- Reklama -
Anatolijus Lapinskas. Asm. archyvo nuotr.
Anatolijus Lapinskas. Asm. archyvo nuotr.

Anatolijus Lapinskas

Prof. R.Lazutka feisbuke pranešė žinią: „Lenkai Pasaulio banko įpirštos II pensijų pakopos (OFE) dvidešimtmetį pasitinka ją likviduodami. Lietuviai penkerius metus vėlavo su steigimu, vėluos ir su likvidavimu. Kol kas dar brangiai pažais mėtydami monetą – kaupti-nekaupti”.

Pasidomėjau (iš pirmų šaltinių!), kaip toji antroji pakopa, t.y. OFE – Atvirieji pensijų fondai bus likviduojami? Kaip aiškino Lenkijos premjeras Mateusz Morawiecki, Atvirųjų pensijų fondų likvidavimas  prasidės 2020 metų pradžioje. Naujoji pensijų sistema remsis trimis pilioriais: Socialinio draudimo įstaiga (ZUS, kaip mūsų Sodra), Darbuotojų kapitalo planais (PPK, apie juos rašiau straipsnyje „Pensijų kaupimui pavyzdį imkime iš Lenkijos”), taip pat Individualiomis pensijų sąskaitomis (IKE).

Anot Lenkijos premiero, „Norime sutvarkyti pensijų sistemą, svarbiausiąją lenkų finansinio saugumo dalį, pensijų laikotarpiu”. Premjeras pastebėjo, kad svarbiausioji Lenkijos žmonių problema yra „taupymo gebėjimų trūkumas formuojant santaupas vėlesniems gyvenimo metams, taip pat svarbiems šalies infrastruktūriniams projektams, visai Lenkijos ekonomikos plėtrai”.

Pasak Premjero, „pensijų sistemos pakeitimai išspręs šią problemą. Pensijų fondų (OFE) sistemos lėšos, o jų sukaupta apie 162 mlrd. zlotų (apie 40 mlrd. eurų) priklauso 15,8 mln. lenkų. Visi OFE dalyviai turės pasirinkimą: pervesti lėšas į individualias pensijų sąskaitas (IKE) arba į lenkiškąją Sodrą (ZUS). Tai bus savotiška Atviruose pensijų fonduose sukauptų pinigu privatizacija. Atiduosime tuos pinigus lenkams”.

Manoma, kad pinigai iš OFE daugiausia keliaus į IKE, bet, jei kas norės ir apie tai pareikš, pinigai galės būti nukreipti į ZUS-o subsąskaitas.

Bet kuriuo atveju, sulaukus pensinio amžiaus, pinigai bus išmokėti ir papildys gavėjo pensiją. Pinigai IKE sąskaitose, taip pat ZUS-e bus paveldimi. Vidutiniškai kiekvienam OFE fondų nariui teks apie 10 tūkst. zlotų (2500 eurų). Nuo pervedamų į IKE kvotų valstybė ims pervedimo mokesčius. Teigiama, kad jeigu jų nebūtų, tie pinigai būtų privilegijuoti palyginti su pensijomis iš ZUS-o, kurios yra apmokestinamos.

Pervedimo mokestį sudarys 15 proc. OFE sukauptų pinigų. Jie bus sumokami du kartus po 7,5 proc. 2020 ir 2021 metais į biudžetą. Sulaukus pensinio amžiaus, IKE sukaupti pinigai bus sumokami iš karto arba dalimis be mokesčių. Nuo pinigų, pervestų į ZUS-o subsąskaitą, reikės sumokėti pajamų mokestį.

Manoma, kad pinigų pervedimas iš OFE į IKE reikšmingai išpopuliarins tokį taupymą pensijoms.

Dauguma OFE aktyvų patalpinti Varšuvos vertybinių popierių biržoje, todėl pakeitimai turės būti vykdomi labai atsargiai. 10,8 mlrd. zlotų yra investuoti į akcijas užsienio rinkose. Vyriausybė planuoja, kad gegužę pinigų pervedimo koncepcja bus atiduota visuomenės konsultacijoms. Vasaros viduryje Vyriausybė priims įstatymą , o rudenį jį perduos parlamentui. Galutinis OFE keitimas į IKE turėtų įvykti 2020 m. sausį.

Po šių pakeitimų – OFE į IKE tikimasi, kad niekas ateityje nesigvieš šių lėšų, kurios nuo 1999 m. de facto buvo laikomos kaip esančios individualiose piliečių sąskaitose. Premjero teigimu, sutvarkyta Lenkijos pensijų sistema taps skaidresnė, o būsimieji pensininkai ja labiau pasitikės.

Taigi, jei trumpai, likviduojant OFE, žmonės turės galimybę: 1. pervesti visas lėšas iš Atvirųjų pensijų fondų (OFE) į privačias IKE sąskaitas. 2. pervesti visas lėšas iš OFE į ZUS (lenkiškąją Sodrą), t.y. pirmąją pensijų pakopą. Tai bus beveik 16 mln. lenkų pasirinkimas, o kaip daryti, jie galės nuspręsti visiškai laisvai.

Dar keli žodžiai apie IKE. Tai papildomo savanoriško taupymo senatvei sistema. Į ją galės įstoti kiekvienas, sulaukęs 16 metų. Tokias sąskaitas gali turėti etatiniai darbuotojai, savarankiškai dirbantieji, laikinai nedirbantys ir t.t. Sąskaitos atidaromos tik sau, bet galima nurodyti, kas jas paveldės. Yra numatytas metinių įmokų limitas, ne didesnė kaip trigubo vidutinio atlyginimo dydžio suma.

Suėjus pensiniam amžiui IKE sukauptais pinigais bus galima naudotis laisvai. Lenkijos Premjero nuomone, tokia operacija yra „geriausia ir labiausiai naudinga iš visų privatizacijų, buvusių nuo 1989 metų, nes atiduos lenkams jų uždirbtą kapitalą”.

Kas tie PPK? Tai panaši į IKE sistema, tačiau joje dalyvaus ne tik darbuotojai, bet ir darbdaviai, taip pat valstybė. Šioje sistemoje iš atlyginimo mokama 2-4 proc. įmoka. Taupymą rems ir darbdavys nuo 1,5 iki 3 proc. Taip pat ir valstybė – dalyvavimo startui, o po to – kasmetinėmis premijomis. Iš pradžių šioje sistemoje dalyvaus didžiausios firmos, turinčios per 250 darbuotojų. Sistema plėsis, kol taps visuotinė ir apims visus darbuotojus.

PPK – tai ne pensijų programa. Tai sisteminė, papildomo valstybės remiamo taupymo programa „senatvei”. Darbuotojas gali atsisakyti šio taupymo. Bet vienos deklaracijos neužteks. Dokumentą reikės pateikti cikliškai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!