- Reklama -

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus sako, kad šiais metais galima tikėtis didesnio solidarumo įnašus mokančių komercinių bankų pelno, nei buvo prognozuota.

„Pelnas ir pelningumas, kurį mes numatėme, kad jis nutiks, skaičiuodami, kokio dydžio tie (solidarumo – ELTA) įnašai galėtų būti, turbūt net šiek tiek ir apsiskaičiavome, nes tas pelnas bus netgi truputį didesnis“, – LRT televizijai antradienį teigė G. Šimkus.

„Praėjusiais metais bankų sistemos pelnas buvo porą kartų didesnis negu 2021 metais, kai buvo gana sėkmingi metai. Šiais metais kai kurių bankų pelnas iš tikrųjų 3 kartus didesnis negu 2022 metais“, – patikino LB valdybos primininkas.

ELTA primena, kad gegužės pradžioje Seimas priėmė Finansų ministerijos pasiūlytą Laikinojo bankų solidarumo įnašo įstatymą.

Įstatymo projektu buvo nustatytas laikinojo solidarumo įnašo, taikomo dėl valstybės paramos priemonių ekonomikai skatinti taikymo, infliacijos ir pasikeitusios pinigų politikos krypties, susiformavus nelauktam reikšmingam finansiniam rezultatui, dydis, gautų lėšų panaudojimo tikslas, laikinojo solidarumo įnašo apskaičiavimo, deklaravimo, sumokėjimo ir administravimo tvarka.

Palaikymą bankų solidarumo įnašui tuomet išreiškė Seimo opozicija, o jo nepalaikė absoliuti dauguma Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos frakcijų atstovų.

Tuomet buvo prognozuojama, kad dėl bankų solidarumo įnašo šiais metais į valstybės biudžetą bus surinkta apie 130 mln. eurų, 2024 metais – apie 230 mln. eurų, o 2025 metais – apie 50 mln. eurų.

Įgyvendinant įstatymą surinktos lėšos naudojamos karinio mobilumo ir dvigubo naudojimo transporto infrastruktūros, taip pat karinės infrastruktūros, reikalingos priimančiosios šalies paramai užtikrinti, pritaikymo ar sukūrimo projektams finansuoti.

Raminta Majauskaitė
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!