- Reklama -
Nustatyta, kad STT slapti tyrimo veiksmai buvo atliekami nesilaikant įstatymų. KK nuotr.
Nustatyta, kad STT slapti tyrimo veiksmai buvo atliekami nesilaikant įstatymų. KK nuotr.

Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija apeliacine tvarka išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje buvo nuteisti buvę Valstybinės ligonių kasos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojai: direktorius Algis Sasnauskas, valstybės tarnautojai Vytas Sinkevičius ir Justinas Vyšniauskas nuteisti dėl piktnaudžiavimo tarnyba, o Robertas Janickas – dėl padėjimo piktnaudžiauti tarnyba.

Vilniaus apygardos teismas 2014 m. lapkričio 17 d. nuosprendžiu A. Sasnauską pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba siekiant kitokios asmeninės naudos ir paskyrė jam laisvės atėmimą 2 metams. A. Sasnauskui paskirtos laisvės atėmimo bausmės vykdymas buvo atidėtas 2 metams, įpareigojant jį be institucijos, prižiūrinčios bausmės vykdymo atidėjimą, sutikimo neišvykti iš gyvenamosios vietos ilgiau kaip septynioms paroms.

Teismas dėl piktnaudžiavimo tarnyba pripažino kaltais ir V. Sinkevičių bei J. Vyšniauską, o dėl padėjimo piktnaudžiauti tarnyba siekiant kitokios asmeninės naudos kaltu pripažino R. Janicką. V. Sinkevičiui ir J. Vyšniauskui buvo paskirtos baudos, o R. Janickui – laisvės atėmimas 1 metams, bausmės vykdymą atidedant 1 metams.

Šį nuosprendį apeliacine tvarka skundė nuteistasis A. Sasnauskas ir jo gynėjas, taip pat nuteistieji V. Sinkevičius, J. Vyšniauskas ir R. Janickas. Visi apeliantai prašė apygardos teismo nuosprendį panaikinti ir juos dėl paminėtų nusikalstamų veikų išteisinti.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas nepagrįstai operatyvinio tyrimo metu gautus duomenis pripažino įrodymais byloje ir A. Sasnauską, V. Sinkevičių, J. Vyšniauską pripažino kaltais dėl piktnaudžiavimo tarnyba, o R. Janicką – dėl padėjimo piktnaudžiauti tarnyba. Apygardos teismas nepatikrino, ar operatyvinio tyrimo metu gauti duomenys, kuriuos teismas pripažino byloje įrodymais, patvirtinančiais A. Sasnausko, V. Sinkevičiaus, J. Vyšniausko ir R. Janicko kaltę, buvo gauti teisėtai, laikantis įstatymų nustatytos tvarkos, t. y. ar buvo teisinis ir faktinis pagrindai operatyviniams veiksmams sankcionuoti. Taip pat pirmosios instancijos teismas tinkamai nepatikrino kaltinamųjų ir gynėjų iškeltos galimos provokacijos versijos.

Teisėjų kolegija padarė išvadą, kad byloje operatyvinį tyrimą inicijavęs ir atlikęs operatyvinės veiklos subjektas, iki teismui teikiant teikimus dėl operatyvinių veiksmų bei priemonių sankcionavimo, nedisponavo jokia operatyvine informacija apie A. Sasnausko, V. Sinkevičiaus ir J. Vyšniausko galimai vykdomą nusikalstamą veiklą.

Pasak teisėjų kolegijos, A. Sasnauskas, V. Sinkevičius ir J. Vyšniauskas nusikalstamas veikas valstybės tarnybai buvo išprovokuoti padaryti Roberto Janicko, veikusio kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnais.

Taigi, Lietuvos apeliacinis teismas 2018 m. kovo 26 d. nuosprendžiu nuteistojo Algio Sasnausko ir jo gynėjo, nuteistųjų Vyto Sinkevičiaus, Justino Vyšniausko ir Roberto Janicko apeliacinius skundus patenkino ir Algį Sasnauską, Vytą Sinkevičių, Justiną Vyšniauską išteisino dėl piktnaudžiavimo tarnyba, o Robertą Janicką išteisino dėl padėjimo piktnaudžiauti tarnyba.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Vilma Budėnienė,

Lietuvos apeliacinio teismo atstovė spaudai

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!