- Reklama -

Vitalijus Balkus. KK nuotr.

Vitalijus Balkus

Klausimai Balkui

Nesu nustebęs Jūsų, o tiksliau LRT susidomėjimu mano kuklia persona, nes dabartiniai geopolitiniai procesai ir ypač kylančios grėsmės privalo būti įvertintos. Ypač žinant, kad už įvairių protestų gali stovėti priešiški valstybei žmonės, kurie, pvz., prieštarauja migrantų priėmimui, o kad prieštaravimas tam gali būti grėsme nacionaliniam saugumui, patvirtino Valstybės Saugumo Departamentas dar 2016-m ataskaitoje.
Taip pat esu maloniai nustebintas tuo, kad kreipėtės į manę dėl informacijos pateikimo, nes kaip suprantu dėl didelio užimtumo LRT to nepadarė ruošiant 2021-05-17 d paskelbtą medžiagą, pavadintą „Už Šeimų maršo rengėjų ir rėmėjų – antiNATO mitingų šleifas, pronacistinės organizacijos ir ryšiai su VSD ataskaitose minimais asmenimis“ ir kartu su šia medžiaga buvusios lentelės, tik iš kurios aš sužinojau, kad buvau net kelių renginių dalyvis ar net organizatorius. Ypač nudžiugino LRT požiūris į mano dalyvavimo svarbą 2017-m Kovo 11 tautininkų eitynėse, kuomet man tereikėjo pereiti su vėliava Gedimino prospektu kartu su dar maždaug 2000 dalyvių ir tai tapo reikšmingu įvykiu, leidusiu priskirti mano kuklią personą prie organizatorių ar bent jau svarbiausių dalyvių.
Deja, dar keliuose renginiuose, kur LRT pastebėjo mano buvimą, aš negaliu sutikti su man priskiriama dalyvavimo garbe, nes ten tiesiog dirbau sau įprastą darbą, t. y. filmavau ir dariau tai malonioje kolegų iš skirtingų žiniasklaidos priemonių, t.t. ir LRT apsuptyje. Taigi buvo galima išvengti šio nemalonaus nesusipratimo, galėjusio sukelti man nepagrįstą pasididžiavimą savo svarba, jei tik į mane kas nors iš LRT apie tai, ką dariau vienoje ar kitoje vietoje, būtų paklausęs.
Be abejo, esant dideliam Jūsų atstovaujamos organizacijos užimtumui ir vykdant ypatingą misiją Lietuvos saugumo klausimais, tokios smulkmenos, kaip būtinybė laikytis „Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso“ toje dalyje, kuri numato būtinybę objektyvumo ir visapusiškumo dėlei susisiekti su minimu asmeniu, galėjo ir užsimiršti.
Užbėgdamas galimiems tolimesniems nesusipratimams už akių, skubu tuo pačiu pranešti, kad ne per seniausiai filmavau eismo įvykį Vilniuje, kur taip pat pastebėjau ir LRT fotografą, kuris galėjo ir mane nufotografuoti. Taigi iš anksto teigiu, kad nebuvau jokio eismo įvykio dalyviu, o tik dirbau žurnalistinį darbą. Taip pat nesu gaisrų, stichinių nelaimių, nusikaltimų bei Seimo posėdžių dalyvis, nors galiu ,kartais, būti minėtų įvykių vietoje.
Mano įgimtas kuklumas niekaip neleidžia prisiimti svetimų, ne tik, kad organizatoriaus , tačiau ir dalyvio laurų Jūsų minimoje sienos patruliavimo akcijoje. Juolab, kad bet kurios akcijos dalyviu dar reikia nusipelnyti, t. y. atitikti LR Susirinkimo Įstatymo 2 str. reikalavimus: „ Susirinkimo dalyvis – asmuo, be ginklo dalyvaujantis susirinkime, kuriame įgyvendina teisę viešai laisvai reikšti savo pažiūras ir nuomonę“. Deja ,būtent profesinė veikla neleidžia man būti dažno renginio, net ir tuomet, kai aš to norėčiau, arba kuomet, pvz., to norėtumėte jūs ar kas kitas.
Be abejo, kalbant apie pilietinę pagalbą sienos apsaugos, o tiksliau prasiveržusių pažeidėjų klausimu, turime elgtis pilietiškai ir, jei būtų galimybė būti tokios akcijos dalyviu, aš greičiausiai joje dalyvaučiau. Juolab, kad piliečio pareiga pranešti apie daromą nusikaltimą, o neteisėtas valstybinės sienos perėjimas yra veika, atitinkanti LR BK 291 str.
Nenorėčiau Jūsų nuliūdinti, tačiau iš minėtos akcijos atveju LRT portale patalpinta informacija po nuotrauka, kur po mano atvaizdu puikuojasi prierašas: „bekelės mėgėjai susirinko Belmonte“, mano įsitikinimu, nėra visiškai tiksli, todėl naudodamasis proga maloniai prašau pakeisti tai į „Vitalijus Balkus – nepriklausomas publicistas“, už ką iš anksto širdingai dėkoju.

Vitalijus Balkus

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!