- Reklama -

Ukraina nesulaukia žadėtų paskolų. sxc.hu nuotr.

„Pagal sutartį tarp Ukrainos ir TVF (80 psl., lentelė Nr.2), iki 2014 m. liepos 25 d. Ukraina turėjo gauti iki 1,5 mlrd. JAV. dol. Tačiau TVF atsisakė pervesti Ukrainai antrą sumą, nors oficialūs valstybės pareigūnai bando įrodyti, kad tai – ne atsisakymas, o tiesiog perkėlimas ir užlaikymas, ir jau atsiranda pareiškimai apie naujas datas – rugpjūčio pabaigą-rugsėjo vidurį.

Pagal tą patį susitarimą (lentelė Nr.3), nurodyta, kad 2014 m. rugsėjo 25 d. Ukraina gali gauti dar vieną pervedimą – apie 1,5 mlrd. JAV dol. Gal iš tiesų TVF perves Ukrainai dvi sumas iš karto ir Ukrainai bus pervesta 3 mlrd. JAV dol. vienu kartu? O neduos? Jeigu ir dar kartą bus atsisakyta padaryti pavedimą Ukrainai?

Nebuvo jokio oficialaus pareiškimo, kodėl TVF atsisakė atlikti antrą pavedimą, tačiau gali būti, kad čia kalti „signaliniai švyturėliai“.

Sutarties tarp Ukrainos ir TVF tekste yra lentelė Nr.3, kuri vadinasi: „Galutiniai programos tikslai“, arba, kaip dabar juos mėgsta vadinti TVF specialistai, „signaliniai švyturėliai“. Būtent pagal šiuos rodiklius Ukraina atsiskaito TVF, ir jeigu Ukraina neįvykdo tų „signalinių švyturėlių“, TVF susimąsto“, – socialiniame-ekonominiame tinklapyje paskelbė Aleksandras Orchimenko.

Pasak jo, kai TVF pervedė Ukrainai pirmą paskolos dalį 2014 metų gegužės mėnesį, buvo numatyta, kiek Ukraina turėjo gauti valiutos iš kitų tarptautinių organizacijų ir finansinių struktūrų. TVF neplanavo savarankiškai padėti Ukrainai.

„Pagal paskaičiavimus, pateikiamus TVF ataskaitoje, iki 2014 m. gegužės pabaigos Ukraina turėjo gauti 4,3 mlrd. JAV dol., iš kurių 3,2 mlrd. JAV dol. – TVF paskola. Be to, ES turėjo suteiki Ukrainai 160 mln. JAV dol. paramą, tačiau realiai parėmė tik 136 mln. JAV dol. Pasaulio bankas – 175 mln. JAV dol. Tačiau Pasaulio bankas padarė pauzę ir tik dabar žada suteikti 500 mln. JAV dol. paramą, bet ir tai rudeniop. EPRB turėjo suteikti 273 mln. JAV dol. paramą, tačiau jis naujų kreditų neišdavė, o Ukraina buvo priversta „gesinti“ senus EPRB kreditus.

Analogiška situacija ir su Europos Investicijų banku: planuota, kad jis suteiks 341 mln. JAV dol. paskolą, tačiau jis tik planuoja tą padaryti.

Taip pat buvo tikimasi, kad Kanada ir Japonija parems Ukrainą po 100 mln. JAV dol., tačiau kalbos apie tai tik ir liko kalbomis.

Tik JAV įvykdė savo įsipareigojimą ir suteikė Ukrainai valstybinę 1 mlrd. JAV dol. garantiją. Pagal šią garantiją Ukraina labai pigiai išplatino savo euroobligacijų už 1 mlrd. JAV dol. ir visus tuos pinigus paskyrė senų euroobligacijų „pagesinimui“.

Taip pat Ukraina iš pinigų, gautų iš TVF, „pagesino“ senus TVF kreditus.

2014 m. liepą Ukraina planavo pasiskolinti 5 mlrd. JAV dol., iš kurių 1,5 mlrd. JAV dol. – kreditas iš TVF. 1,175 mlrd. JAV dol. žadėjo paskolinti Pasaulio bankas, 707 mln. JAV dol. – ES, 373 mln. JAV dol. – EPRB ir 340 mln. JAV dol. – EIB.

Tačiau nieko to neįvyko. Priešingai, 2014 m. liepos mėn. duomenimis, pagal Finansų ministerijos informaciją, bendra Ukrainos užsienio skola sumažėjo daugiau kaip 0,5 mlrd. JAV dol. Taigi, Ukraina tik „gesino“ ir „gesino“ senas skolas TVF ir kitoms tarptautinėms finansinėms organizacijoms.

Kai Ukraina ėmė paskolą iš TVF, ji labai tikėjosi, kad ir kitos finansinės organizacijos pradės aktyviai teikti kreditus ir apkritai investicijas Ukrainai. Ir TVF galimai irgi to tikėjosi, kadangi suplanavo, jog šiais metais Ukrainai suteiks 7,4 mlrd. JAV dol. paskolą, iš kurios 3,7 mlrd. JAV dol. bus senos TVF paskolos padengimas. TVF manė, kad kitos tarptautinės finansinės organizacijos suteiks Ukrainai kreditų mažiausiai už 6,3 mlrd. JAV dol., kurių užtektų ir padengti senas skolas, atsiskaityti už dujas ir užpirkti dujų Ukrainai žiemai.

Tačiau, pasirodo, TVF su Ukraina liko vienas. Realių valiutos įplaukų nėra, yra tik pažadai. Jau ir vasaros pabaiga, o skola už dujas – jau daugiau kaip 5 mlrd. JAV dol., ir, be to, dar neužpirktas reikiamas kiekis gamtinių dujų žiemai. TVF planavo Ukrainos eksporto augimą, tačiau vietoj to gavosi tik kritimas. Todėl TVF vis sunkiau ir sunkiau priimti sprendimą dėl kredito suteikimo Ukrainai.

Tačiau kito kelio Ukraina neturi. Be TVF pagalbos Ukraina negali padengti senų paskolų ir išspręsti dujų problemos žiemai. Tokia mūsų gyvenimo realybė“, – socialiniame-ekonominiame tinklapyje rašo Aleksandras Orchimenko.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!