- Reklama -
Ignalinoje lankėsi  žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė
Ignalinoje lankėsi žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė

Balandžio 22 d. Ignalinoje lankėsi žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Ją lydėjo susitikimą inicijavęs Seimo narys Šarūnas Birutis. Pirmiausia ministrė susitiko ir rajono žemės ūkio sritį aptarė su meru Henriku Šiaudiniu ir savivaldybės administracijos direktoriumi Vidu Kreivėnu, vėliau bendravo su žemdirbiais.

Ministrė susitiko ir rajono žemės ūkio sritį aptarė su meru Henriku Šiaudiniu ir savivaldybės administracijos direktoriumi Vidu Kreivėnu.

Meras Henrikas Šiaudinis, kalbėdamas apie žemės ūkio padėtį, akcentavo, kad rajone buvo daug nedirbamos žemės, dabar situacija iš esmės pasikeitė. Ūkiai plečiasi, o geriausia situacija grūdinių kultūrų auginimo srityje. Kalbėta apie kiaulių marą ir jo pasekmes, ekologinių ūkių problemas, vis nepabaigiamą žemės reformą. Susitikime taip pat dalyvavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Ignalinoje vadovas Laimutis Ragaišis, žemėtvarkos skyriaus vadovas Arvydas Bagdonas, Lietuvos ūkininkų sąjungos Ignalinos skyriaus pirmininkė Marijona Lukaševičienė, savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir akimo reikalų skyriaus vedėja Natalija Truchina.

Ministrė akcentavo, kad žemės ūkis yra labai sudėtinga sritis, kurioje susipina atskirų žemdirbių grupių interesai ir bet kokios taisyklės ir nuostatos negali tikti visiems, tačiau stengiamasi teisės aktus derinti su žemės ūkio veiklą kuruojančiomis asociacijomis, išklausyti žemdirbių nuomones.

Žemdirbiai piktinosi kai kurių ministerijos darbuotojų nekompetencija, sudėtingomis taisyklėmis, paraiškų priėmimo datų kaitaliojimu.

Kalbėdama su rajono žemdirbiais, ministrė apžvelgė pagrindinius ministerijos darbus, įgyvendinamas priemones. Viena iš svarbiausių „Investicijos į žemės ūkio valdas“. Gegužės mėnesį įvyks antrasis šaukimas paraiškoms teikti. Šiai priemonei skirta apie 70 mln. eurų. Akcentuota, jog stengiamasi stiprinti mažus ir vidutinius ūkius, kad visa parama neatitektų stambiesiems.

Daug dėmesio skirta, matyt, problemiškiausiai – pienininkystės sričiai. Pastebėta, kad pieno ūkių situacija dėl mažų supirkimo kainų visoje Lietuvoje blogėja ir gerų pasikeitimų iki metų pabaigos neprognozuojama. Visoje Europoje yra pieno produkcijos perteklius. Vien Airija šiais metais 18 proc. padidino pieno gamybą. Pagalba Lietuvos pieno sektoriui – specialioji parama, kuri sudaro po 75 eurus už kiekvieną karvę, kooperuotiems ūkiams ši išmoka didesnė – 86 eurai. Ministrė teigė, kad visi bandymai dėl kainų kalbėtis su pieno perdirbėjais neduoda jokių rezultatų. Tik išgirdę apie papildomas išmokas, jie skuba mažinti kainas.

Žemdirbiai ministrei uždavė nemažai klausimų apie deklaravimo, paraiškų priėmimo tvarką ir taisykles, pievų priežiūrą, paramą jauniesiems ūkininkams. Buvo išsakyta ir pastabų. Žemdirbiai piktinosi kai kurių ministerijos darbuotojų nekompetencija, sudėtingomis taisyklėmis, paraiškų priėmimo datų kaitaliojimu.

Lina Kovalevskienė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!