- Reklama -

R.Karbauskis. KK nuotr.

Šiandien Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas pasirašė kreipimąsi į LR Vyriausybę, kuriuo reikalaujama „padaryti viską, kad Baltarusijos Astravo atominės elektrinės (AE) statyba nedelsiant būtų sustabdyta“. Kreipimesi, kaip atgrasymo priemonę, raginama pasiųsti išankstinį politinį signalą, jog Lietuva sieks visomis priemonėmis neįsileisti į rinką „nesaugioje Baltarusijos atominėje elektrinėje pagamintos elektros“.

„Dabartinė Lietuvos vyriausybė iki šiol gan pasyviai reagavo į Baltarusijos AE elektrinės statybas vos 20 km nuo Lietuvos sienos. Matyt, iš principo buvo vengiama neigiamai kalbėti apie atominę energetiką, kol iki galo nėra palaidotas Visagino atominės elektrinės projektas pačioje Lietuvoje. Visgi laikas tiksi ir Lietuva kartu su partneriais ES privalo imtis visų įmanomų priemonių sustabdyti šį pavojingą Baltarusijos projektą, gręsiantį katastrofiškomis pasekmėmis ne tik Lietuvai, bet ir visai ES,“ – sakė LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Kartu su kitų šalių aplinkosaugininkais nuosekliai priešinomės Astravo bei Kaliningrado atominių elektrinių statyboms. Džiaugiamės, kad Kaliningrado AE projektas žlugo, ir raginame Baltarusiją svarstyti alternatyvas Astravo AE projektui, – teigė R. Karbauskis. – LVŽS Europos Parlamento narys Bronis Ropė pernai inicijavo parlamentinį paklausimą Europos Komisijai dėl konkrečių veiksmų, skirtų užtikrinti, kad ES kaimyninėse šalyse veikiantys ar statomi branduoliniai reaktoriai atitiktų testavimo nepalankiausiomis sąlygomis reikalavimus. Taip pat Europos Parlamento Žaliųjų frakcija, kuriai priklauso LVŽS atstovas, ne kartą bandė įtikinti EP pasmerkti Baltarusijos elektrinės statybas.“

“LVŽS ragina ne tik Baltarusiją, bet ir Baltijos valstybių politikus nutraukti ir palaidoti branduolinių objektų statybas savo šalyse. Lietuva turi siekti energetinės nepriklausomybės, vystydama savo turimus energetinius resursus. Europos Komisijos paskelbta studija pernai atskleidė, kad Lietuva kartu su Latvija ir Estija turi geriausias Europoje gamtines sąlygas atsinaujinančios energetikos plėtrai. Pagal visos atsinaujinančios energetikos potencialą, numatomą 2050-iems metams, Lietuva gali ne tik visiškai apsirūpinti, bet dar ir eksportuoti energiją (gamta leidžia užtikrinti mums net 150 proc. savo energijos poreikių). Atsinaujinančios energetikos vystymasis Lietuvoje garantuotų energetinę nepriklausomybę nuo bet kokio tiekėjo, skatintų naujų darbo vietų kūrimąsi ir aukštų technologijų plėtrą. Atsinaujinanti energetika jau seniai įrodė, kad yra žymiai konkurencingesnė ir pigesnė nei praeito amžiaus technologijomis grįstų, pavojingų branduolinių objektų statybos.

Lietuvos patirtis uždarant Ignalinos AE akivaizdžiai rodo, kad tokio objekto kaip atominė elektrinė uždarymo kaštai ženkliai viršija bet kokią tariamą jo ekonominę naudą. Europos Sąjunga yra ne kartą patvirtinusi, kad nefinansuos Visagino AE statybų ir juolab jos uždarymo.

Tam, kad Lietuva taptų pažangia valstybe atsinaujinančios energetikos srityje, būtina nedelsiant įgyvendinti 2012 m. įvykusio referendumo rezultatus ir galutinai nutraukti Visagino AE projektą, kuris yra ekonomiškai nepagrįstas ir nekonkurencingas. Visagino AE projekto iliuzijos trukdo Lietuvai imtis ryžtingesnių veiksmų dėl biomasės, vėjo, saulės energetikos bei kogeneracijos plėtros. Tad ragindami imtis ryžtingesnių veiksmų dėl Baltarusijos AE, raginame Vyriausybę taip pat kuo skubiau nutraukti Visagino atominės elektrinės įmonės finansavimą, kasmet reikalaujantį didelių biudžeto lėšų”, – teigiama LVŽS pranešime spaudai.

Kreipimosi į LR Vyriausybę tekstas

Vilnius

2016 m. sausio 22 d.

Pažeisdama tarptautines aplinkosaugos konvencijas Baltarusija kartu su Rusija visai šalia Lietuvos sienos, Neries upės kilpoje sparčiai stato atominę elektrinę.

Jėgainės statybai vadovauja „Rosatom“ dukterinė įmonė, bus naudojama praktikoje neišbandyta, tad eksperimentinė, rusiška reaktoriaus technologija. Statybos darbus pagal Rusijoje – Baltarusijoje suprantamą darbo kultūrą atlieka vietos statybos bendrovės. Branduolinės saugos priežiūrą vykdo jokios patirties ir jokio savarankiškumo nuo autoritarinės politinės valdžios neturinti valstybės institucija.

Vieta jėgainei statyti parinkta politiniu sprendimu, net neišnagrinėjus alternatyvių vietų ir pažeidžiant tarptautinius reikalavimus. Dėl jėgainės geografinės padėties nelaimingo įvykio atveju teršalai Vilnių netruktų pasiekti tiek oru, tiek vandeniu. Katastrofos atveju į evakuacijos zoną patektų visa Lietuvos, Europos sąjungos ir NATO valstybės narės, sostinė.

Pagal darbų grafiką Baltarusijos elektrinę ketinama įjungti į elektros tinklą jau po trejų metų. Nesaugi elektrinė bus prijungta prie jau esančių galingų į Visaginą nutiestų ir ketinamų į Kruonį tiesti elektros perdavimo linijų, tad ten pagaminta elektros energija nevaldomai užtvindys mūsų šalį su visokeriopais ekonominiais bei politiniais padariniais.

Ne tik tapsime politiškai priklausomi nuo šio nesaugaus elektros energijos gamintojo, bet ir sumokamais už tokią elektros energiją pinigais patys finansuosime Lietuvai grėsmingą, galimai pražūtingą, projektą. Visiškai akivaizdu, kad Baltarusija niekada negalėtų grąžinti iš Rusijos ir Kinijos gautų milijardinių paskolų, jei Astrave pagamintą elektrą parduotų savo rinkoje ir negautų tvirtos valiutos už jos eksportą, pirmiausia į Lietuvą ir per Lietuvą.

Privalome imtis visų nuo mūsų priklausančių veiksmų, kad sustabdytume šį katastrofiškus padarinius galintį sukelti scenarijų. Turime duoti Baltarusijai ir pasauliui aiškų politinį signalą, labai tvirtai ir kategoriškai pareikšti savo valią jokiomis sąlygomis neįsileisti į Lietuvą nesaugioje Baltarusijos atominės elektrinėje pagamintos elektros.

Neįsileisdami Astravo elektros į Lietuvą ir jos nepirkdami bei neleisdami naudotis Lietuvos elektros sistemos rezerviniais pajėgumais, projekto vykdytojams galime sukelti labai sunkiai įveikiamų kliūčių, apsunkinti jo įgyvendinimą bei atsipirkimo galimybes.

Visa tai suprasdami, kreipiamės į Lietuvos Respublikos Vyriausybę ir kartu į visas tarptautines organizacijas su reikalavimu padaryti viską, kad Baltarusijos Astravo atominės elektrinės statyba nedelsiant būtų sustabdyta. Lietuvos Vyriausybė tuo pačiu turi užtikrinti, kad Astravo atominėje elektrinėje pagaminta elektros energija jokiomis aplinkybėmis nepateks į Lietuvą, netekės per Lietuvą ir niekad nebus parduodama Lietuvos elektros rinkoje.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus

Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!