- Reklama -

Generalinis prokuroras Darius Valys pirmenybę teikia struktūrinėms sistemos reformoms, tuo tarpu bylų tyrime jokie šviežesni vėjai nepapūtė - pvz., prokurorai ikiteisminiame tyrime net neapklausė milijonieriaus D.Mockaus, o D.Valys, susidaro įspūdis, į rezonansines bylas stengiasi nesikišti

“Generalinė prokuratūra, nuosekliai įgyvendina Lietuvos prokuratūrų struktūros reformą, kuria siekiama kiek įmanoma pagerinti prokurorų darbo sąlygas, suvienodinti darbo krūvius ir taip pasiekti efektyvesnio darbo rezultato,” – pranešė Generalinė prokuratūra.

Pasak pranešimo spaudai, ieškant racionaliausio sprendimo, tyrinėta Europos šalių praktika, kaip apskaičiuojamas prokurorų darbo krūvis, ir pirmąkart pagal vieningą metodiką įvertintas Lietuvos prokurorų užimtumas. Paaiškėjo, jog kai kuriose teritorinėse prokuratūrose prokurorų darbo krūviai skiriasi net tris kartus.

„Vienas pagrindinių prokuratūros reformos tikslų – efektyviau ir sklandžiau organizuoti prokuroro darbą. Pagal objektyvius skaičiavimus įvertinę esamą darbo krūvių pasiskirstymą, matydami, kurioms prokuratūroms reikia papildomų pajėgų, kreipėmės į prokurorus, klausdami, kas pageidautų pakeisti tarnybos vietą. Rezultatas – patenkinta 12 prokurorų prašymų ir jie jau perkelti į tas prokuratūras, kuriose darbo krūviai buvo didžiausi, ir tas apylinkes, kuriose pageidavo dirbti“, – sako generalinis prokuroras Darius Valys.

Netolygių darbo krūvių tarp prokuratūrų klausimą spręsti būtina ir dėl to, kad darbo užmokestis prokurorams visose apylinkių prokuratūrose, išskyrus didžiųjų miestų, yra vienodas, todėl situacija, kai vieni dirba dideliu darbo krūviu, o kiti labai mažu, yra netoleruotina. Darbo krūvis turi būti paskirstytas tolygiai, kartu suteikiant ir geresnes darbo sąlygas.

Pasak generalinio prokuroro, būtina pertvarkyti ir esamą teritorinių prokuratūrų sistemą. Įvertinus mažųjų miestų prokuratūrų darbo krūvius, akivaizdu, jog jose prokurorams tenkantys darbo krūviai yra mažiausi. „Be to, nenormalu, kai vienas vadovas vadovauja dviem prokurorams“, – sako D. Valys.

Įgyvendinant prokuratūros reformos ankstesnįjį etapą, buvo sumažintas vadovų bei techninio personalo ir padidintas prokurorų skaičius. Panaikinti 42 Generalinės ir teritorinių prokuratūrų vyriausiųjų prokurorų pavaduotojų etatai ir įsteigta tiek pat eilinių prokurorų etatų. Racionaliau ir efektyviau organizuojant darbą Generalinėje prokuratūroje, atsisakant kai kurių funkcijų dubliavimo ar Generalinei prokuratūrai, kaip centrinei institucijai, apskritai nebūdingų funkcijų, dalis Generalinės prokuratūros prokurorų buvo perkelta į teritorines prokuratūras. Taip sustiprinta konkrečius ikiteisminius tyrimus organizuojančių ir atliekančių prokurorų grandis.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!