- Reklama -
Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvauja Europos Vadovų Tarybos susitikime, kuriame EVT pirmininku antrajai kadencijai perrinktas Donaldas Tuskas. Nuotr. iš lrp.lt
Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvauja Europos Vadovų Tarybos susitikime, kuriame EVT pirmininku antrajai kadencijai perrinktas Donaldas Tuskas. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvauja Europos Vadovų Tarybos susitikime, kuriame EVT pirmininku antrajai kadencijai perrinktas Donaldas Tuskas. Susitikime taip pat apžvelgiamas ES ekonomikos augimas ir šalių pažanga įgyvendinant Europos Komisijos ekonominės politikos rekomendacijas, aptariamos priemonės nelegaliai migracijai sustabdyti, bendradarbiavimas su Vakarų Balkanų valstybėmis, ES saugumo stiprinimas.

Prezidentės teigimu, Donaldas Tuskas yra patyręs ir mūsų regioną gerai pažįstantis politikas, kuris supranta mums ir visai ES kylančias grėsmes. Europai, patiriančiai saugumo, migracijos ir kitus iššūkius, ir toliau būtina atsakinga lyderystė.

Šalių lyderiai apžvelgia ES ekonominį augimą ir valstybių pažangą įgyvendinant pernai Europos Komisijos pateiktas ekonominės politikos rekomendacijas. ES atkreipia Lietuvos dėmesį į aukštą ir tebeaugančią pajamų nelygybę, tik iš dalies pasiektą pažangą stiprinant socialinį saugumą, gerinant sveikatos priežiūros sistemą, ribotus pasiekimus skatinant inovacijas, užtikrinant kokybišką švietimą.

Pasak Prezidentės, Europos Komisijos rekomendacijos yra naudingas kelrodis Vyriausybei, rengiant programos įgyvendinimo priemonių planą ir vykdant šalies gerovei būtinas struktūrines darbo rinkos, švietimo, socialinės ir sveikatos apsaugos reformas.

Migracijos srautų sustabdymo priemonių įgyvendinimas – dar viena EVT tema. Gerėjant oro sąlygoms, migracijos srautai didėja, todėl ES privalo greičiau ir efektyviau kovoti su žmonių kontrabandininkais, užtikrinti ES išorės sienų apsaugą. Lietuva prisideda prie bendrų ES pastangų sprendžiant migracijos iššūkius. Lietuvos kariai dalyvauja ES operacijoje „Sophia“ Viduržemio jūroje, kuri ne tik padeda apsaugoti Bendrijos išorės sienas, bet ir gelbėja žmonių gyvybes.

Briuselyje taip pat aptariamas  ES bendradarbiavimas su Vakarų Balkanų valstybėmis. Šis regionas taip pat patiria migracijos iššūkius, išgyvena etnines įtampas, nedraugiškų valstybių kišimąsi. Nuosekli ES parama Vakarų Balkanų šalių ekonominiam vystymusi ir demokratinei raidai yra būtina, siekiant užtikrinti saugią ir stabilią Europos kaimynystę.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!