- Reklama -
Arvydas Akstinavičius. KK nuotr.

Pastaruoju metu ypatingai išryškėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) Lietuvos valstybei priešiška veikla.

Naudodamasi rinkimų įstatymų spragomis, Vyriausiosios rinkimų komisijos negebėjimu ir nenoru siekti demokratinių sąžiningų rinkimų, minėta politinė grupuotė LR Seime turi savo atstovus. Galimai šantažuodama valstybinės atsakomybės neturinčius, tačiau valdžios ištroškusius dabartinės valdančiosios koalicijos partnerius taip pat ir Socialdemokratų partijos frakcijos, užimančios minkštakūnišką, susitaikėlišką poziciją, atstovus LLRA išvystė neleistino masto šmeižto kampaniją prieš Lietuvos valstybę. Daliai atsakingų Lietuvos valdžios atstovų nesuprantant, daliai tyliai pritariant, didelei daliai žiniasklaidos remiant liberalius principus, vyksta dalies Lietuvos teritorijos polonizacija. Šis projektas, pradėtas Lietuvai atgaunant nepriklausomybę, tęsiasi pasinaudojant Europos Sąjungos, Lenkijos kai kurių politikų pagalba bei pritariant Kremliui.

Visų lygių politikams reiktų priminti, kad nors mes esame Europos Sąjungoje – visos sąjungos kada nors keičiasi. Žvelgiant į ateities perspektyvą, Lietuvos vietovardžių taip pat ir gatvių pavadinimai ne valstybine kalba ateityje gali lemti teritorinio vientisumo pažeidimą. Todėl sprendžiant tautinių mažumų problemas (švietimo, kultūros, kalbos vartojimo ir kt.) reikia aiškiai suprasti, kokių ribų peržengti negalima. Viena tokių ribų – miestų, gatvių, ežerų, upių ir kitų vietovardžių pavadinimai. Šie pavadinimai yra valstybės informacinės, o dabar ir navigacinės sistemos dalis. Ir nesvarbu ant kokių statinių – valstybinių ar privačių – jie iškabinami. Tai nėra kažkokių privačių subjektų reikalas.

Vertindama LLRA veiksmus, Socialdemokratų sąjunga mano, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija vykdo antivalstybinę veiklą, o jos atstovai grubiai pažeidžia Lietuvos Respublikos Konstitucijos 17 straipsnio, 25 straipsnio 4 punkto, 27 straipsnio nuostatas, kitus įstatymus, todėl jiems nedelsiant turi būti pradėtos taikyti teisinės LR Konstitucijoje ir įstatymuose numatytos sankcijos taip pat ir apkaltos procedūros.

Arvydas Akstinavičius,

Lietuvos socialdemokratų sąjungos pirmininkas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!