- Reklama -

KK nuotr.

Lietuvos teismuose baigus diegti specialią įrangą, leidžiančią organizuoti nuotolinius teismo posėdžius, Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT) įvyko šios įrangos ir nuotolinių teismo posėdžių organizavimo galimybių pristatymas.

„Vaizdo konferencijų įranga, kuri ne tik padės taupyti valstybės lėšas ir trumpinti bylų nagrinėjimą, bet ir užtikrins proceso dalyvių teises, įdiegta 18 teismų, 13 įkalinimo ir 2 prokuratūros įstaigose. Teismai aprūpinti ir 5 mobiliais įrangos komplektais, kurie leis nuotolinį teismo posėdį organizuoti bet kuriame Lietuvos kampelyje. Tai svarbus teismų modernizavimo žingsnis“, – renginio metu pažymėjo projektą įgyvendinusios Nacionalinės teismų administracijos vadovė Reda Molienė.

LAT vykusio renginio metu teismų, prokuratūros ir įkalinimo įstaigų atstovai pasidalino nuotolinių teismų posėdžių laukiama nauda, stebėjo praktinį šių technologijų panaudojimą – pristatymo metu vyko nuotolinė vaizdo konferencija su Pravieniškių pataisos namų ir Latvijos teismų administracijos atstovais.

Renginio dalyviai galėjo įsitikinti įrangos kokybe ir galimybėmis: iš arti stebėti apklausiamo asmens mimikas, gestus, dalintis dokumentais ir kita papildoma informacija, reguliuoti garso ir vaizdo kokybę.

Įrangą pristačiusi NTA Informacinių technologijų skyriaus vedėjo pavaduotoja Vaida Keinaitė pažymėjo, kad apklausa nuotoliniu būdu gali vykti taip pat kokybiškai kaip ir dalyvaujant teismo posėdyje teismo patalpose. „Pats valdydamas kamerą, teisėjas ekranuose gali stebėti apklausiamojo mimiką ir visą patalpą, kurioje jis yra. Gali būti pasitelkiama ir speciali kamera, skirta apžiūrėti daiktinius įrodymus ir pateiktus dokumentus,“ – teigė V. Keinaitė.

Asmenys, norėdami teismo posėdyje dalyvauti nuotoliniu būdu, turi teismui pateikti prašymą. Įvertinęs technines galimybes, teismas priims sprendimą ir informuos proceso dalyvį dėl nuotolinio teismo posėdžio organizavimo eigos. Prašymo formą ir visą kitą reikiamą informaciją apie dalyvavimą teismo posėdyje nuotoliniu būdu šią savaitę bus galima rasti interneto svetainėje www.teismai.lt skiltyje „Nuotolinis teismo posėdis“.

Vaiz­do kon­fe­ren­ci­jų įran­ga įsigyta įgy­ven­di­nant Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos Konfederacijos bendradarbiavimo programos lėšomis finansuojamą projektą „Vaizdo perdavimo, įrašymo ir saugojimo sistemos sukūrimas ir įdiegimas teismuose“.

NTA inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!