- Reklama -
Karių teisių gynimo centro vadovas L.Jakas KK nuotr.
Karių teisių gynimo centro vadovas L.Jakas KK nuotr.

2016 gegužės 5 dieną piketo „Už Lietuvos karius“ metu prie LR Krašto apsaugos ministerijos Lietuvos apeliacinis teismas priėmė sprendimą pripažinti VĮ “Turto bankas” Kaune Ašmenos 2-ojoje g. 25A viešame aukcione parduotų butų su ten gyvenančiais asmenimis rezultatus negaliojančiais. Pagrindinis motyvas: valstybės (KAM J. Oleko) interesas parduoti brangiau turtą negali būti vertinamas labiau nei žmogaus teisė į būstą ir jo neliečiamybę. Teismas konstatavo, kad tada, kada vienu metu egzistuoja abu valstybės interesai – pirmiausia turi būti vertinamas pastarasis interesas, ginantis asmens teisę į būstą ir jo neliečiamybę. Teismo sprendime yra aiškiai nustatyta, kad valdininkų ir Krašto apsaugos ministerijos (KAM) stumiamame aukcione buvo pažeistos karių ir jų šeimų konstitucinės teisės. Esu dėkingas advokatui ir teisininkams, kurie galėjo apginti tuos karininkus ir jų šeimos narius nuo, mano įsitikinimu, šiandien egzistuojančio „valstybinio monstro“, nesiskaitančio su piliečiais ir sąmoningai bauginančio visuomenę.
Piketo metu mačiau karius, mūsų žmones, kurie stovėjo, prašė pagalbos iš valdžios atstovų, tačiau buvo neišgirsti. Vieni iš piketo važiavo į aukcionus, kiti grįžo iš jo jau be būsto. Viena moteris, atvykusi po aukciono, kuriame buvo parduotas jos gyvenamas būstas, palaikyti taikaus piketo, atsakė „Esu morališkai sužlugdyta“. Kas sužlugdė šią karininkę? Ne vagys, ne banditai, o valstybinė įmonė „Turto bankas“ ir KAM spaudimas bankui kuo skubiau parduoti butą. Toks elgesys nėra teisingas.
Kaip matyti iš teismo sprendimo, KAM ir VĮ Turto bankui buvo, manau ir yra, svarbiau pinigai nei Lietuvos karių, piliečių teisėti lūkesčiai, jų gerovė. Už karių konstitucinių teisių nepaisymą nei anksčiau nei dabar po tokio 2016-05-05 sprendimo neatsistatydino nei VĮ “Turto bankas” vadovybė, nei KAM teisės departamento vadovė, pats KAM ministras Juozas Olekas. Vis klausiu savęs, kodėl taip vyksta? Atsakymas tik vienas – patys toleruojame tokį valdininkų elgesį. Kol visuomenė toleruos tokius veiksmus ir tylės, tol šie toliau suksis toje pačioje virtuvėje.
Daug kas greičiausia bandys pulti ir dengtis patriotizmu sakydami, kad mano mintys vienokios ar kitokios. Tačiau dažniausia tas, kuris labiausiai šaukia esąs patriotu, pasirodo esąs tiesiog didžiausias šunsnukis, kuriam liko tik vienas argumentas – patriotas – pateisinti savo niekšybes. Mano nuomone, tokiomis akimirkomis tokie valdžios neteisėti, subjektyvūs ir neskaidrūs sprendimai visiškai nesiskiria nuo taip uoliai kritikuojamos kaimyninės Rusijos ar Baltarusijos vadovų sprendimų, kurie būtent ir garsėja žmogaus teisių pažeidimais, visuomenės bauginimu, jėgos struktūrų panaudojimu prieš šalies gyventojus. Tokiomis akimirkomis, kurios pasitaiko gana dažnai visose valdymo srityse Lietuvoje, valdžia visiškai negerbia savo piliečių, nesiskaito su jais, o už tokį elgesį tie, kurie vykdo neteisėtus veiksmus, beveik visada išvengia atsakomybės. Nors taip neturėtų būti.
Kiek dar kentėsime tokį neteisėtą valdžios atstovų elgesį, kada visi valdininkai, pažeidę karių konstitucines teises, lieka nenubausti ir iki šiol dar dirba savo postuose, kuriuose ir toliau jie vykdo neteisėtus aukcionus? Mano nuomone, prezidentė turi sureaguoti, o ne bėgti nuo klausimų. KAM ministras turi prisiimti atsakomybę už tai, kad KAM „spaudė“ VĮ „Turto bankas“ kuo skubiau pardavinėti tarnybinius butus su ten gyvenančiais kariais.
Laimonas Jakas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!