- Reklama -
Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. KK nuotr.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius šiandien dalyvavo Šiaulių universitete surengtame ekonomikos forume „Šiaulių regiono ekonominė plėtra: verslo skatinimo idėjoms – valstybės investicijos“.

Premjeras Šiauliuose akcentavo kvalifikuotos darbo jėgos poreikį, naujos perspektyvos Europos Sąjungos paramos efektyvų panaudojimą gaunant ekonominę grąžą, vystymą tų projektų, kurie nedidins biudžeto išlaidų, bet skatins pajamų generavimą. „Tam yra svarbu sutelkti Vyriausybės, vietos valdžios, verslo, veiklių žmonių pajėgas, kad greičiau atsigautų regionai“, – kalbėjo premjeras.

Forume buvo pristatyta Šiaulių regiono ekonominė apžvalga ir potencialas investicijoms, verslumo ir eksporto skatinimo priemonės. Pasiūlymus, kaip skatinti verslo plėtrą, pateikė savivaldos, verslo, visuomeninių organizacijų atstovai.

Ekonominė apžvalga rodo, kad Šiaulių regiono ekonominiai, verslo plėtros bei darbo rinko rodikliai atsilieka nuo Lietuvos vidurkio, o emigracija smarkiai sumažino apskrities gyventojų skaičių. Per 2007–2013 m. laikotarpį darbo jėgos sumažėjo 3,6 proc., arba 5,1 tūkst. žmonių, kartu išlieka aukštas nedarbo lygis, tarp jaunimo jis siekia net 34 proc.

Forume pasiūlyta, kokiomis priemonėmis regione būtų galima skatinti verslumą ir eksportą. Tarp tokių skatinimo priemonių – įvairūs jaunimo ir moterų verslumo skatinimo renginiai, specializuoti mokymai ir seminarai, konsultantų registro sukūrimas, paslaugų (konsultaciniai) krepšeliai norintiems pradėti verslą ir pirmiesiems verslo metams, atskiri krepšeliai verslui vystyti ir pradedantiesiems verslininkams su verslo liudijimais, taip pat kontaktų užsienio rinkose paieška ir užmezgimas, įmonių konkurencingumo didinimas.

Ypač pabrėžta mokslo, švietimo įstaigų ir verslo bendradarbiavimo svarba bei tokio bendradarbiavimo skatinimas. Pasak Vyriausybės vadovo, reikia siekti, kad būtų parengiama tiek kvalifikuotų specialistų, kiek šiuo metu reikia kiekvienai konkrečiais sričiai.

Ekonomikos forumas Šiauliuose surengtas bendradarbiaujant su Lietuvos pramonininkų konfederacija, kitomis verslo asociacijomis, miesto akademine bendruomene. Be jų atstovų, renginyje taip pat dalyvavo ūkio ministras, Švietimo ir mokslo ministerijos bei vietos savivaldos atstovai, Lietuvos darbo biržos ir VšĮ „Investuok Lietuvoje“ vadovai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!