- Reklama -
Valentinas Mazuronis, Darbo partijos pirmininkas, Europos Parlamento narys. KK nuotr.
Valentinas Mazuronis, Darbo partijos pirmininkas, Europos Parlamento narys. KK nuotr.

Jau kurį laiką koalicijos partnerius raginome sušaukti politinę tarybą ir pagaliau – jau šį ketvirtadienį taryboje su valdančiosiomis partijomis kelsime maisto produktų kainų mažinimo bei žmonių pajamų didinimo klausimus.
Praėjusią savaitę vykęs trijų dienų boikotas prieš didžiuosius Lietuvos prekybos centrus įrodė, jog žmonės nesitaikstys su akiplėšišku kainų augimu. Ir aš juos suprantu, todėl politinėje taryboje reikalausime daugiausia dėmesio skirti lengvatinio PVM tarifo įvedimo klausimui. Mūsų nuomone, socialdemokratų siūlomas 5 ar 9 proc. PVM tarifas tik mėsai – nepakankamai naudingas nei šalies ekonomikai, nei Lietuvos gyventojams. Sunku suprasti, kodėl yra išskiriama būtent mėsa, juk vieno produkto atpiginimas neduos ekonominės naudos ir biudžeto praradimai dėl nesurinkto PVM nebus kompensuoti.
Be to, paklauskime savęs, jei mes dabar atpiginsime mėsą, ar dabar žmogui jau nebeapsimokės važiuoti į kaimyninę Lenkiją? Juk ten jis gali nusipirkti kur kas daugiau produktų su gerokai mažesniu PVM tarifu. Galiausiai, į praradimus galime įskaičiuoti ir tai, jog mūsų tautiečiai nuvažiavę į Lenkiją nusipirks ne tik maisto produktų su lengvatiniu PVM, bet ir kitų brangesnių prekių, nes vienu apsipirkimu tai paprasčiausiai patogiau. Tad leiskite paklausti, kur logika?
Darbo partija siūlo lengvatinį PVM įvesti ne išskirtinai vienam produktui, bet visam prekių krepšeliui, su tokiu siūlymu ketvirtadienį ir eisime į politinę tarybą. Mes siekiame 5 proc. PVM tarifą vietoje dabar esančio 21 proc. taikyti šiems 12 maisto produktų: duonai, miltams, makaronams, kruopoms, pienui, kefyrui, sviestui, šviežiai mėsai, šviežiai žuviai, aliejui, daržovėms ir vaisiams bei cukrui. Seime po pateikimo jau pritarta šiam mūsų siūlymui. Viliuosi, jog politinėje taryboje mums pavyks įrodyti šio pasiūlymo naudą.
Ketvirtadienį kelsime ir kitą – neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) klausimą. Ne kartą sakėme, jog norint padidinti gaunamas žmonių pajamas „į rankas“, turime siekti darbo apmokestinimo mažinimo. Mes siūlome jau kitąmet didinti NPD ir artėti prie jo sulyginimo su minimalia mėnesine alga (MMA). Tai turi būti vienas svarbiausių mūsų prioritetų, todėl politinėje taryboje koalicijos partneriams siūlysime sutarti, kad ilgalaikis tikslas privalo būti NPD sulyginimas su MMA.
Taigi, pabaigai dar kartą noriu pabrėžti, jog koalicijos partnerių siūloma PVM lengvata tik mėsai nepadės mums konkuruoti su Lenkija. Tik minimalaus pirkinių krepšelio įvedimas su PVM lengvata (kartu su NPD didinimu) galėtų labiausiai padėti mažas pajamas gaunantiems žmonėms, juk vien mėsa gyvas nebūsi.

Valentinas Mazuronis,  Europos Parlamento narys

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!