- Reklama -

Vilniaus apskrities policijoje vis daugėja gaunamų pranešimų apie nepilnamečiams platinamas narkotines ir psichotropines medžiagas bei šių medžiagų vartojimą. Policijos pareigūnai pastebi, jog suaktyvėjęs nepilnamečių asmenų narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimas siejamas su elektroninių cigarečių išpopuliarėjimu jaunimo tarpe, tai tapo mados ir pasipuikavimo prieš draugus reikalu. Neapdairus elektroninių cigarečių vartojimas sukelia sveikatos problemas, tačiau dėl savo jauno amžiaus ne kiekvienas asmuo gali įvertinti galimas grėsmes. Policijos pareigūnai, reaguodami į susidariusią situaciją, imasi aktyvių veiksmų, siekiant pažaboti narkotinių medžiagų platinimą nepilnamečiams.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, atlikdami ikiteisminį tyrimą pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 261 str. (Narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimas nepilnamečiams), surinko ir išanalizavo duomenis dėl sostinės Justinišškėse nepilnamečiams platinamų narkotinių medžiagų. Šių metų balandžio mėn. viduryje, policijos pareigūnai sulaikė du šešiolikmečius – merginą ir vaikiną, kurie iš kito asmens įsigijo elektroninių cigarečių garinimo skysčio, kurio sudėtyje galimai yra psichotropinių medžiagų. Netrukus buvo sulaikytas ir nesenai pilnametystės sulaukęs jaunuolis, abiturientas, kuris minėtą skystį ir pardavė. Taip pat kartu su juo sulaikytas ir dar vienas nepilnametis, galimai vyresniojo įtrauktas į jo vykdomą nusikalstamą veiklą, susijusią su psichotropinių medžiagų platinimu. Atlikus pirminius procesinius veiksmus, vaikinas, pardavęs nepilnamečiams skystį, buvo uždarytas areštinę, vėliau bus sprendžiamas klausimas dėl kardomosios priemonės jam skyrimo.

Sulaikius asmenis, policijos pareigūnai toliau tęsė procesinius veiksmus, atlikdami kratas ir apžiūras asmenų gyvenamosiose vietose. Tyrimo metu rasti ir paimti buteliukai su skyыčiu, galimai savo sudėtyje turinčiu psichotropinių medžiagų. Paimtiems tyrimo objektams paskirtos užduotys gauti specialisto išvadas, siekiant išsiaiškinti, kokia tyrimui pateikta medžiaga ir koks jos kiekis. Tad tikslus narkotinių ar psichotropinių medžiagų pavadinimas paaiškės gavus specialisto išvadą.

Policijos pareigūnams bendraujant su nepilnamečiais, jie jokios grėsmės dėl savo sveikatos ar net gyvybės nemato, nors ne visada jaučia teigiamus elektroninių cigarečių vartojimo simptomus, atsiliepiančius jų sveikatai. Paklausus, ar įsivaizduojantys, kokius skysčius garina elektroninėse cigarуtėse, dažnas net nesusimąsto apie tai ir įvardina tiesiog „smailu“ ar „druska“, keliančiais jiems malonius pojūčius. Tačiau dėl itin jauno amžiaus, taip pat dėl patirties rūkant elektronines cigaretes nebuvimo, nepilnamečiai, neįvertinę savo organizmo ribų ir galimybių, dažnai dėl ūmaus organizmo apnuodijimo atsidгria ligoninės reanimacijos palatose, po to dar ilgai jaučia haliucinogeninius reiškinius, kuomet dar labiau pakinta normalaus pasaulio suvokimas.

Policijos pareigūnai atkreipia dėmуsį, jog įstatymų leidėjas yra numatęs griežtą atsakomybę už narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimą nepilnamečiams – sankcija, numatyta baudžiamojo kodekso 261 str., yra laisvės atėmimas nuo trejų iki dvylikos metų. Šio nusikaltimo subjektas yra asmuo, kuriam iki nusikaltimo padarymo yra suėję 16 metų. Vadinasi, nepilnametis asmuo, išplatinęs narkotines medžiagas kitam nepilnamečiui, bus traukiamas baudžiamojon atsakomybėn dėl narkotinių medžiagų platinimo nepilnamečiams.

Be to, policijos pareigūnai atkreipia dėmesį, jog baudžiamąją atsakomybę taip pat užtraukia narkotinių ar psichotropinių medžiagų lenkimas vartoti (pvz., pasiūlymas parūkyti, užtraukti dūmą) nepilnamečiui. Atrodo, toks nekaltas ir draugiškas veiksmas, tačiau už jį yra numatyta baudžiamoji atsakomybė Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 264 str. 2 d. – tam, kas padėjo nepilnamečiui įsigyti, vertė, lenkė ar kitaip jį pratino ne gydymo tikslais vartoti narkotines ar psichotropines medžiagas, už kurį gresia atsakomybė nuo trejų iki dešimties metų.

Policijos pareigūnai ragina nepilnamečius sutelkti dėmesį į artėjančius brandos egzaminus, šiuo metu laikyti įskaitas, kurios yra egzaminų sudedamoji dalis, ir ruoštis naujam gyvenimo etapui. Narkotinių medžiagų įgijimas bei platinimas gali turėti rimtas pasekmes ir sugadinti būsimą karjerą.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Vilniaus apkr. VPK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!