- Reklama -
Pasikeitus FNTT vadovams, ši institucija ir toliau efektingai dirba. KK nuotr.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Vilniaus apygardos valdyba ir Vilniaus apygardos prokuratūra išaiškino Vilniuje, Vilniaus rajone ir Kaune veikusią organizuotą grupę, kuri, steigdama įmones ir vengdama atsiskaityti ne tik su kitais ūkio subjektais, bet ir mokėti valstybei mokesčius, per kelerius metus iššvaistė daugiau nei 9 milijonus litų. Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl sukčiavimo, didelės vertės turto išvaistymo, dokumentų suklastojimo ir suklastotų dokumentų panaudojimo, juridinio asmens apgaulingos apskaitos tvarkymo.

FNTT tyrėjai atskleidė, kad devynių asmenų organizuota grupė nuolat keitė įsteigtų įmonių pavadinimus, siekdama išvengti prievolių mokėti mokesčius ir atsiskaityti su kreditoriais. Realiai grupuotės nariai, atstovavę ribotos atsakomybės (offshore) įmonėms, prisidengdami užsienio šalių piliečių vardais ir pavardėmis, klastojo sutartis, kurių pagrindu ištuštino įmonių sąskaitas, dirbtinai padidino įmonių finansinius įsipareigojimus ir iniciavo fiktyvius bankrotus. Paskaičiuota, kad įmonėms bankrutavus buvo išvengta sumokėti daugiau negu 1,6 mln. litų mokesčių į valstybės biudžetą ir atsiskaityti su kitais ūkio subjektais.

Įtariama, kad ta pati organizuota asmenų grupė, veikdama Vilniuje, Vilniaus rajone ir Kaune, klaidindama mokesčius administruojančias institucijas, kelerius metus klastojo paskolos sutartis, kuriomis pridengė ir kurių pagrindu atliko iš įmonių sąskaitų pavedimus į organizuotos grupės narių asmenines arba pagrindinių įmonių sąskaitas. Pinigus grupuotės nariai išgrynino ir panaudojo savo reikmėms. Pirminiais duomenimis, organizuota grupė išvaistė įmonių turto daugiau kaip už 9 milijonus litų.

Ikiteisminio tyrimo metu FNTT Vilniaus apygardos valdyba kartu su Vilniaus apygardos prokuratūra atliko daugiau nei 30 kratų Vilniuje ir Kaune. Kratos buvo atliktos prabangiose organizuotos grupės narių gyvenamosiose vietose, transporto priemonėse ir įmonių buveinėse. Kratų metu buvo rasti ir paimti visų su tyrimu susijusių įmonių dokumentai ir antspaudai.

FNTT Vilniaus apygardos tyrėjai devyniems asmenims, dviem iš jų organizuotos grupės vadovams, įteikė pranešimus apie įtarimus padarius finansinius nusikaltimus. Įtariamiesiems paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti ir asmens dokumentų paėmimas.

Siekiant užtikrinti valstybei padarytos žalos atlyginimą ir galimą turto konfiskavimą, įtariamiesiems Vilniaus apygardos prokuroro nutarimais paskirtas laikinas nuosavybės teisių apribojimas į nekilnojamąjį turtą, automobilius ir pinigines lėšas, esančias asmeninėse sąskaitose. Bendrai įtariamiesiems apribota turto daugiau kaip už 1 milijoną litų.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!