- Reklama -

Ebola - labai protingas virusas: siaučia tik tose Afrikos valstybėse, kuriose daug naudingų iškasenų: aukso, naftos, deimantų, boksitų ir net urano kasyklos. Nuotr. iš who.int

Vis daugiau pasaulio valstybių įsijungia į kovą su nenugalima Ebolos karštine, nuo kurios jau išėjo Anapilin keli tūkstančiai žmonių ir užsikrėtusių mirtingumas siekia 50 – 90 procentų. Didžiausios farmacinės pasaulio firmos, kurių rankose sutelktos naujausios technologijos, kol kas bejėgės.

Sutinku su kai kurių teiginiais, kad nuo paprasčiausio gripo kasmet miršta dešimteriopai daugiau nei nuo šios ligos, bet taipogi sutinku ir su tais, kad nekontroliuojant situacijos ši karštinė gali tapti viena siaubingiausių planetoje, kuri lengvai sumuš visus paskutinio XX šimtmečio pandemijų statistinius rezultatus.

Tiesa, ši karštinė pirmą kartą užfiksuota 1976 metais Konge ir Sudane. Ar nekeista, kad per beveik keturis dešimtmečius niekas neatrado kovos priemonių prieš šį virusą, nors tik kai kuriems primatams jis persiduoda oru, o žmogus užsikrečia nuo seilių, kraujo, bet ne lašeliniu būdu čiaudant ar kosint? Nieko keisto. Nors mirtingumas siekia kai kuriose vietovėse net iki 90 procentų, bet, sakysim, tais pačiais 1976 metais šiuo virusu užsikrėtė: Kongo DR – 318, mirė 280; Sudane atitinkamai 284 ir 151. Vėliau buvo dar keli protrūkiai vėl Konge, bet nežymūs. Vėliau Ebola jau fiksuota Gabone, Ugandoje ir vėl tame pačiame Konge, bet didžiausias skaičius susirgusių 2000 – 2001 metais buvo Ugandoje. Atitinkamai 425 ir iš to skaičiaus mirusių – 224.

Taigi, iki šiol tie protrūkiai buvo, bet savo apimtimis nedideli. Visai kas kita 2014 metai. Nuo metų pradžios naujas protrūkis jau apima kur kas didesnes teritorijas. Jis fiksuojamas Gvinėjoje, Liberijoje, Siera Leonėje, Nigerijoje, Senegale ir vėl Kongo DR. Ir skaičiai jau kitokie: 13567 sergančių ir iš jų 4960 mirę. Aišku, šią dieną tie skaičiai jau turėtų būti didesni.

Keistas tas virusas. Iš centrinės Afrikos dalies – ten, kur įsikūrusi Kongo DR, jis prasiveržė į vakarinę Afrikos iškyšulio dalį. Sakysim, tarp Kongo DR ir Nigerijos egzistuoja ir kitos valstybės – kitas Kongas, Centrinė AR, Gabonas, Kamerūnas, bet nė vienoje jų proveržio iki šiol nefiksuota. Arba, sakysim, tarp Nigerijos ir Gvinėjos ar Liberijos – Togas, Beninas, Gana, Dramblio kaulo Respublika ir net dalis Malio, bet ir čia kol kas tylu. Toks įspūdis, kad šis virusas – gana protingas. Turintis savo skonį ir ne kiekvienas afrikietis ar kiekviena šio žemyno valstybė jam tinka.

Dar keisčiau pasidaro, kai atidžiau panagrinėji šių valstybių gamtos išteklius. Tose šalyse, kuriose ypač įsisiautėjo ši karštinė – aukso, deimantų, boksitų ir net urano kasyklos. Pavyzdžiui, Gvinėjoje – apie pusė pasaulio boksitų atsargų. Nigerijoje – ganėtinai naftos ir vėl boksitai. Kongo DR – varis, auksas, sidabras, deimantai ir dideli naftos telkiniai. O karštinės aplenktose valstybėse – daugiausia žemės ūkis arba nedideli telkiniai tų pačių gamtos iškasenų, bet jų eksplotacija – nerentabili.

Ir jau visai keista, kai perskaitai informaciją, jog šiame regione – Liberijoje skubiai įkurtas atskiras JAV kariuomenės dalinys lyg ir kovos su karštine kordinacijai. O gal ne vien tam, bet… Visai neseniai šiose Vakarų Afrikos pakrantės valstybėse išžvalgyti dideli telkiniai naftos. Tuo labiau, kad iki šiol šių valstybių pagrindiniai prekybos partneriai – Rusija, Kinija, Belgija ir tik tolimesnėje eilėje – JAV, D.Britanija ar ES. Juk kovai su ekstremizmu ar dar kokiems tai reikalams nedideli amerikiečių kariniai daliniai to paties Obamos prieš kelis metus jau pasiųsti į Kongo DR ir Nigeriją.

Tikriausia tai – sutapimai. Paprasčiausia JAV – didžioji visų skriaudžiamųjų ir kenčiančiųjų motina, laisvės ir demokratijos lopšys, negali ramiai žiūrėti į Ebolos karštinės kankinamus žmones. Ji pasiruošusi atiduoti paskutinį dolerį, kad tik visame pasaulyje būtų taika, santarvė ir ramybė, net jei tos Ebolos pasirinkimas ima kelti vis daugiau klausimų, į kuriuos niekas negali atsakyti.Tačiau, manau, netoli tas laikas, kai šis viruso protrūkis bus sutramdytas, bet niekas nenuspės, kas bus ateityje, todėl keletui metų JAV karinės pajėgos šiame regione dar atidžiai stebės padėtį ir nagrinės šio viruso kilmę, o jų farmacijos gigantai užsispyrusiai ieškos šią bjaurastį galinčios sunaikinti vakcinos. Aišku, tam „panaudodami“ amerikiečių ir mažos dalies satelitų kompanijas, kurioms bus perduotos teisės išgauti šio regiono gamtos turtus, mainais į apsaugą nuo viruso ar kitokių netikėtumų.

Parašiau ir susimąsčiau. Ar tai ne panašu į kaltinimą JAV? Jokiu būdu. Nemanau, jog anglosaksai tiek išprotėjo, kad pasiruošę dėl pelno, valdžios imtis net tokių nežmoniškų slaptųjų programų. Nors, prisipažinsiu, kartais taip pagalvoju. Kaip tu, žmogau, nepagalvosi, jei didžiausios pasaulio galybės lyderis elgiasi arba viešai postringauja kaip nelabai sveiko mąstymo žmogus.

Rusija – tik talentinga JAV mokinė

Aš suprantu, kad dažnai vakariečių norai mūsuose ir visam pasauliui pateikiami kaip jau įvykęs ir nediskutuotinas faktas. Bet vis dažniau susidaro toks įpūdis, kad JAV Prezidentas B.Obama kartais šnekasi „su dievais“. O kai jam bando antrinti D.Britanijos Premjeras, tai tas įspūdis tik sustiprėja. Nebūtų nieko nuostabaus, jei taip elgtųsi kokios mažasvarbės valstybėlės, sakysim, kad ir Lietuvos, aukščiausia galva, bet didžios šalies vadovas privalo žinoti, ar nors nujausti, ką sako ir kam sako. Sakysim, kad ir Australijoje: „Rusija rizikuoja būti izoliuota pasaulio bendrijos, jei Kremlius ir toliau pažeidinės tarptautinę teisę – rems Ukrainos sukilėlius, tieks jiems ginkluotę.“

Puikus perspėjimas, aišku, jei tikrai esi įsitikinęs, kad tave remia visa pasaulio bendrija, bet, mano galva, jis turėjo būti išsakytas pačiam Rusijos Prezidentui girdint, tiesiai išrėžtas, taip sakant, į akis. O dabar? Obama prieš pasaulio žiniasklaidą vaizduoja susirūpinusį drąsuolį, kai Putinas jau kelios valandos lėktuve virš Ramiojo vandenyno, o gal ir Sibiro, kelionėje namo. Ir kalba apie pasaulio bendrijos izoliaciją, kai šalia jo tik ES ir buvusios Britų imperijos dalis. Daug, bet tikrai ne visa pasaulio bendrija ir net ne jos didesnė pusė.

Aišku, bėda, kai narciziškumas užvaldo didelės valstybės galvą ir tai persiduoda keletui į jį panašių kitose šalyse, bet tai dar – tik pusė bėdos. Visai pasimeti, kai perskaitai toliau ištartus jo žodžius: „Mes tvirtai laikomės pagrindinių tarptautinės teisės principų.Vienas jų: mes niekada neįsiveržiame į kitas šalis ir nefinansuojame politinių marionečių <…> ir nepalaikome jų taip, kad šitai atvestų į šalies subyrėjimą.“

Perskaitėte? Ką nors supratote? JAV niekada neįsiveržia į kitas šalis, nefinansuoja ir neriame marionečių? Šventoji Mergele Marija, ar aš jau ne visai sveiko mąstymo, ar kalbantis nelabai suvokia ką šneka? Per savo gyvavimo istoriją JAV, neskaitant jų pilietinio, pirmo ir antro pasaulinių karų, 213 kartų naudojo savo karines pajėgas neįtinkančių valstybių okupacijoms ir jų teisėtų vyriausybių nuvertimams, pastatant jose paklusnias. Ši didžioji pasaulio galybė kasmet išleidžia daugiau kaip keturis Lietuvos nacionalinius biudžetus vien tik slaptoms operacijoms globalioje erdvėje. Tai – daugiau nei 70 milijardų dolerių. Ir jinai laikosi pamatinių tarptautinės teisė principų? Juk Rusiją tegalima įvardinti tik kaip labai talentingą JAV mokinę. Talentingą, bet tik mokinę. Tada arba ta teisė nieko verta, arba žymusis nacistinės Vokietijos propogandos ministras iš malonumo gali šokinėti pragare.

Jei Obama tuo, ką sako, tikrai tiki, tai didžiausios pasaulio jėgos vadovo galvoje – milžiniška problema; jei sąmoningai meluoja, tai problema – milijonuose galvų, kurios tuo tiki.

Nors psichiatrijos mokslas neigia galimybes vienu metu didelei žmonių grupei pamesti gebėjimą protauti, bet, matyt, artėjame prie perversmo šioje medicinos mokslo srityje. O gal čia tos pačios Ebolos įtaka? Juk ne visiems karštinė baigiasi mirtimi. Be to, mokslininkai tvirtina, kad šis virusas mutuoja. Gal jis kai kam pasireiškia būtent tokiais simptomais, kai nebežinai, ką kalbi ir ką darai? Tada ir kai kurių šaltinių tvirtinimai, kad šio viruso proveržiai vienoje ar kitoje valstybėje nėra atsitiktinis dalykas, nors ir peržengia mano supratimo ir tikėjimo galimybes, gali būti realybė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!