- Reklama -

Arminas Mockevičius. Asm. alb. nuotr.

Dažnai matome, kaip Seimo nariai iš paskutiniųjų stengiasi suderinti priešingus interesus. Tai labai sveikintina ir toks yra jų darbas. Tiesą pasakius, jis yra labai sunkus. Tačiau kartais šie interesai tiesiog nesiderina.

Situacija labai panaši į mūsų liaudies išmintį, kai piemuo nori suderinti šeimininko interesus, kad avys būtų sveikos ir vilko interesus, kad jis būtų sotus. Ar tai įmanoma? Pasvarstykime…

Piemuo gali visada pasirinkti: 1) bendradarbiauti su vilku, duoti po vieną avytę kasdien; 2) gali iš vis neleisti pjauti avių, aptverdamas jas tvoromis, gąsdindamas vilką ir pan.; 3) gali bandyti derėtis su vilku ir sudaryti su juo kažkokias sutartis (bet ar vilkams tai rūpi?), 4) nieko nedaryti ir stebėti, kai vilkas vieną po kitos pjauna avis, tikėdamasis, kad jis pasisotins.

Ketvirtasis pasirinkimas yra pats lengviausias, nereikalaujantis pastangų, tačiau ar tai gali suveikti?

Tikriausiai supratote, kad tik laiko klausimas, kada vilkas išskers visas avis: mažesnei bandai gali prireikti kelių valandų, o didesnę bandą įveikti gali tekti pasikviesti ir draugų, tačiau rezultatas toks pats – galiausiai avys bus papjautos, neretu atveju su pačiu piemeniu.

Iš liaudies pasakų žinome, kad su vilkais tartis beprasmiška, nes jis dažnai savo gudrumu paveikia piemenis. O ką daryti tada, kai vilkas jau bandos viduryje taršo avis ir ne vienas, o pasikvietęs draugus? Aukų nepavyks išvengti, mirs arba avys, arba vilkai…

Iš pavadinimo tikriausiai supratote, kad kalbėsime ne apie vilkus ir avis. Tačiau situacija labai panaši, jeigu Seimo narius įsivaizduotume kaip piemenis, vilkus – kaip alkoholio pramonę, o avis – kaip žmones.

Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO) skirsto alkoholio vartojimą kaip į mažai rizikingą, vidutiniškai rizikingą ir didelės rizikos vartojimą. Kadangi norime pasiekti, kad žmonės bent jau vartotų mažai rizikingai, tai nagrinėkime tik šį atvejį.

Kas gi yra tas mažai rizikingas vartojimas? Tai yra ne didesnis vartojimas nei 1 standartinis alkoholinis gėrimas moterims ir 3 standartiniai alkoholiniai vienetai vyrams. O kas tas standartinis gėrimas? Tai yra 10 ml absoliutaus alkoholio arba 300 ml 5 % alaus, 25 ml degtinės arba 100 ml normalaus vyno (ne vaisiuko, liaudiškai). Taip pat PSO rekomenduoja nevartoti alkoholinių gėrimų nėščioms moterims, o Lietuvoje draudžiama vartoti alkoholinius gėrimus asmenims iki 18 metų.

Atlikus skaičiavimus ir pritaikius Lietuvos atvejui, gauname, kad norint, jog visi Lietuvoje vartotų mažos rizikos dozėmis, vienam gyventojui tektų 4,4 l absoliutaus alkoholio. Šiuo metu suvartojama 12,7 l – tai reiškia, kad 3 kartus arba 300 % daugiau nei mažos rizikos vartojimas. Tai reiškia, kad norint, jog lietuviai vartotų mažai rizikuojant, alkoholio pardavimai turėtų mažėti beveik 3 kartus.

Grįžkime prie pagrindinio temos klausimo: ar įmanoma, kad ir vilkas būtų sotus, ir avys sveikos?

Šiuo metu vilkai (alkoholiu prekiaujančios, gaminančios įmonės) jau įsisukę į avių bandą, o piemenys (Seimo nariai), ilgai miegoję ir atsibudę, nežino, ką daryti. Jie bando jų gražiai paprašyti, galbūt jau pasisotinote, gal valgykite mažiau? Į tai vilkai atsako tiesiog: „tylėk, ne tavo reikalas, kuo mes užsiimame“.

Kaip tik šiuo metu piemenys su likusių vis dar sveikų avių pagalba bando vieną vilką išprašyti iš bandos, bet jis priešinasi ir randa kai kurių piemenų pritarimą – jiems pagailo vilko, juk jo draugai gali nevaržomai taršyti avis, o jis turės pats ieškoti, kur paėsti.

Aukų šioje istorijoje neįmanoma išvengti, net jei žmonės patys nuspręstų mažiau gerti (juos apšviestų kažkokia tai stebuklinga šviesa). Tada alkoholio pramonės pardavimai sumažėtų 3 kartus, o tai reiškia, kad nereikėtų tiek darbuotojų, tiek patalpų ir būtų natūralūs atleidimai, tačiau pramonės atstovai puikiai supranta, kad švietimas negali padėti, padėti gali tik griežtos priemonės, dėl to joms ir priešinamasi.

Jei mes klausome to, ką pramonė kalba apie alkoholio vartojimo mažinimą, tai yra lygiai tas pats, kaip piemuo pradėtų klausti vilko nuomonės, kaip jam reikėtų pagerinti sąlygas, kad jis nebūtų toks piktas, nes, kai jis supyksta, jam pakyla apetitas.

Kaip ir vilkams, taip ir alkoholio pramonei nerūpi žmonės ir jų sveikata bei alkoholizmo mažinimas, nes sumažėjęs alkoholikų skaičius reikš, kad sumažės ir jų pelnai.

Piemenys ilgą laiką miegojo ir nieko nedarė. Per tą laiką vilkų priviso tiek, kad jų beveik neįmanoma sutramdyti. Šiuo metu reikia imtis griežtų sprendimų ir pirmiausiai nustoti tartis su vilkais, nes derantis galima nepastebėti, kad vilkas jau pradeda ėsti ir tave arba tavo vaikus…

Arminas Mockevičius

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!