į aukščiausio lygio susitikimą Vilniuje sukvietusi 34 valstybių ir vyriausybių vadovus, ministrus bei ES lyderius, Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, jog Vilniaus viršūnių susitikimas buvo tikrai sėkmingas, nes prasidėjo naujas Rytų partnerystės etapas.

„Per ketverius metus Rytų partnerės padarė didelę pažangą ir laisva valia renkasi Europą. Joms tai galimybė kurti geresnę, saugesnę ir demokratiškomis vertybėmis pagrįstą ateitį. Joks išorinis spaudimas ar grasinimai negali sutrukdyti suverenioms valstybėms eiti savo pasirinktu keliu”, – sakė Prezidentė.

Vilniaus viršūnių susitikime parafuotos ES Asociacijos sutartys su Moldova ir Gruzija, kurios apima ir plačius laisvosios prekybos susitarimus. Prezidentės teigimu, tai labai svarbus šių šalių žingsnis siekiant pažangos ir žengiant europinės transformacijos keliu.

Pasistūmėta ir siekiant ES vizų liberalizavimo su Rytų partnerystės šalimis. Vilniaus susitikime pasirašyta ES ir Azerbaidžano sutartis dėl supaprastinto vizų režimo. Prezidentė pasveikino šią savaitę pateiktą Europos Komisijos siūlymą įvesti bevizį režimą su Moldova.

Taip pat pasirašyta sutartis su Gruzija dėl dalyvavimo ES tarptautinėse misijose, parafuotas ES ir Ukrainos aviacijos susitarimas.

Glaudus šešių šalių suartėjimas su ES, parama jų siekiui gyventi pagal europines vertybes ir principus yra vienas svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetų. Šį pusmetį prie ES vairo stojusi Lietuva dėjo dideles diplomatines pastangas, kad Rytų partnerystės programoje įvyktų reikšmingas postūmis.

Vilniaus viršūnių susitikimas yra trečiasis tokio aukšto lygio susitikimas Rytų partnerystės tema. Pirmasis susitikimas įvyko Prahoje prieš ketverius metus. Dvi dienas vyksiantis aukščiausio lygio susitikimas yra svarbiausias ir didžiausias Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginys.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!