- Reklama -
Anatolijus Lapinskas. Asm. archyvo nuotr.
Anatolijus Lapinskas. Asm. archyvo nuotr.

Anatolijus Lapinskas

Vyriausybė pernai planavo nustatyti “Sodros” įmokoms viršutinę ribą. Tokios atlyginimo lubos socialiniams mokesčiams yra daugelyje Europos Sąjungos šalių (bet ne visose!). Jų dydžiai yra įvairūs, tačiau bendra siekiamybė, kad nuo labai didelių atlyginimų nereikėtų mokėti pernelyg didelių įmokų.
Taip pat žadėjo atsisakyti ir pensijų apskaičiavimui lubų, nes ir gaunant 3000, ir 10000 eurų, pensijai apskaičiuoti draudžiamųjų pajamų koeficientas yra imamas ne didesnis kaip 5, t.y. 476 x 5 = 2380 eurų, per metus 28560 eurų. Didesnis uždarbis pensijos dydžiui įtakos nedaro.
Deja, nei vieno, nei kito pažado Lietuvos valdžia neįvykdė. Vietoje to įstatyme atsirado taip vadinamos socialinio draudimo įmokų „grindys“ – samdomą darbą dirbantiems asmenims. Įstatymas nustatė, kad, pvz., ne visą darbo laiką dirbančių ir todėl menką atlyginimą gaunančių socialinio draudimo įmokos turės būti skaičiuojamos ir mokamos nuo sumos, ne mažesnės negu minimalusis darbo užmokestis.
Manyčiau, kad galbūt mūsų valdžiai tiktų pasidomėti Europos patirtimi ir tai įtikintų vienokių ar kitokių reformų nauda. Taigi, kokie yra minimalių ir maksimalių atlyginimų dydžiai ES šalyse socialinio draudimo įmokoms apskaičiuoti?

lubosgrindys_Page_2

 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!