- Reklama -

Z.Vaigauskas ir toliau organizuos rinkimus. KK nuotr.

Seimas plenariniame posėdyje nutarė atšaukti sprendimą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) įgaliojimų nutraukimo. Už Seimo nutarimą balsavo 79 Seimo nariai, prieš – 36, susilaikė 9 parlamentarai.

Priimtu sprendimu panaikintas Seimo nutarimas, kuriuo ketinta nuo gruodžio 13 d. nutraukti Vyriausiosios rinkimų komisijos įgaliojimus.

Pasak dokumento iniciatorės Seimo narės Irenos Šiaulienės, Konstitucinio Teismo išvada pervertinta, nes joje nebuvo pasakyta, kad VRK darbas yra visiškai netinkamas. Politikės nuomone, komisija galėtų dirbti, kol darbo grupė paruoštų naują patobulintą rinkimų įstatymą.

„Kaip parodė praktika, yra daug netobulumų, galima įvairiai suprasti ir reikėtų preciziškiau reglamentuoti tuos klausimus, tas problemas, su kuriomis susidūrėme rinkimų kampanijos metu“, – anksčiau yra sakiusi I. Šiaulienė. Anot Seimo narės, reikia palikti VRK įgaliojimus, kad ji tęstų darbus ir pasirengtų naujai rinkimų politinei kampanijai dėl papildomų rinkimų vienmandatėse apygardose.

Opozicija mano kitaip

Tuo tarpu Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija klaida laiko tai, kad naujos valdančiosios daugumos rankomis šiandien buvo užkirtas kelias atsinaujinti dabartinės sudėties Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), dėl kurios principingos veiklos ir sprendimų aiškių abejonių pateikė Konstitucinis Teismas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Petras Auštrevičius Seimui siūlė priimti kompromisinį sprendimą, kad dabartinės VRK įgaliojimai būtų laikinai pratęsti iki 2013 m. birželio 1 d. Tai būtų leidę VRK surengti pakartotinius rinkimus keliose vienmandatėse apygardose, per tą laiką būtų įvertinti nauji komisijos nariai. Daugiausia naujos valdančiosios daugumos balsais šis siūlymas buvo atmestas.

„Jei galėtų, nauja valdančioji dauguma dabartinės VRK įgaliojimus turbūt pratęstų dar šimtui metų. Tiesą sakant, panašus sprendimas ir buvo padarytas, nes joks komisijos darbo terminas nėra nurodytas. Konstitucinis Teismas aiškiai pasakė, kad rinkimų komisija neatsižvelgė į svarbius Rinkimų įstatymo pažeidimus – buvo padarytos klaidos, kurias ignoruoti yra tiesiog nepadoru. Praleidome gerą progą atsinaujinti“, – teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Remigijus Šimašius.

Liberalo teigimu, kandidatų į naujos sudėties VRK buvo daugiau nei pakankamai. R. Šimašiaus manymu, Seimui pakeitus savo ankstesnį sprendimą ir nusprendus pratęsti esamos komisijos įgaliojimus buvo parodyta nepagarba naujiems kandidatams.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!