- Reklama -

LAT: Vilniaus apygardos teismo 2013 m. kovo 18 d. nutartis, kuria baudžiamoji byla kaltinamojo V. Uspaskich atžvilgiu išskirta ir atidėta iki jis pasveiks, yra nepagrįsta ir neteisėta. KK nuotr.

Darbo partijos baudžiamoji byla turi būti toliau nagrinėjama dėl visų kaltinamųjų, dėl kurių ji buvo perduota teismui, o nutartis dėl Viktoro Uspaskich baudžiamosios bylos išskyrimo į atskirą turi būti panaikinta.

Tokią nutartį šiandien paskelbė Lietuvos apeliacinis teismas, nusprendęs, kad Vilniaus apygardos teismo 2013 m. kovo 18 d. nutartis, kuria baudžiamoji byla kaltinamojo V. Uspaskich atžvilgiu išskirta ir atidėta iki jis pasveiks, yra nepagrįsta ir neteisėta.

Teisėjų kolegija pabrėžė, kad pirmosios instancijos teismas, išskirdamas kaltinamojo V. Uspaskich bylą į atskirą, vadovavosi nuostata greičiau išnagrinėti bylą dėl kitų kaltinamųjų, bylą dėl V. Uspaskich atidedant vėlesniam laikui. Tačiau skundžiamoje nutartyje nebuvo išdėstyta jokių motyvų, kad bylos išskyrimas dėl V. Uspaskich tikrai nepakenks vadinamosios Darbo partijos bylos išnagrinėjimo išsamumui.

Teismas atkreipia dėmesį, kad V. Uspaskich vaidmuo vadinamojoje Darbo partijos byloje nurodomas kaip pagrindinio nusikalstamų veikų organizatoriaus ir vadovo. Jau vien dėl šios priežasties kolegija daro išvadą, kad bylos dėl V. Uspaskich išskyrimas gali pakenkti Darbo partijos bylos nagrinėjimo teisme išsamumui, nes gali trukdyti teisingai nustatyti bylos aplinkybes ir kitų šioje byloje kaltinamų asmenų kaltės klausimus.

Antra priežastis, kodėl pirmosios instancijos teismo nutartis naikinama, yra tai, kad bylos dėl kaltinamojo V. Uspaskich išskyrimas gali pakenkti bylos ne tik dėl kitų fizinių asmenų, bet ir dėl kaltinamojo juridinio asmens Darbo partijos išnagrinėjimo išsamumui.

Be to, Apeliacinis teismas primena, kad pagal LAT praktiką nuosprendyje negali būti formuluočių apie nenuteistus ar neteisiamus asmenis, jų kaltę padarius nusikalstamas veikas. Todėl atskirai nagrinėjant V. Uspaskich bylą ir jį kaltinant tų pačių nusikalstamų veikų padarymu, gali iškilti ir išankstinės nuomonės dėl bylos baigties, t.y. teismo nešališkumo klausimas.

Galiausiai Lietuvos apeliacinis teismas atkreipė dėmesį, kad pagal byloje surinktą medžiagą kaltinamasis į teismo posėdžius, vykusius per trumpesnį negu vieno mėnesio terminą, neatvyko dėl pateisinamos ir svarbios priežasties, jo gydymo terminas pagal pateiktus medicininius dokumentus ir gydymo pradžią (2013 m. vasario pabaiga) yra arba jau pasibaigęs arba greitai pasibaigs, todėl daroma išvada, kad Vilniaus apygardos teismo sprendimas išskirti baudžiamąją bylą dėl vieno kaltinamojo iki jis pasveiks buvo skubotas, ir tokio sprendimo priėmimui trūko duomenų, kad kaltinamasis dėl sveikatos ilgai negalės dalyvauti posėdžiuose.

Primename, kad Vilniaus apygardos teisme šiuo metu nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje kaltinamai pareikšti Viktorui Uspaskich, Vitalijai Vonžutaitei, Vytautui Gapšiui, Marinai Liutkevičienei ir juridiniam asmeniui Darbo partijai.

Apeliaciniam teismui pateiktuose skunduose kaltinamasis V. Uspaskich ir jo gynėjas prašė panaikinti skundžiamą nutartį.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

LAT inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!