- Reklama -

Ar generalinis policijos komisaras Linas Pernavas žino, kokius žaidimus Medininkų byloje žaidžia jo pavaldiniai? Gal reikėtų sudaryti darbo grupę ir su kolegomis iš Latvijos išsiaiškinti, ar Lietuvos policijoje "neužsiveisė" latviškojo "Konj" metastazų, o jeigu užsiveisė, tai kokioje jie stadijoje? KK nuotr.

Tęsinys. Pradžia: Kokius žaidimus Medininkų byloje žaidžia Kriminalinės policijos biuras?  1 d.

O dabar – esmė: tai „prie ko“ prie Medininkų žudynių tyrimo tas Kriminalinės policijos biuras, rašantis „trafaretinius“ raštelius-pasakas apie „liudininkui gresiantį pavojų“, todėl prašoma vadovautis dar iki bylos nagrinėjimo teisme duotais parodymais?

Ogi, mūsų manymu, net labai „prie ko“: mat Generalinei prokuratūrai iš Medininkų žudynių tyrimo grupės išeliminavus Valstybės saugumo departamento pareigūnus, į tyrimo grupę buvo priimti pareigūnai iš Kriminalinės policijos biuro.

Kas jie tokie? Dėmesio – prokurorų ir policijos pareigūnų tyrimo grupės Medininkų žudynėms ištirti sudėtis: Generalinės prokuratūros prokurorai Rolandas Stankevičius, Redas Savickas, Kriminalinės policijos biuro pareigūnai Vytautas Giržadas (dabar FNTT direktoriaus pavaduotojas – aut. past.), Linas Karčiauskas, Igoris Ksendzovas, Svajūnas Jonikas.

(Vėliau šios tyrimo grupės sudėtis buvo pakeista: prokurorą Redą Savicką pakeitė prokurorai Saulius Verseckas ir Gintarė Vareikytė.)

O dabar – dar kartą dėmesio: nagrinėjant Medininkų bylą Nr.1, Kriminalinės policijos biuro raštą (apie „anoniminiam liudytojui“ tariamai „esamą grėsmę“), pridengusį „anoniminio liudytojo“ neatvykimą į teismą, pasirašė Kriminalinės policijos biuro pareigūnas Linas Karčiauskas. Jis – vienas iš Generalinės prokuratūros sudarytos tyrimo grupės narių.

„Karštas komentaras“ kreipėsi į Policijos departamentą, prašydamas atsakyti, koks Kriminalinės policijos biuro pareigūnas pasirašė analogišką trafaretinį raštą apie „anoniminiam liudytojui“ neva „gresiantį pavojų“ tik jau šį kartą Medininkų byloje Nr.2. Tačiau Policijos departamentas atsisakė nurodyti melagingą pažymą teismui pasirašiusio pareigūno pavardę.

Žiūrim, ką turim

Taigi, hipotezė būtų tokia.

Konstantinas Nikulinas, užsitraukęs Latvijos nusikalstamo pasaulio autoriteto „Konj“ rūstybę už tai, kad liudijo prieš jį žmogžudystės byloje ir tokiu savo liudijimu pasiuntė „Konj“ už grotų, korumpuotų Latvijos kriminalistų buvo išaiškintas, po kokia priedangine pavarde pagal Latvijos liudytojų apsaugos programą jis gyvena, sulaikytas ir perduotas Lietuvos teisėsaugai. Kad, kaip ir K.Nikulino „pasodintas“ „Konj“, taip pat „sėdėtų“ žmogžudystės byloje.

Lietuvos teisėsauga, be 2003 m. gegužės 29 d. duotų „anoniminio liudytojo“ parodymų (ir tų pačių – galimai I.Gorbanio, mainais už paleidimą į laisvę), prieš Konstantiną Nikuliną nieko neturėjo, todėl prasidėjo K.Nikulino „pritempimo“ prie Medininkų žudynių veiksmai.

Generalinėje prokuratūroje aukščiau paminėta tyrimo grupė Medininkų žudynėms ištirti sudaryta tik 2008 m. balandžio 3 d., t. y. praėjus beveik pusmečiui po Konstantino Nikulino suėmimo Medininkų žudynių byloje. O gal, žiūrėk, Kriminalinės policijos biuro pareigūnams pavyks kokius nors įrodymus iškapstyti? (Juk po I.Gorbanio paleidimo 2003 m. kai kurie politikai tiesiai šviesiai pagrūmojo prokuratūrai: „dar kartą paleisit, pasigailėjimo nebus“).

Deja, laikas bėgo, K.Nikulinas „sėdėjo suėmime“, o įrodymų, kad jis būtų dalyvavęs Medininkų žudynėse, vis dar nėra. Ką daryt?

O tada – scena iš vieno „kino filmo“: 2008 m. rugsėjo 3 d. K.Nikulinas, neinformavus jo gynėjų, išvežamas iš Lukiškių tardymo kalėjimo-izoliatoriaus „pasivažinėti“. Vežamas su kauke ant galvos, kad nematytų kelio ir negalėtų identifikuoti nei pastato, nei aukšto, nei pareigūno kabineto, kur bus siekiama „išmušti“ „nuoširdų prisipažinimą“. Tačiau K.Nikulinas, atvežtas į vieno pareigūno kabinetą, nors ir kaip ten „švelniai“ su juo „bekalbėtų“, tvirtina: „Aš nieko nežudžiau“. Tuomet – paskutinis šansas jam išeiti iš kabineto gyvam: ant stalo padedamas balto popieriaus lapas, į smilkinį įremiamas pistoletas: „Rašyk“. K.Nikulinas: „Nušaukit, bet aš nesirašysiu – aš to nedariau“.

Bet tai – tik scena iš „įsivaizduojamo kino filmo“. Realybėje viskas buvo kitaip: kai rugsėjo 3 d. į Lukiškių tardymo izoliatorių – kalėjimą atvyko K.Nikulino gynėjas ir, neradęs ten savo kliento, sukėlė aliarmą (keistas sutapimas – būtent tą dieną Lukiškių tardymo izoliatoriaus – kalėjimo vaizdo kameros buvo „sugedusios“ ir nebuvo galima patikrinti, kas išsivežė suimtą K.Nikuliną, kur ir kodėl), 2008 m. rugsėjo 10 d. Kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 2-osios valdybos 3-iojo skyriaus vyr.tyrėjas Zenius Albertynas (šitos pavardės pareigūnų tyrimo grupėje Medininkų žudynėms ištirti nėra) tarnybiniame pranešime konstatavo, kad 2008 m. rugsėjo 3 d. buvo atlikta K.Nikulino apklausa „tikrinant operatyvinę informaciją apie galimą K.Nikulino dalyvavimą parduodant ginklus Kauno nusikalstamoms grupuotėms“.

Dar viena Kriminalinės policijos biuro galima klastotė Medininkų byloje? Ką gali žinoti, galbūt – nes Kriminalinės policijos biuras, kaip parodė šio biuro raštai Medininkų byloje, pridengiant „anoniminio liudytojo“ nepasirodymą/nuslėpimą nuo apklausos teisme, yra „šventos karvės“: ką Kriminalinės policijos biuras parašys, tą teismas ir „prarys“. Net nesusimąstęs: o kas gi ten buvo ir kodėl?

***

Taigi, per ketverius metus apsukę ratą Medininkų žudynių žurnalistiniame tyrime grįžtame prie pirminio klausimo: kas ir kada tirs pačius Medininkų bylos tyrėjus?

Prokuratūros sukurtos siužetinės linijos demaskavimas šioje istorinėje rezonansinėje byloje – jau po Naujų.  Kaip ir sensacingas buvusio Generalinės prokuratūros prokuroro interviu “Karštam komentarui” apie tai, ko apie Medininkų bylos tyrimą niekada neturėtų sužinoti visuomenė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!