- Reklama -
Vytautas Kabaila. KK nuotr.
Vytautas Kabaila. KK nuotr.

Lietuvos Respublikos Seimo kontrolieriaus Raimondo Šukio 2017-07-18 pažyma Nr. 4D-2017/1-700 „Dėl Šiaulių miesto savivaldybės gyventojų asociacijos „Visuomeninės iniciatyvos“ skundo prieš Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją“ patvirtina, jog LR Vyriausybė nepakankamai atsakingai buvo pagrindusi savo sprendimą 9 % pridėtinės vertės mokesčio tarifą šildymui didinti iki 21 %.

Iki pat 2017-06-01, nuo kada nustojo galioti lengvatinis 9 % pridėtinės vertės mokesčio tarifą šildymui, Vyriausybė, skelbusi, kad atėjo laikas tinkamai apmokestinti turtinguosius daugiabučių gyventojus, kaip patvirtina Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos 2017-07-03 raštas Nr. (1.2.28-12) SD-3919, net nežinojo, kas yra „turtingieji gyventojai“, kiek jų Lietuvoje yra, kiek „turtingųjų gyventojų“ gyvena senos statybos ir nerenovuotuose daugiabučiuose, kiek jų iš viso gyvena daugiabučiuose.

Kad apie tokį silpną Vyriausybės pasirengimą 9 % pridėtinės vertės mokesčio tarifą šildymui didinti iki 21 % visuomenė nesužinotų bent iki 2017-06-01, Socialinės apsaugos ir darbo viceministrui Eitvydui Bingeliui 2017-05-02 rašte Nr. (1.2.28-12) SD-2558 teko imtis gudrybės – atsakyti vos į trečdalį visuomenininkų pateiktų klausimų.

Tik įsikišus Seimo kontrolierių įstaigai, ministerija atsiprašė visuomenininkų už nepakankamai informatyvų 2017-05-02 raštą ir atsakė į likusius neatsakytus klausimus.

Bet tai padaryta buvo jau po 2017-06-01, kada įsigaliojo 21 % pridėtinės vertės mokesčio tarifas šildymui, todėl visuomenininkai, kaip ir visi kiti šilumos vartotojai, jau nieko nebegalėjo padaryti, kad pakeistų Vyriausybės ir Seimo apsisprendimą pridėtinės vertės mokesčio tarifą šildymui didinti iki 21 %.

Tie visuomenininkai, kurie, negavę paaiškinimų iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kitų ministerijų, papildomai nesikreipė nei į Seimo kontrolierių įstaigą, nei į teismą, nepaisant įstatymų, kitų teisės aktų jiems garantuojamų teisių laiku gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių įstaigų bei kitų institucijų, taip ir liko negavę informacijos į jiems iškilusius klausimus, susijusius su pridėtinės vertės mokesčio tarifo šildymui didinimu.

Jeigu būtų buvę valstybei naudinga ir socialiai teisinga 9 % pridėtinės vertės mokesčio tarifą šildymui didinti iki 21 %, Vyriausybė būtų be jokios skubos viską paskaičiavusi, įvertinusi ir pagrindusi, viską būtų atvirai, noriai ir su pasididžiavimu paaiškinusi visuomenei.

Tai būtų buvęs ir Ministro Pirmininko, ir visos valdančiosios koalicijos Seime laimėjimas, vertas pagarbos ir visuomenės padėkos. O dabar …

Prisidengiant niekam, net ir pačiai Vyriausybei, nežinomu skaičiumi turtuolių, neva gyvenančių daugiabučiuose, 9 % pridėtinės vertės mokesčio tarifas šildymui buvo padidintas iki 21 % tam, kad Ministras Pirmininkas ir Seimo valdančioji dauguma susitartų su Seimo opozicija dėl politinių – komercinių mainų: jūs palaikote mums aktualią valstybinių miškų ūkio pertvarką, o mes, mainais, grąžinsime gyventojams lengvatinį 9 % pridėtinės vertės mokesčio tarifą šildymui.

Šiuose politiniuose – komerciniuose mainuose daugiabučių gyventojai atliko paimtų ir išlaisvintų įkaitų vaidmenį.

Beje, valstybinių miškų ūkio pertvarka, priešingai nei teigia Vyriausybė, neturi nieko bendro su Seimo valdančiosios daugumos ketinimais efektyviau ir skaidriau valdyti valstybinius miškus, nes tai įgyvendinti buvo galima priimant kai kurias Miškų įstatymo, kitų teisės aktų pataisas, skatinančias urėdijas geriau šeimininkauti, numatančias bent kelis kartus griežtesnę atsakomybę už neūkiškumą, ekonominius ir korupcinius nusikaltimus.

Mums, šiauliečiams, labai aktualu bus artimiausiu metu išsiaiškinti, kaip iki 2017-06-01, t. y. iki politinių – komercinių mainų, kurių vienoje lėkštėje patiektas buvo lengvatinis 9 % pridėtinės vertės mokesčio tarifas šildymui, o kitoje – valstybinių miškų ūkio pertvarka Seimo daugumai reikalingomis sąlygomis, daugiabučiuose gyvenančių šilumos vartotojų ir savo rinkėjų interesus gynė šiauliečiai Seimo nariai Arūnas Gumuliauskas, Stasys Tumėnas, Rima Baškienė, Viktorija Čmilytė ir Valerijus Simulik, ką jie žinojo apie daugiabučiuose gyvenančius turtuolius, kuriems taip būtina buvo panaikinti realiai ar tik tariamai socialiai neteisingą 9 % pridėtinės vertės mokesčio tarifo šildymui lengvatą.

Šiaulių miesto savivaldybės gyventojų asociacijos

„Visuomeninės iniciatyvos“ pirmininkas Vytautas Kabaila

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!