- Reklama -

Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorė N.Raugienė (dešinėje) komisijoje pakartojo, kad Seimo komisijai vaizdo įrašo neduos. KK nuotr.
Prokurorai paprašė uždaro komisijos posėdžio. KK nuotr.
Seimo laikinosios komisijos nariai. KK nuotr.
Seimo laikinoji komisija. KK nuotr.

Trečiadienį pavakarę į posėdį susirinkusi vadinamoji „Venckienės“ komisija prokurorų prašymu posėdžiauja už uždarų durų.

Į Seimo laikinosios komisijos posėdį taip pat yra atvykęs generalinis prokuroras D.Valys, Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyr.prokuroras Ž.Radišauskas ir Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorė N.Raugienė, priėmusi sprendimą nepateikti Seimo komisijai mergaitės perėmimo 2012 m. gegužės 17 d. vaizdo įrašą.

Prieš uždarą posėdį – žodžių mūšis

Prasidėjus komisijos posėdžiui, komisijos narys P.Gražulis pateikė komisijos pirmininkui trijų komisijos narių prašymą dėl laikinosios komisijos darbo nutraukimo, nes prokuratūra atsisakė komisijai pateikti komisijos net du kartus pareikalautą vaizdo įrašą.

Komisija nusprendė šį klausimą svarstyti išklausius prokurorus.

Prieš išprašant iš posėdžių salės žurnalistus bei į posėdį atvykusius N.Venckienės šalininkus, komisijos narys P.Gylys paklausė prokurorės N.Raugienės, ar bus pateiktas vaizdo įrašas, kuriame fiksuoti penki epizodai iš šešių, dėl ko yra kaltinama N.Venckienė, ar ne.

„Nebus vaizdo įrašo“, – atsakė prokurorė N.Raugienė.

Tokį savo sprendimą ji motyvavo BPK 177 str., kuris numato ikiteisminio tyrimo medžiagos neskelbimą, jeigu nukentėjusiuoju yra pripažintas nepilnametis. Pasak prokurorės, L.Stankūnaitės ir D.Kedžio dukra šiame ikiteisminiame tyrime yra pripažinta nukentėjusiąja.

Prokurorė Seimo komisijos nariams taip pat pacitavo Konstituciją: kad prokuroras yra nepriklausomas ir klauso tik įstatymų.

Seimo narys P.Gylys prokurorei pacitavo Seimo Statuto 75 str. – jeigu posėdžiai yra uždari, duomenys neskelbiami. Tai reiškia, kad ikiteisminio tyrimo medžiaga, su kuria bus supažindinti komisijos nariai, niekur ir niekam nebus paskelbta. „Mes nesam kita visuomenės, mes atliekame parlamentinę prokuratūros kontrolę“, – paaiškino prokurorei P.Gylys.

Į tai prokurorė N.Raugienė atsikirto: „Aš turiu vadovauti BPK ir Konstitucija, jūs savo darbe – Statutu. Šiuo momentu šioje byloje aš leidimo (pateikti vaizdajuostę komisijai – KK) neduosiu“.

N.Raugienė pasakė, kad jos darbą kontroliuoja tik aukštesnis prokuroras, o aukštesnio prokuroro – generalinis prokuroras. O pagal Konstituciją prokuroras yra nepriklausomas.

Seimo narys P.Gylys pareiškė, kad prokuroro laisvė nėra absoliuti. O dabar esą gaunasi taip, kad prokurorai  – net virš Dievo.

„Mes kovojam dėl valstybės sąrangos“, – bandė paaiškinti P.Gylys.

Tačiau Seimo komisijos narė A.Povilionienė nutraukė šią P.Gylio ir prokurorės N.Raugienės diskusiją, pareikšdama komisijos pirmininkui V.Sauliui pastabą dėl vedimo tvarkos – kad ši komisija ne sąrangą susirinko aiškinti.

Generalinis prokuroras Darius Valys taip pat palaikė savo pavaldinės iš Šiaulių apygardos prokuratūros sprendimą – esą tokie įstatymai. „Jeigu manote, kad įstatymas netobulas, renkite projektą“, – pasakė generalinis prokuroras.

Prokurorė N.Raugienė paaiškino, kad pati Neringa Venckienė galės su šia vaizdajuoste susipažinti arba teisme, arba ikiteisminio tyrimo metu ir duoti paaiškinimus.

Pasak prokurorės, draudimas skelbti ikiteisminio tyrimo duomenis apie nepilnamečius nukentėjusiuosius yra absoliutus.

A.Matulas: “Kodėl vaizdo medžiagos aprašą davėte, o pačios medžiagos – ne?”

Komisijos narys konservatorius A.Matulas pasiteiravo prokurorės N.Raugienės, ar tas vaizdo medžiagos aprašas, kuris pateiktas Seimo komisijos nariams, yra ikiteisminio tyrimo medžiaga, ar ne.

„Taip, tas aprašas yra ikiteisminio tyrimo medžiaga ir bus byloje, jeigu ta byla pasieks teismą“, – atsakė prokurorė.

„Tai jūs jau mums pateikėte tą pačią ikiteisminio tyrimo medžiagą, tik kita forma“, – pastebėjo komisijos narys A.Matulas.

„Mes paskaitėme, kam kando, kam spyrė. Tačiau manau, kad turit įvertinti viską – ir viešą interesą, ir abejones, ir rūpestį valstybe. Mes susipažinsime su ta medžiaga ir tylėsime kaip žuvis“, – prokurorams sakė A.Matulas.

„Jūs nematėt pačios mergaitės, kada motinos buvo paimama mergaitė iš laikinosios globėjos“, – į tokią Seimo nario pastabą, kad patys prokurorai jau pažeidė BPK 177 str. – pateikė neleistiną medžiagą, tik kita forma – atsakė prokurorė N.Raugienė.

Nuo šio momento žurnalistai ir N.Venckienės šalininkai iš Seimo laikinosios komisijos posėdžio buvo išprašyti.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!