- Reklama -

Sigitas Martinavičius. asm. albumo nuotr.

Lietuvoje gydytojai išrašo labai daug vaistų ir labai mažai dėmesio skiriama konsultacijoms ir terapijai. Žmonėms, turintiems psichikos sutrikimų, Lietuvoje parduodama vaistų už 19 milijonų eurų, o gydytojų konsultacijoms skiriama tik 1, 8 milijono eurų. Normaliai išsivysčiusiose šalyse apie 50% išleidžiama vaistams ir 50% – konsultacijoms ir terapijai. Kodėl žmonės ne gydomi, o nuodijami vaistais?

Sveikatos ministrė R.Šalaševičiutė teigia, kad trūksta lėšų biudžete gydytojų algoms, jog ligoniams būtų suteiktos kokybiškos paslaugos. Ar gali tokia ministrė su tokiu požiūriu į ligonį dirbti Sveikatos ministre? Kodėl nerūpi žmogus? Kodėl laimi vaistų pardavėjai?

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) informuoja, kad pasaulyje didėja netradicinės medicinos priemonių naudojimas bendrai savijautai pagerinti. Pasaulyje žmonės stengiasi, kad reikėtų kuo mažiau vartoti vaistų, o savijautą gerinti kitais, nemedikamentiniais būdais.

Šiuo metu pasaulyje yra žinomi keli šimtai įvairių nemedikamentinių gydymo būdų. Jie taikomi kaip papildoma pagalba prie medikamentinio gydymo, siekiant geresnio efektyvumo. Štai keletas papildomų ir alternatyvių priemonių psichikos sutrikimams valdyti: elektros impulsų terapija, magnetinė smegenų stimuliacija, refleksoterapija (akupunktūra), hipnozė, šviesos terapija, muzikos terapija, kino terapija, fitoterapija (žoliniai preparatai), psichoterapija, biblioterapija, subalansuota mityba, fizinis aktyvumas, jogos, ajurvedos praktikavimas, aromaterapija, religijos praktikavimas ir dar daugelis kitų. Štai į šias sritis turėtume orientuotis.

Kada Lietuvoje pradėsime rūpintis žmogumi, ligoniais? Pirmaujame savižudybių kiekiu ir esame nelaiminga tauta (pagal apklausas). Tai ar ne investicija į žmogų turėtų būti prioritetinė valstybės sritis? Tereikia keleto milijonų ir šimtai žmonių gyvybių būtų išsaugota, tūkstančiai taptų laimingais.

Sigitas Martinavičius

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!