- Reklama -
KK nuotr.

Lietuvos muitinės ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai penktadienio (vasario 10 d.) popietę bendros operacijos metu Panevėžyje sulaikė stambią nedeklaruotų pinigų sumą. Pareigūnams patikrinus per Lietuvą važiavusio Latvijos piliečio bagažą, paaiškėjo, kad šis nedeklaravęs vežėsi beveik 400 tūkst. eurų.

FNTT pareigūnai turėjo informacijos, kad Latvijoje registruota kompanija planuoja Lietuvoje atlikti stambią grynųjų pinigų operaciją, kuri pagal savo pobūdį gali atitikti Lietuvos Vyriausybės patvirtintus pinigų plovimo ir teroristų finansavimo kriterijus.

Apie galimą grynųjų pinigų gabenimo taisyklių pažeidimą FNTT operatyviai informavo Lietuvos muitinės pareigūnus. Todėl vasario 10 d. apie 15 val. Kauno teritorinės muitinės Mobiliųjų grupių skyriaus Panevėžio poskyrio pareigūnai kelyje Panevėžys–Ryga patikrinimui sustabdė Latvijoje registruotos kompanijos atstovo vairuojamą automobilį „Opel Astra“.

Paklaustas, ar negabena didesnės nei 10 tūkst. eurų grynųjų pinigų sumos, Latvijos pilietis A. D. atsakė teigiamai, tad pareigūnai jam pateikė užpildyti Grynųjų pinigų deklaraciją.

Vairuotojas, deklaravo gabenantis 44 tūkst. eurų ir 310 tūkst. Lt, tačiau muitinės pareigūnai, įtardami, kad latvis deklaravo ne visus vežamus pinigus, detaliai patikrino automobilį. Čia pat paaiškėjo, jog A. D. nuslėpė vežantis kur kas didesnę pinigų sumą. Ant priekinės keleivio sėdynės, krepšyje, be deklaruotų pinigų rasta dar 398 460 eurų.

Nedeklaruoti eurai buvo sulaikyti, Latvijos piliečiui buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal LR ATPK 209-7 str. 1 dalį (Reikalavimų, susijusių su grynųjų pinigų deklaravimu kertant Europos Sąjungos vidaus sienas, nesilaikymas). Pažeidėjui gresia bauda nuo vieno tūkstančio iki trijų tūkstančių litų su grynųjų pinigų konfiskavimu ar be konfiskavimo.

Tai ne pirma sėkminga bendra tokio pobūdžio FNTT ir Lietuvos muitinės pareigūnų operacija. 2011 m. rugsėjį Lietuvos−Lenkijos pasienyje muitininkai, bendradarbiaudami su FNTT, sulaikė asmenis, slapta gabenusius 265 tūkst. eurų.

Na, o 2011 m. gruodį Lietuvos–Latvijos pasienyje analogiškos operacijos metu buvo patikrintas Latvijos Respublikos pilietis, kuris nuslėpė gabenantis 29 tūkst. eurų.

LR muitinė, vykdydama pinigų plovimo, teroristų finansavimo ir kitokios neteisėtos veiklos, susijusios su atsiskaitymais grynaisiais pinigais, prevencijos priemones, atlieka grynųjų pinigų, įvežamų į ES ar išvežamų iš jos, kontrolę.

Per LR valstybės sieną su trečiosiomis šalimis vykstantis ir ne mažesnę kaip 10 tūkst. eurų sumą (arba ją atitinkančią sumą kita valiuta) gabenantis asmuo privalo ją raštu deklaruoti LR muitinės poste, per kurį jis atvyksta į ES ar išvyksta iš jos. LR muitinės pareigūnams nustačius, kad asmuo gabena ne mažesnę kaip 10 tūkst. eurų sumą ir jos nedeklaruoja, rasti grynieji pinigai sulaikomi.

Nuo 2011 m. liepos mėnesio tikrinimą atliekančiam muitinės pareigūnui pareikalavus, didesnę nei 10 tūkst. eurų sumą (arba ją atitinkančią sumą kita valiuta) privalu deklaruoti ir vykstantiems iš kitų ES valstybių narių į Lietuvos Respubliką ar iš Lietuvos Respublikos į kitas ES valstybes.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!