- Reklama -

Kai pamatai, ką padarė su Ukrainos miestais Kremliaus beprotis, apima slogi nuotaika. Žuvusiųjų civilių tūkstančiai ir jų skaičius nepaliaujamai auga. Tai dar ne viskas. Šimtai milijonų gal milijardas dorų pasaulio piliečių išgyvena streso būseną, nes nežino kuo viskas baigsis.
Nejaugi nugalės blogis – kraujo ištroškęs pabaisa? Kijevo priemiesčiuose Irpynėje ir Bučoje rasti keturių šimtų nužudytų taikių gyventojų kūnai. Jie buvo surišti, parklupdyti ir nušauti. Putino tikslas – neregėtu žiaurumu paskleisti pasaulyje panišką, valią priešintis paralyžuojančią baimę. Tai iššūkis visam doram pasauliui. V. Zelenskis: tegul Merkel ir Sarkozi atvyksta į Irpenį ir Bučą, ir pamato šimtus nužudytųjų kūnus. Gal tada supras prie ko privedė jų ilgametis bičiuliavimasis su monstru.
O kur garantija, kad taip neatsitiks ir mums, jeigu Ukraina pralaimės? Šiais laikais nereikia nė branduolinio ginklo. Turėk galingą, tiksliai šaudančią į taikinį, kad ir už tūkstančio kilometrų raketinę sistemą ir tu būsi karo dievas. Jeigu, žinoma, priešininkas tokio ginklo neturi ir negali duoti deramo atkirčio.
Taip, panašu, yra su narsia Ukraina. Tai Dievo dovana suglebusiam Vakarų pasauliui. Narsumas labai praverčia mūšio lauke, bet prieš raketas jis bejėgis.
Ukraina gauna daug įvairios ginkluotės iš įvairių pasaulio šalių. Bet jeigu priešas viešpatauja ore, o jo raketos be paliovos naikina miestus ir gyventojus, nugalėti neįmanoma.
V. Zelenskis kasdien maldauja: uždenkit oro erdvę, bet jo balsas lyg šaukiančio tyruose. Nebūtinai NATO šalys galėtų duoti Ukrainai lėktuvų, o jų pilotai atvyktų kaip savanoriai. Žinoma, būtų geriau, jeigu pilotai būtų ukrainiečiai. Ukrainos pilotų tikslas – saugoti nuo bombardavimų miestus ir humanitarinius koridorius, vengti susidūrimų su nebombarduojančiais rusų lėktuvais. Tokia turi būti nerašyta taisyklė. Vakarai taip pat turi aprūpinti Ukrainą moderniausiomis raketinėmis sistemomis. Jų Ukraina galėtų turėti gal net daugiau negu Rusija.
Rusija ruošiasi lemiamam smūgiui. Skelbia mobilizaciją. Numatoma mobilizuoti šešiasdešimt tūkstančių daugiau patirties turinčių kariškių. Ukrainoje yra milijonai vyrų, tvirtai pasiryžusių ginti šalį. O prievarta varomi rusai visai nenori kariauti. Šis karas jiems svetimas ir beprasmis.
Jeigu Ukraina laimėtų, o to trokšta visas doras pasaulis, monstro galia suglebtų ir jo galas būtų ne už kalnų. Tai būtų pasaulinio masto įvykis.

1941 m. tremtinys
Algimantas Lelešius

- Reklama -