- Reklama -

Seimo pirmininko pavaduotojas Vydas Gedvilas. KK nuotr.

Labai gaila, kad saliamoniškas Latvijos valdančiosios koalicijos sprendimas dėl pabėgėlių liko nepastebėtas Lietuvoje. Tačiau dar ne per vėlu. Labai tikiuosi, jog mūsiškės valdančiosios partijos atkreips dėmesį į sektiną „braliukų“ pavyzdį ir priims analogišką sprendimą.

Latvijos valdančioji koalicija susitarė, jog tuo atveju, jei Europos Sąjunga (ES) prašys ar reikalaus priimti papildomą porciją pabėgėlių (vienas Dievas težino, kokį kiekį, tačiau girdint, kokiais tuntais jie tebeplūsta, galima drąsiai spėti, jog mažiausiai kelis šimtus ar tūkstančius, o gal ir daugiau), Latvija laikysis pozicijos, jog daugiau priimti, bent kol kas, jie negali.

Ankstesnius įsipareigojimus įvykdys – kelio atgal juk nebėra. Tačiau daugiau pabėgėlių neims. Tikriausiai dėl tų pačių priežasčių, visiems ir taip aiškių priežasčių: visų pirma, šalis yra nepasiruošusi. Visų antra, prioritetas – savi žmonės. Visų trečia, toks besąlygiškas priėmimas gresia įvykiais, kurie nutiko Švedijoje, Vokietijoje, Austrijoje bei kitur ir kurie pašiurpino visą pasaulį.

Visų ketvirta, ES politika priimti visus, kurie be jokių leidimų ir dokumentų tiesiog atplaukia ir sako slaptažodį „prieglobstis“, yra klaidinga, ydinga ir neteisinga. Vedanti pražūtin. Mes, Darbo partija, tą sakėme jau anksčiau, sakome dabar, sakysime ir ateityje.

Keista, jog Lietuvoje kai kas itin nenoriai klausosi ar net piktybiškai ignoruoja tai, ką sako ir daro Austrija, Vengrija, Slovakija, Švedija, kitos šalys. Keista ir todėl, kad praktiškai visais kitais atvejais šių ES valstybių nuomonę ar nuostatas mėgstama pateikti kaip sektiną pavyzdį.

Kaip vieną iš pagrindinių kozirių mėgstama mesti teorinę prielaidą, esą, jei nedemonstruosime solidarumo su kitomis ES valstybėmis, sutikusiomis priimti didžiulius kiekius pabėgėlių, tai prieš mus atsigręš bumerangu. Kažkada ir kažkur ateityje. Latvijos valdantieji, kaip minėjau, jau priėmė sprendimą „daugiau jokių pabėgėlių“ ir paskelbė jį viešai.

Ir ką? Ar kas nors girdėjo bent vieną smerkiamą, rūstų, nepasitenkinimo žodį iš Bendrijos? Ne. Nes vis daugiau tos pačios Bendrijos narių ne tik suvokia, bet ir atvirai pripažįsta, jog politika „priimsime visus, kurie tik atplauks“ nepasiteisino ir sukėlė begalę problemų.

Esu įsitikinęs, kad Latvijos pavyzdžiu kuo greičiau turi pasekti ir Lietuva. Turi būti priimtas vieningas visų valdančiųjų politinių partijų susitarimas, jog mūsų valstybė išpildys nustatytą (nors jei atvirai – tai tiesiog elementariai ir netgi brutaliai primestą) kvotą, priims tuos 1105 pabėgėlius, tačiau priimti daugiau šalis neturi nei finansinių, nei socialinių, nei ekonominių galimybių.

Labai nuoširdžiai ir atsakingai kviečiu ir raginu visų valdančiųjų partijų lyderius kuo greičiau sėsti prie vieno stalo ir apsvarstyti tokio susitarimo galimybę. Politinėje taryboje ar bet kuriame kitame formate. Nelaukiant netgi Seimo pavasario sesijos pradžios. Parodykime vienybę ir priimkime sprendimą, kurio laukia visi Lietuvos žmonės.

Vydas Gedvilas,

Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!