- Reklama -
Valentinas Mazuronis, Darbo partijos pirmininkas, Europos Parlamento narys. KK nuotr.
Valentinas Mazuronis, Darbo partijos pirmininkas, Europos Parlamento narys. KK nuotr.

Kaip ten vaikystėje atsikirsdavome prieš patyčias: kas ant kitų sako, ant savęs pasisako? Kitaip negalėtum ir apibūdinti pačių konservatorių siūlymų atlyginimus „į rankas“ padidinti iki 1250 eurų.
Konservatoriai visada buvo vieni aršiausių Darbo partijos pasiūlymų kritikų. Kaskart, kai mes mėgindavome pagerinti žmonių padėtį, padidinti jų pajamas, jie vieni pirmųjų puldavo šaukti, kad Darbo partija neišmano ekonomikos ir tėra pigaus populiarumo ir trumpalaikio dėmesio besivaikantys populistai. Panašu, kad didžiausi šių metų rinkimų populistai bus patys konservatoriai.
Užtenka prisiminti, kaip Andrius Kubilius dar 2014 m. lapkritį įvertino Darbo partijos siekį minimalią mėnesinę algą (MMA) pakelti iki 1509 litų: „Kitų partijų vilties sukėlimo ir pardavimo mechanizmai paprastai buvo primityviai populistiniai, bet gana efektyvūs <…> „MMA – 1509 litai“. Efektyvūs buvo ir šių vilčių pagrindiniai pardavėjai ir jų almax’iniai konsultantai. Tokios viltys nieko bendro su realybe neturi, bet jos turi teisę egzistuoti taip, kaip egzistuoja nieko bendro su realybe neturintys kiti dalykai: gražios pasakos ar jų šiuolaikinis atitikmuo – glamūriniai žurnalai a la „Žmonės“.
Ši baisiai išmoninga tirada šiandienos kontekste skamba daugiau negu juokingai – Darbo partijos pastangomis jau pasiekta, kad MMA nuo liepos 1 dienos būtų 380 eurų ir, net neabejoju, netrukus pasieksime, kad ji pakiltų iki 437 eurų (1509 Lt). Taigi, savo tokio juoką keliančio, visiškai realybės neatitinkančio ir primityviai populistinio pažado didžiąją dalį mes jau įgyvendinome. Jeigu visiškai tiksliai – pasiekėme, kad jis virstų realybe 87 procentais. Neabejoju, kad jau kitąmet MMA pasieks žadėtą 437 eurų lygį, toliau liks atlyginimus didinti mažinant darbo apmokestinamą, taip keliant vidutinę algą. Tačiau darysime tai atsakingai ir apgalvotai.
Tačiau patys konservatoriai prieš keletą dienų jau kaip pažėrė „primityviai populistinį“ pasiūlymą pakelti vidutinį darbo užmokestį (VDU) „į rankas“ iki 1250 eurų, kad greičiausiai, net liūdnai pagarsėjęs „krizių premjeras“ žagtelėjo iš netikėtumo.
Tiesą sakant vadinti tokius lozungus populistiniais netgi per silpna. Greičiau tai gąsdinančiai neadekvatūs pasiūlymai, neturintys nieko bendro su realybe. Labiausiai lietuvius naktinėmis reformomis nuskurdinusi partija staiga atvėrė gausybės ragą ir dabar jau kaip pasipils…
Nors, prisipažinsiu, į tokius primityvius rinkiminius triukus šiek tiek gaila laiko gilintis, bet kadangi ko jau ko, bet dėmesio mums konservatoriai niekada negailėjo, tai nepatingėsiu ir aš paskaičiuoti: tam, kad būtų įgyvendinta konservatorių naujųjų Vasiukų svajonė, būtina pasiekti, kad VDU padidėtų iki maždaug 1690 eurų „ant popieriaus“. Tokiu atveju žmogui liktų 1250 eurų „į rankas“. Šiandien Lietuvoje VDU „ant popieriaus“ yra 756 eurai, vadinasi konservatoriai prisižadėjo šį rodiklį per 4 metus padidinti 223 procentais! Daugiau nei dvigubai!
Tai dar ne absurdo pabaiga. Ekonomistų teigimu, sveikoje ekonomikoje MMA turėtų sudaryti apie 60 proc. VDU (dalyje ES valstybių laikomasi tokio principo), o pensija – 50 proc. VDU. Vadinasi konservatoriai siūlo MMA didinti iki 1014 eurų (!). Nuo liepos 1 d. MMA padidės iki 380 eurų, taigi konservatoriai ją žada pakelti net 266 proc., o vidutinę pensiją – iki 845 eurų. Dabar ji siekia 266 eurus, taigi žadamas 317 proc. padidėjimas (!). Net Ostapas Benderis greičiausiai nedrįstų iš oro traukti tokių skaičių.
Konservatoriai dirbančio žmogaus niekada nepaisė, bet kartais prisimindavo, jog rūpinasi valstybe. Ir iš to didelio rūpesčio nepamiršdavo parėkauti, kad vienas ar kitas pasiūlymas padidinti žmonių pajamas valstybei kainuos baisius pinigus. O prieš siūlydami kosmines odisėjas primenančius pasiūlymus patys ar nepamiršo paskaičiuoti, kiek jie kainuos?
Žinoma, su visa pagarba linkiu jiems įgyvendinti savo rinkiminius pažadus tiek, kiek juos įgyvendino Darbo partija – 87 proc. Jokiu būdu nelinkiu jiems nesėkmės, bet prieš kelis metus jų didelis triūsas diskredituoti Darbo partijos siūlymus pakelti mažiausiai uždirbančių pajamas negali likti be atsako.
Gerai nors tiek, kad įkvėpimo konservatoriai neieškojo viename sarkastiškame ir linksmame internetinėje erdvėje klaidžiojančiame filmuke, nes tuomet „nieko bendro su populizmu neturintys ir tik labai rimtai į ekonomiką, valstybės valdymą ir finansinius klausimus žiūrintys“ konservatoriai netrukus būtų pažadėję: „padidinsim BVP, sumažinsim PVM, kiekvienam išdalinsim po BMW“.
Skirtingai nei konservatoriai, Darbo partija siūlo tik apgalvotus ir gerai apskaičiuotus sprendimus, o ne „išrašytus“ iš lubų. Tai puikiai įrodo MMA didinimas (87 proc. įvykdymas). Kaži ar vertėtų pasitikėti partija, kuri prieš kelis metus visiems per pusę sumažino pajamas, o šiandien jau siūlo kiekvienam po BMW…
Sėkmės rinkimuose!

Valentinas Mazuronis

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!