- Reklama -

Nijolė Goštautaitė Midttun . Asmeninio archyvo nuotrauka

Prieš ketverius metus priimta įstatymo nuostata, draudžianti prekybą alkoholiu degalinėse, turėtų įsigalioti vos už 8 savaičių. Turėtų. Šio draudimo veiksmingumas, mažinant su alkoholiu susijusias eismo nelaimes ir mirtis, nekelia abejonių mokslininkams ir Pasaulio sveikatos organizacijai. Abejonių nekyla daugybei Lietuvos piliečių, mačiusių filmuotą medžiagą, kaip lengvai alkoholiniai gėrimai parduodami degalinėse nepilnamečiui. Estijoje atlikti slapto pirkėjo eksperimentai taip pat parodė, kad būtent degalinėse nepilnamečiai dažniau įsigyja alkoholinius gėrimus.

Pirmą kartą LR Vyriausybės vadovas A. Butkevičius nedviprasmiškai viešai pasakė, kad alkoholiui degalinėse ne vieta. Iš naujo išsamiai apsvarstęs LR Seimo Sveikatos komitetas patvirtino, kad prekybos draudimas turi likti. Padės šiek tiek sumažinti alkoholio sukeliamą žalą. Žingsnis teisinga kryptimi artėjant prie nuoseklių, daug metų siūlomų, įrodytai veiksmingų priemonių: kainos didinimo, prieinamumo mažinimo ir reklamos draudimo.

Tačiau likus toms kelioms savaitėms įstatymą mėginama atšaukti. „Verslinykams“ paliepus. Įrodinėjantiems, kad prekybos naftos produktais įmonei teks užsidaryti, jeigu nebegalės parduoti alkoholio. Mat tada niekas nebepirks ir sūdytų riešutėlių užkandai. Ir Lietuvą užgrius degalinių bankrotų ir bedarbystės cunamis.

Vienas toks Sveikatos komiteto posėdyje pareiškė, kad, jeigu draudimas išliks, jis imsis varyti samanę. Savomis rankomis, nes jam kraujas verda dėl tokios neteisybės. Kad atkeršytų Lietuvai?

Kitas verslo atstovas užsiminė, kad draudimais jų nesulaikysi, jie žiną kaip įstatymą apeiti.

Begėdiškai blefuoja, nes tada nereikėtų šiai žaviai „prekiautojų mirtimi“ draugijai spiestis komiteto posėdyje.

Bet yra užtektinai Seimo narių, griebiančių ir mojuojančių net ir juokingiausiais argumentais. Rinkėjai jiems nebaisūs, o štai rėmėjai šnopuoja į sprandą.

Primename, kad dauguma „argumentų“ 1997 m. išsprendė Konstitucinis teismas įvardijęs, kad vardan bendros tautos gerovės „galimas diferencijuotas ūkinės veiklos teisinis reguliavimas“. Pasakė ir tai, kad ne visai dora, pelnytis būdais, kurie žaloja žmonių sveikatą.

Laukė „verslinykai“ ketverius metus, dūmojo, o likus kelioms savaitėms ėmėsi spręsti juos kamuojančią problemą Seimo narių rankomis be baltų pirštinių. Skubėti reikia, nes laiko nedaug.

Ir matome, kad net ir pačias didžiausias šalies problemas galima išspręsti fantastiškai greitai: 2015-11-04 dešimčiai NVO ir jaunimo atstovų, atskubėjusių į Sveikatos reikalų komiteto posėdį, pranešta, kad „klausimas nukeltas“. Ir komiteto sprendimas jau priimtas, nors darbotvarkėje aiškiai parašyta „svarstymas“.

Tuo pat metu klausimas apsvarstytas papildomame Ekonomikos komitete, į kurį sugužėjo šaunioji pramonės lobistų armija. Ir ten visų nuostabai vieno balso persvara priimta priešinga išvada – atidėti prekybos alkoholiu draudimą. Verslininkai ir ekonomikos komitetas sutarė, kad įstatymų bazės stabilumas šiuo atveju nėra labai svarbus.

Kaip burtų lazdele mostelėjus, šis klausimas jau įrašytas Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkėje svarstymui artimiausią antradienį – lapkričio 10 d. Klausimas rezervinis, tai reiškia, kad svarstys ne konkrečiu metu, o kada norės. O gal ir nukels.

Tai reiškia, kad gyvenimus, darbus ir šeimas turinti pilietinė visuomenei nebus lengva rasti laiko visą dieną budinti mieguistą Seimo narių sąžinę.

Kiek pajėgsime, padirbėsime žadintuvais, bet jau tikrai informuosime, kaip Seimo nariai balsavo. Ir balsavimus įtrauksime į politikų reitingą. Kad aiškiau matytųsi alkoholio pramonės pripėduotos sąžinės.

Prisiminkite, kaip balsavote ir jūs piliečiai, kitą kartą, kai girtas vairuotojas ką nors užmuš arba sužalos. Tas kitas kartas, tikrai bus.

Nijolė Goštautaitė Midttun

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!