- Reklama -

Ramūnas Karbauskis: "Baigia užaugti vaikų karta, kurie nėra matę savo tėvų blaivių". KK nuotr.

Vertinant Kražių žudynių dramą, tenka konstatuoti, jog alkoholinės psichozės paveiktų žmonių galime rasti bet kuriame kaime, miestelyje, mieste, didmiestyje, tad jei ne Kražiuose, tai bet kurioje kitoje Lietuvos vietoje, bet kurią akimirką gali įvykti kažkas panašaus. Alkoholizmas tapo mūsų visuomenės tragedija ir padėtis vis blogėja. Mūsų senolių nužudymai vienkiemiuose, mirtimis besibaigiantys šeimyniniai konfliktai, smurtas prieš vaikus, neblaivūs žudikai keliuose, tą sąrašą galime tęsti ir tęsti. Alkoholikai yra vagys, kurie vagia laimę, sveikatą, nervus, ekonominę gerovę iš savo artimųjų, bendruomenės, visuomenės, valstybės…

Alkoholizmo gydymas turi tapti privalomu. Prieš kelias dienas tokį siūlymą išsakiau konferencijoje apie blaivybę keliuose, kurią Vilniuje organizavo Europos Parlamento narys Bronis Ropė . Sekančią dieną privalomo alkoholizmo gydymo būtinumą parėmė ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. Privalomas gydymas turi būti skiriamas teismo sprendimu, savivaldybių socialinės rūpybos padalinių, policijos, arba šeimos narių prašymu. Teismo sprendimo nevykdančiam asmeniui grėstų reali laisvės atėmimo bausmė ir socialinių pašalpų praradimas. Naujausi medicinos pasiekimai leidžia labai efektyviai kontroliuoti ar gydomi asmenys laikosi blaivaus gyvenimo būdo.

Privalomas alkoholikų gydymas turi būti vykdomas iš lėšų, kurios surenkamos iš alkoholio akcizo, nes tai yra tiesiogiai susiję. Kultūros rėmimą iš alkoholio akcizo vertinu kaip visišką nesąmonę. Negali kultūros finansavimas priklausyti nuo išgeriamo alkoholio kiekio. Tai tik demonstruoja, koks nesveikas yra valdžios suvokimas apie kultūros reikšmę valstybės gyvenime.

Raginu Lietuvos Respublikos Seimą nebegrįžti prie svarstymų dėl alkoholio prekybos degalinėse draudimo atidėjimo. Kiek dar žmonių turi būti nužudyti, užmušti, kad suvoktume, jog alkoholis degalinėse yra dar viena tų nelaimių priežastis. Verčiau susitelkite įstatymų projektų parengimui, kurie leistų alkoholį pardavinėti tik specializuotose parduotuvėse. Gal užtenka alkoholį reklamuoti lentynose, šalia kurių vaikšto mūsų vaikai ir anūkai ?

Dar vienu būtinu žingsniu turi tapti visiškas alkoholio reklamos draudimas. Moksliniai tyrimai įrodė, jog alkoholio reklama veikia žmones iki 25 metų, o ypatingai vaikus. Šių mokslinių tyrimų išvadas kiekvienam norinčiam gali pateikti profesorius Aurelijus Veryga.

Taigi, ar kam nors šioje valstybėje norisi, kad mūsų vaikus skatintų vartoti alkoholį? Manau, jog alkoholio gamintojams turi būti uždrausta remti bet kokius sporto ir kultūros renginius, kaip tai daryti draudžiama tabako gamintojams.

Niekaip nesuprantu, kodėl alkoholio pramonės įmonės vadinamos renginių mecenatais, kai už renginiams skiriamus pinigus nusiperka teisę be konkurencijos prekiauti alkoholiu. Jei alkoholio pramonės atstovams rūpi kultūra ir sportas, jie gali paramą teikti per įkurtus paramos fondus, kurių pavadinimuose neturi būti nuorodos į tas įmones, ar jų gaminius. Kaip suprantu, tokiu atveju jų meilė sportui ir kultūrai išgaruotų kaip ryto rasa.

Nesiekiu to, kad visi taptų abstinentais, nes suprantu, jog kiekvienas žmogus turi turėti pasirinkimo teisę, bet tas pasirinkimas negali virsti visuomenės problema. Jei nesiimsime būtinų priemonių, tokių tragiškų įvykių kaip Kražiuose sulauksime vis dažniau.

Baigia užaugti vaikų karta, kurie nėra matę savo tėvų blaivių. Nebėra laiko abejonėms – jei reikiami spendimai nebus nepadaryti dabar, tai po artėjančių Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų turi atsirasti tokia valdžia, kuri turės politinės valios siekti, kad Lietuva pasitrauktų iš pirmosios vietos Europos Sąjungoje ir trečiosios pasaulyje pagal alkoholio suvartojimą. Privalomo alkoholikų gydymo, alkoholio prekybos draudimo degalinėse, visiško alkoholio reklamos draudimo reikia mūsų valstybei, tautai, bendruomenėms, šeimoms, mums visiems…

Ramūnas Karbauskis,

mecenatas, LVŽS pirmininkas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!