- Reklama -
Vydas Gedvilas. KK nuotr.
Vydas Gedvilas. KK nuotr.

Kai Lietuvos miestuose pasirodė rinkiminiai Darbo partijos plakatai, skelbiantys, jog mes stabdysime pabėgėlių antplūdį, visada ir viską geriau „išmanantys“ oponentai ar samdyti kritikai suskubo juoktis.
Esą, čia tai jau Darbo partija prašovė. Nes Lietuva pagal įsipareigojimą iki šiol yra priėmusi gal dešimt ar kiek daugiau pabėgėlių. Jokio antplūdžio nėra, tai ką gi jūs čia ruošiatės stabdyti? Juoktis, aišku, lengviausia. Visad ir iš visko. O jei bent truputį pasigilinus? Gal tada nebebus taip juokinga?
Visų pirma, Lietuva jau įsipareigojo priimti 1105 pabėgėlius. Per dvejus metus. Tai, kad dabar jų tik dešimt – tik laikinas rezultatas. Vidaus reikalų ministras, jei negirdėjote, pareiškė spartinsiantis pabėgėlių priėmimą. Tad netrukus, matyt, Lietuvoje jų bus šimtai, o greitai ir visas tūkstantis su trupučiu.
Europos Sąjungos viršūnėse, jei negirdėjote, jau anksčiau pasigirdo svarstymų, jog „kovojant su migrantų krize“, būtina dar kartą pritaikyti prievartinį kvotų mechanizmą visoms ES valstybėms ir paskirstyti joms dar 500 tūkstančių pabėgėlių. Labai realu, kad taip ir nutiks. Kiek bus liepta priimti mums? Tikrai daugiau nei tuos 1105. Skaičiuoti, matyt, tektų tūkstančiais, jei tik ne dešimtimis tūkstančių.
Ir galiausiai, trečias svarbus elementas, kuris jau šiandien aiškiai signalizuoja, jog pabėgėliai ir toliau nevaržomai plūs į Europą, jų tradiciškai niekas nestabdys, o tai reiškia vėl naujas privalomas kvotas.
Garsusis ES ir Turkijos susitarimas, pagal kurį Turkija įsipareigoja priimti atgal nelegaliai į ES patekusius pabėgėlius, už tai iš ES gauna didžiules pinigines injekcijas – bei pretenduoja į bevizį režimą. Tiesa, prieš tai ji ES nurodymu turi pakoreguoti kai kuriuos savo teisės aktus, tačiau tai daryti kategoriškai atsisako. Todėl tiek Turkijoje, tiek ES jau vis garsiau kalbama, kad susitarimas praktiškai ant žlugimo ribos. Tai reiškia, jog jokių atgalinių pabėgėlių gabenimų nebus ir jų srautas toliau plūs į Europą.
Ką tai reiškia – jau matėme. Ne kartą ir ne du. Niekas jų nestabdo, niekas praktiškai neregistruoja, pabėgėliai būriais traukia per Europą savo svajonių šalių link: į Vokietiją, Austriją, Skandinavijos valstybes ir pan.
Sakydami, jog stabdysime pabėgėlių srautą, mes ir kalbame apie šią netolimą ateitį. Visų pirma apie tai, jog sakome griežtą „ne“ ES taikomai prievartinei kvotų sistemai. Tai kelias, vedantis į niekur ir kartu į Bendrijos vienybės skaldymą. Visų antra, mes perspėjame, jog pabėgėlių ateityje tik daugės, o tai reiškia, kad jų antplūdžiui, galimai ir į Lietuvą, reikia rimtai, atsakingai ir deramai pasirengti. Matėme, kas nutiko Graikijai ir Italijai, kurios buvo ir tebėra visiškai nepasirengusios: migrantų būriams niekas netrukdė nelegaliai patekti į šias šalis bei traukti tolyn.
Mes privalome pasirengti galimam pabėgėlių antplūdžiui per mūsų šalies sienas. Privalome kartu su kitomis ES šalimis reikšti nepritarimą kvotų sistemai, nes jei jos bus ir toliau, antplūdis Lietuvoje irgi bus. Tik kitomis formomis, ne per sieną nelegaliai, o lėktuvais iš pabėgėlių stovyklų su ES palaiminimu ir palaikymu.
Štai ką reiškia užrašas Darbo partijos rinkiminiuose plakatuose. Gal kažkam ir toliau juokinga, tačiau mes čia matome ne pokštus, o realias grėsmes. Tiek mūsų nacionaliniam, tiek vidaus saugumui. Grėsmes, kurias atremti turime ruoštis jau šiandien.
Vydas Gedvilas, Seimo Darbo partijos frakcijos narys, Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!