Britų investuotojas: tikime, kad Lietuvos saulės energetikos vystymo ribojimai tėra laikini

0
1312
Simon Coulson jėgainės pristatymo renginyje Dūkšte
- Reklama -

Turėdama vienus mažiausių visoje ES vietinius elektros gamybos pajėgumus, neigiamą elektros importo balansą ir vienas didžiausių elektros kainų biržoje, Lietuva šiandien kaip niekada turėtų atsisakyti apribojimų atsinaujinančios elektros gamybai, sako stambios Didžiosios Britanijos saulės energijos investuotojos „Aura Power“ vadovas Simon Coulson. Jis ragina Lietuvą remtis tokių valstybių kaip Airija pavyzdžiais, kuriose perdavimo tinklas veikia sklandžiai net su 75% atsinaujinančių šaltinių dalimi.

Nepaisant greičiausių ES leidimų saulės ir vėjo jėgainėms procedūrų, liepos mėnesį Lietuva įvedė 2 GW bendros galios apribojimą komerciniams saulės elektrinių projektams. Šis sprendimas faktiškai įšaldė visų naujų saulės parkų plėtrą neribotam laikui ir kiek atšaldė investuotojams viešai sukeltus lūkesčius.

Viena tokių investuotojų – Didžiosios Britanijos kapitalo atsinaujinančios energetikos bendrovė „Aura Power“, šiemet paskelbusi apie 300 mln. EUR vertės saulės parką Dūkšto seniūnijoje, tačiau dabar turinti sulėtinti jo plėtrą nepaisant turimų ilgalaikių sutarčių su žemės savininkais ir didelių investicijų į kitus parengiamuosius darbus.

Pasak kompanijos generalinio direktoriaus Simon Coulson, šią situaciją reiktų kuo greičiau išspręsti norint palengvinti didelių elektros energijos kainų naštą visiems šalies gyventojams ir verslams.

„Investavome Lietuvoje dėl palankių teisinių, administracinių ir klimato sąlygų saulės energetikos vystymui. Lietuva šiuo metu turi labai nedaug saulės elektrinių, iš atsinaujinančių pasigamina vos 20% elektros, tačiau šalies potencialas yra kone didžiausias Europoje. Lietuvoje išvystytas stiprus elektros perdavimo tinklas, kuris buvo ruošiamas atominei elektrinei, šalis turi Kruonio hidroakumuliacinę elektrinę, kuri yra puikus įrankis energijos balansavimui, yra užtektinai tinkamos nemiškingos žemės, pakankamai gera saulės radiacija, todėl Lietuva turi visas sąlygas tapti saulės energetikos lydere“, – komentuoja S. Coulson.

„Aura Power“ vadovo vertinimu, Lietuvoje saulės parkams vasarą įvestą apribojimą galėjo lemti tam tikras nepasiruošimas atėjusioms investicijoms, todėl jis tiki, tai yra laikinas stabtelėjimas, o ne plėtros sustabdymas. Juolab kad ES nustatytas žaliasis kursas, nauji reikalavimai pramonės įmonėms, taršos mokesčiai ir Rusijos karo sustiprinta energetikos krizė neišvengiamai veda prie daug spartesnio atsinaujinančios energetikos vystymo.

„Dirbame ne vienoje šalyje, kurioje buvo praktikoje paneigtas nerimas dėl tinklo ir išvystyti didžiuliai atsinaujinančios energijos gamybos pajėgumai. Puikus pavyzdys yra Airija – energetinė sala su vos dviem jūrinėmis jungtimis į Didžiąją Britaniją, prieš dešimtmetį taip pat nerimavusi dėl atsinaujinančios energijos šaltinių įtakos tinklui. Dabar Airija užtikrina tinklo stabilumą net su 75% atsinaujinančių šaltinių dalimi. Didžioji Airija teturi tris kartus mažesnės galios nei Kruonis hidroakumuliacinę elektrinę ir keletą nedidelių elektros kaupiklių, o šalies sėkmės priežastis yra išmanus aukšto tikslumo generacijos prognozavimas ir vartotojo atsako (angl. demand response) į sistemos poreikius valdymas. Airija jau turi beveik 5GW vėjo jėgainių sausumoje, planuojama dar tiek pat jūrinio vėjo, statomi saulės ir energijos kaupimo projektai, todėl ši šalis yra puikus įrodymas, kad elektros tinklas gali prisitaikyti prie banguojančios elektros generacijos. Tikiu, kad Lietuva pasuks tuo pačiu keliu“, – teigia S. Coulson.

Sėkmingai pasiekusi 75% atsinaujinančių elektros gamybos šaltinių dalį, šiuo metu Airija yra išsikėlusi 95% tikslą. Tai Airijai leistų tapti pirmąja valstybe pasaulyje su beveik šimtaprocentine „naujos kartos“ atsinaujinančių šaltinių dalimi tinkle, t.y. nevertinant tokių gamybos pajėgumų kaip hidro ar geoterminės elektrinės.

„Aura Power“ siekia tapti vienu didžiausių investuotojų į saulės energetiką Lietuvoje. Vieno bendrovės vystomo projekto generuojamos elektros pakaktų maždaug 190 tūkst. Lietuvos namų ūkių. Atsiradus teisinei galimybei, patyrusią bendrovę Lietuvoje domintų ir elektros energijos saugojimo – akumuliatorių projektai, skirti tinklo stabilizavimui.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!