- Reklama -
Kalėjimų departamente pradedamas sisteminis auditas. KK nuotr.
Kalėjimų departamente pradedamas sisteminis auditas. KK nuotr.

Aukščiausioji audito institucija šią savaitę pradeda sisteminį Kalėjimų departamento ir jam pavaldžių įstaigų biudžeto vykdymo vertinimą. Valstybės auditoriai vyks į Kauno tardymo izoliatorių atlikti audito procedūrų.

Praėjusią savaitę Valstybės kontrolė jau kreipėsi ir į Teisingumo ministeriją, kuri pradėjo tarnybinį tyrimą dėl Kalėjimų departamento ir Kauno tardymo izoliatoriaus vadovų galimų finansinių ir tarnybinių pažeidimų. Ministerijai primintas 2015 metų atliktas finansinių ataskaitų auditas, kuris atskleidė, kad departamentas neturi vidaus kontrolės priemonių, leidžiančių užtikrinti jam pavaldžių įstaigų teisingos informacijos atskleidimą finansinių ataskaitų rinkiniuose. Valstybės kontrolė atkreipia dėmesį, kad dėl neįgyvendintų rekomendacijų, kuriomis įpareigojama sukurti vidaus kontrolės sistemos priemones, ir neatsakingo Kalėjimų departamento ir jam pavaldžių įstaigų vadovų požiūrio į įpareigojimą sukurti efektyviai veikiančias vidaus kontrolės sistemas, kyla neteisėto lėšų naudojimo prielaidos.

2016 m. pabaigoje atliktas programos „Bausmių sistema“ įgyvendinimo auditas atskleidė ir daugiau susijusių įstaigų problemų. Nustatyta, kad nuteistųjų įdarbinimą už pataisos įstaigų teritorijų ribų organizuoja ne pačios pataisos įstaigos, o valstybės įmonė „Mūsų amatai“, kuri už tarpininkavimą iš asmenis įdarbinusių įmonių ima administravimo mokestį. Auditorių vertinimu, dėl tokios tvarkos įdarbinimas už pataisos įstaigų ribų reikalauja papildomų lėšų ir tampa tik mažiau patrauklus.

VĮ „Mūsų amatai“ buvo įkurta 2014 m. birželio mėn., sujungus valstybės įmones prie Alytaus, Marijampolės ir Pravieniškių pataisos namų. Pravieniškių valstybės įmonė dar 2013 m. buvo patekusi į auditorių akiratį dėl 1,5 mln. Lt (apie 0,4 mln. Eur) vertės gamybinio pastato renovacijos. Nustatyta, kad Kalėjimų departamentas neužtikrino, jog ši valstybės įmonė padidintų įmonės savininko kapitalą rekonstruoto pastato verte, nors už patikėjimo teise valdomą turtą nuo 2009 m. būtų buvusi gaunama nauda mokesčių pavidalu. Audito metu buvo teikta rekomendacija, tačiau kapitalas iki šiol nepadidintas, o valstybės įmonė ir toliau moka mažesnius mokesčius valstybei.

Iš Specialiųjų tyrimų tarnybos gavus informacijos apie galimus pažeidimus Kalėjimų departamente, vasario pradžioje Valstybės kontrolė jau kreipėsi ir į Generalinę prokuratūrą dėl jų pradėto ikiteisminio tyrimo. Institucijos atstovai artimiausiu metu planuoja susitikti su ikiteisminį tyrimą koordinuojančiu prokuroru. Praėjusią savaitę organizuotas susitikimas ir su Viešųjų pirkimų tarnybos atstovais, tikrinančiais Kauno tardymo izoliatoriaus viešuosius pirkimus. Susitikime buvo aptartos Valstybės kontrolės planuojamų patikrinimų kryptys ir apimtys, atliekant sisteminius auditus viešųjų pirkimų ir valstybės biudžeto vykdymo srityse.

TM inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!