- Reklama -

Vytenis Paulauskas

Iki paskutinės minutės niekas negalvojo, kad V. Putinas padarys tai, ką jis padarė vasario 24 dieną, nes tokį planą galėjo sugalvoti nebent beprotis arba visiškas kvailys, nesiorientuojantis, kas vyksta pasaulyje. Galima buvo tikėtis, kad V. Putinas bandys įsitvirtinti Donbase, bet V. Putino bandymas užkariauti visą Ukrainą prilygsta jo politinei savižudybei. Jeigu žūtų tik V. Putinas, tai visas pasaulis tik apsidžiaugtų. Deja, žūsta tūkstančiai ukrainiečių ir rusų.
Rusija užima didžiulę teritoriją, kurioje gyvena palyginus nedaug žmonių – 140 milijonų. Pavyzdžiui, kelis kartus mažesnėje Kinijoje gyvena 10 kartų daugiau žmonių negu Rusijoje. Daug didesnis gyventojų tankumas negu Rusijoje yra daugelyje kitų pasaulio šalių. Rusijoje yra daugybė gamtos turtų. Todėl Rusijos valdžia savo žmonėms galėtų užtikrinti gerą materialinį gyvenimą, sukurti rojų Žemėje. Deja, V. Putinas Rusijoje sugebėjo sukurti tik 19 amžiaus pavyzdžio oligarchinį kapitalizmą, kuriame tie oligarchai, susigrobę visus turtus, gali gyventi paauksuotuose rūmuose, o paprasti žmonės beviltiškai skursta. Europos Sąjunga jai priklausančiose šalyse bando kurti kapitalizmą su žmogišku veidu, o V. Putino kapitalizmo veidą iškreipė žmogžudžio, maniako grimasos.
Buvo laikoma, kad rusai ir ukrainiečiai yra broliškos tautos. Deja, dažnai pasitaiko, kad vienos šeimos nariai – broliai ir seserys, mirtinai susipyksta, net ir nužudo vienas kitą. Dažniausiai tai įvyksta dėl turto. Būtent taip ir įvyko 2014 metais, kai Rusija sugalvojo pasisavinti dalį Ukrainos turto – Krymą ir Donbasą. Suprantama, kad ukrainiečiai tokios skriaudos negalėjo atleisti.
Rusijos ir Ukrainos konfliktas galbūt būtų rusenęs dar daug metų, jeigu V. Putinas nebūtų sugalvojęs paspartinti įvykių. Galbūt tai nulėmė V. Putino liga – skydliaukės vėžys, apie kurio galimą egzistavimą pranešė žiniasklaida. Gal vėžio metastazės nukeliavo ir į V. Putino smegenis ir paveikė jo mąstymą? Nors sakoma, kad V. Putiną gydo net 60 gydytojų, tai nebūtinai turi reikšti, kad jiems pavyks V. Putiną pagydyti, ypač, jeigu jis serga ir psichikos liga.
Politikos apžvalgininkai teigė, kad V. Putinas „išminties“ sėmėsi istorijoje, kurią pagal savo supratimą reformavo, „patobulino“. Toje reformuotoje V. Putino istorijoje kažkodėl neliko vietos Ukrainos valstybei ir net ukrainiečių tautai. Todėl dabar, siekdamas praktikoje įgyvendinti savo idėją apie pasaulį be Ukrainos ir ukrainiečių, V. Putinas ir naikina Ukrainą, griaudamas jos miestus ir žudydamas jos gyventojus.
Net ir kariaudamas šiuolaikinį dvidešimt pirmojo amžiaus karą, V. Putinas laikosi viduramžiškų kelių šimtų metų senumo kariavimo nuostatų. Tuomet žmonės, saugodamiesi nuo užpuolikų, statė gerai įtvirtintas pilis, kuriose slėpdavosi ir gindavosi nuo priešų. Jeigu užpuolikams pavykdavo užimti pilį, ji buvo sugriaunama, sudeginama, o tos pilies gynėjai nužudomi, moterys prievartaujamos, nužudomos arba paimamos į vergiją. Lygiai tą patį šiuo metu daro ir V. Putinas Ukrainoje stengdamasis Ukrainos miestus nušluoti nuo žemės paviršiaus, o gyventojus – išžudyti.
Vis dėlto Ukraina yra labai didelė ir Rusijai, net ir išvalius visus savo sandėlius su sprogmenimis, jų gali neužtekti tam, kad būtų sunaikinta visa Ukraina. Tuo labiau, kad Ukrainai padeda didelė dalis Vakarų pasaulio valstybių. Tai reiškia, kad Trečiasis pasaulinis karas praktiškai jau vyksta.
Vykstant karui Ukrainoje paaiškėjo, kad Rusijos kariuomenė nėra tokia galinga, kaip buvo vaizduojama. Ukraina su Vakarų valstybių pagalba galėtų tą Rusijos armiją labai greitai sutriuškinti, jeigu ne viena aplinkybė – Vakarų šalys bijo, kad V. Putinas gali panaudoti branduolinį ginklą.
Kadaise vienas žmogus, norėdamas įamžinti savo vardą istorijoje, sudegino šventyklą. Tad galbūt V. Putinas nori įsirašyti į istoriją tuo, kad sunaikino Ukrainą ar net visą žmoniją? Juk jis valdo mygtuką, kuris duoda ženklą panaudoti atominį ginklą. Dabar politikos apžvalgininkai neatmeta tokios galimybės, nors vos prieš porą mėnesių apie tokį įvykių scenarijų niekas nebūtų pagalvojęs net ir blogiausiame sapne.
Dabar Lietuvos konservatorių reitingai kyla – juk išsipildė jų tris dešimtmečius kartota prognozė, kad „Rusija tuoj puls“. Konservatoriai gali gauti ir „prizą“ už savo išsipildžiusią prognozę – jeigu Rusijai pavyks įveikti Ukrainą, tai sekantis smūgis, tikėtina, teks Lietuvai.
Net ir tuo atveju, jeigu Vakarų valstybių vadovai ir būtų patikėję, kad V. Putinas kelia grėsmę ir gali ką nors užpulti, kažin, ar tai būtų ką nors pakeitę. Pasaulyje buvo nemažai diktatorių, kurie atrodė baisesni už V. Putiną. Vakarų valstybių pastangomis buvo nužudyti Irako, Libijos diktatoriai, buvo norima tą patį padaryti ir su Sirijos vadovu. Tačiau tai nieko gero neatnešė, priešingai, buvo sužlugdytos tų šalių ekonomikos, žuvo šimtai tūkstančių žmonių. Labiausiai buvo bijomasi daug didesnės valstybės – Irano, tačiau šios valstybės vadovų jėga keisti buvo nesiryžta. Ir tai, manau, buvo teisingas sprendimas. Iranas nei prieš JAV, nei prieš kitas valstybes nekariauja, žmonės toje šalyje nežūsta. Todėl ir su V. Putinu Vakarų valstybės bandė kalbėtis, o ne kariauti, tuo labiau, kad Rusija, skirtingai negu minėtos šalys, turi atominį ginklą.
Galbūt buvo galima Rusijai anksčiau pradėti taikyti tuos sankcijų paketus, kurie yra taikomi dabar. Vis dėlto tam nebuvo pakankamai rimto pagrindo, o, be to, kažin, ar sankcijos būtų turėję kokį nors labai neigiamą poveikį Rusijos ekonomikai, nes Rusija būtų galėjusi persiorientuoti į Kiniją, Indiją ir kitas Rytų rinkas. O Vakarų valstybės būtų sulaukę dar didesnės neapykantos iš V. Putino ir iš Rusijos žmonių.
Todėl reikėtų tikėtis, kad pačiose Rusijos valdžios viršūnėse kils perversmas, kurio metu V. Putinas bus pašalintas jam dar nespėjus pradėti branduolinio karo.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!