- Reklama -

Vytautas Landsbergis. KK nuotr.

Sveikas, jaunime!

Rytoj atkurtoji nepriklausoma Lietuva sutinka savo 23-ąjį gimtadienį, o aš dabar turiu kaip tik šią progą pasveikinti jaunimą, kurio daugelis tada, dar visai neseniai, dar nebuvot nė gimę. Taip spėju.

Atrodytų, vėliau gimusiam nė atgimti nereikia, jis niekad nebuvo verčiamas išsigimti, o paskui tik susivokti ir taisytis; tad gavęs Atgimimą kaip dovaną eina tiesiu keliu į gerą ateitį, ir viskas.

Jeigu būtų taip paprasta! Esam daugiasluoksnis pyragas, ir kažkas iš šalies – iš šalių – dar neiškeptą nori jį valgyti. Bet dabar kalbu apyjauniam jaunimui, kuris nesurūgęs ir gyvybingas. Surūgusieji tegu nė nesivadina jaunimu, kol nepasijaunins.

Man jūs visi ateitininkai – nesvarbu, ar priklausot organizacijai tuo vardu, nes jumyse gyvena ir byloja Lietuvos ateitis. Manau, didžioji dalis jūsų bendrijos šia prasme yra Lietuvos ateitininkai, tikrai ne praeitininkai. Liūdnai ir piktai nusiteikusių praeitininkų, net su savom organizacijom, yra kitur. Jie gal nė Kovo 11-osios nešvenčia.

Bet būti Lietuvos ateities žmogumi, tai nėra tik amžiaus dalykas. žinote, jaunystė yra sudėtinga situacija, bet gana greit praeinanti. Svarbu, kas iš to džiaugsmo lieka. Ar buvęs jaunimas pasirūpina, kad ir po jo būtų jaunimas, prasidedąs nuo meilės ir lopšio, ar pasirenka tik drugelių paskraidymą?

Bijočiau, kad kopūstų drugeliai – tai slapti praeitininkai, o ateitininkai ką nors augina.

Žinoma, pirmiausiai reikia auginti save, kad turėtum ir širdį, ir protą, ir rankas, – o tada jau auginsi Lietuvos ateitį, kuri bus ne vien pramogėlių džiaugsmas ir jaunystės šėlsmas, bet ir savo aplinkos, šalies, tėvynės dvasinė ekologija ir statyba.

Turbūt visi esat girdėję ilgesingą dainą apie meilę:

kur toj laimės deina,

kad rūtų daržėly

bovijaus ne veina.

Matote – daržėly, ne diskotekoj.

Daržely kas nors auga, gėlės ne žolės, tad smagu auginti, o po to pasidžiaugti – štai ką mes, mūsų karta, sugebėjom išauginti Lietuvos daržely.

Anos, Pirmosios respublikos, jaunimas dainuodavo:

Mes išeinam į darbą didį.

Mums į darbą dienų per mažai.

Mūsų žemė žaliuoja, žydi.

Mūsų sodai, laukai ir daržai.

Gera nuotaika! To daržininkų džiaugsmo jums labai linkiu, Kovo 11-osios vaikai.

Vytauto Landsbergio sveikinimas Kovo 11-osios minėjimo renginyje

Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, 2013-03-10

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!