- Reklama -

Kol pasaulis, reaguodamas į pandemijos iššūkius, bandė sparčiai prisitaikyti prie skaitmeninio mokymosi formato, prieš daugumą šalių į priekį netikėtai išsiveržė Estija. Ilgus metus besitęsiančios šios šalies investicijos į skaitmeninę edukaciją davė vaisių kaip tik tada, kai to labiausiai reikėjo, ir padėjo išvengti kitoms valstybėms kylančių iššūkių. Tačiau Estija nusprendė žengti dar vieną švietimo sistemos skaitmenizacijos žingsnį ir, padedant „Huawei”, visas šalies mokyklas aprūpinti sparčiausiu Wi-Fi ryšiu.

Įžvalgi ir į naujausias technologijas orientuota politika

Estijos visuomenė tarptautinėje bendruomenėje dažnai įvardijama kaip viena labiausiai pažengusių. Didžioji dauguma paslaugų šioje valstybėje yra visiškai skaitmenizuotos, įskaitant viešąjį administravimą, balsavimą, sveikatos apsaugą ir švietimą. Dėl to visiškai nenuostabu, jog valstybinėse mokyklose dar prieš pandemiją veikė moderni skaitmeninė infrastruktūra, kuri tobulinama iki šiol.

Už tai atsako Estijos švietimo ir mokslo ministerija, kuri mokykloms suteikė geriausias mokymosi priemones, sukūrė ir administravo modernias informacines sistemas, elektronines paslaugas bei parūpino visą kitą reikalingą infrastruktūrą. Dėl šios priežasties estų mokiniai gali džiaugtis tokiais inovatyviais sprendimais, kaip skaitmeninės duomenų bazės, virtualūs vadovėliai ir mokymo medžiaga bei elektroninėje erdvėje vykstantys kontroliniai darbai.

Deja, po šių reformų didelė dalis mokyklų susidūrė su viena problema – visoms šioms išmanioms priemonėms reikia itin pajėgaus interneto ryšio. Mokymo įstaigos netruko įsitikinti, jog jų turimos belaidžio interneto įrangos pralaidumas, greitaveika ir aprėptis paprasčiausiai negali patenkinti staiga išaugusių poreikių.

Estijos mokyklose – pažangiausios Wi-Fi technologijos

Estijos Vyriausybė, sužinojusi apie mokykloms kylančius iššūkius, surado sprendimą. Šalies Ekonomikos ir ryšių bei Švietimo ir mokslo ministerijos pristatė ambicingą infrastruktūros modernizacijos programą, apimančią daugiau nei 300 bendrojo ugdymo ir 30 profesinių mokyklų tiek didžiuosiuose miestuose, tiek regionuose.

Šio iki 2022 metų pabaigos veiksiančio projekto metu visose minėtose Estijos švietimo įstaigose suplanuota įrengti moderniausią „Huawei” tinklo įrangą, įskaitant Wi-Fi prieigos taškus, tinklo šakotuvus ir ugniasienes. Skaičiuojama, jog atnaujintais vietiniais mokyklų tinklais iš viso pasinaudoti galės 120 tūkstančių mokinių ir mokytojų.

Nors projektas iš pradžių buvo suplanuotas vykdyti naudojant Wi-Fi 5 technologiją, 2019 metais ES patvirtino naują Wi-Fi 6 standartą, kurio pirmoji įranga „Huawei” klientus pasiekė jau tų pačių metų pabaigoje. Turėdama tai omenyje kompanija antroje Estijos mokyklų vietinio tinklo atnaujinimo programos fazėje nusprendė naudoti moderniausius Wi-Fi 6 sprendimus be jokio papildomo finansavimo.

„Kadangi „Huawei” politika yra būti ne tik svarbiu tarptautiniu, bet ir lokaliu žaidėju, vietinei bendruomenei nusprendėme suteikti vien tik geriausias mums prieinamas technologijas. Darome tai dėl geresnio švietimo, ateities ir mūsų vaikų gerovės visame Baltijos regione”, – paaiškino Danas Masiliūnas, „Huawei” įmonių verslo grupės vadovas Baltijos šalyse.

Inovatyvus švietimas Estijoje, padedant „Huawei CloudCampus” sprendimui

„Huawei” ir Estijos švietimo ir mokslo ministerijos bendradarbiavimas prasidėjo 2016 metais, kai ši institucija įsigijo 4000 „Huawei” planšetinių kompiuterių, skirtų naudoti Estijos mokyklose. Įvertinus teigiamą technologijų poveikį mokymosi procesui, „Huawei” tapo ilgalaikiu ministerijos skaitmeninio vystymosi partneriu, o 2017 metais, po įnirtingos kovos, dabartinio projekto nugalėtoju buvo paskelbtas „Huawei CloudCampus”. Šis sprendimas sujungia laidines ir belaides technologijas, taip pasiūlydamas išskirtinę tinklo patirtį bet kurioje vietoje.

Pirmajame projekto etape, vykusiame iki 2020 metų kovo, sėkmingai atnaujintos 154 mokyklos. Tačiau prasidėjus pandemijai, kai mokymo įstaigoms teko pereiti prie nuotolinio mokymosi modelio, prasidėjo antra projekto fazė, besitęsianti iki šiol. Konkurencingame konkurse „Huawei” dar kartą sugebėjo pasiūlyti geriausią sprendimą, todėl iki 2021 metų birželio naujovišku interneto tinklu jau galėjo džiaugtis 223 bendrojo ugdymo ir keturios profesinės mokyklos. Projekto vykdytojai taip pat netruko įvertinti „Huawei iMaster NCE” sprendimo, leidžiančio kur kas paprasčiau administruoti ir aptarnauti skaitmeninę infrastruktūrą. Jo dėka vienas inžinierius gali aptarnauti vidutiniškai 5000 įrenginių.

Per 2022 metus skaitmeninės infrastruktūros atnaujinimą numatyta pabaigti visose Estijos mokyklose. Kiekvienoje jų bus įdiegta „Huawei” įranga, kuri Estijos jaunajai kartai suteiks prieigą prie inovatyviausių mokymosi galimybių. „Modernizavimo projekto pabaigoje pagaliau pasieksime tas mokyklas, kurios savo tinklų atnaujinimo laukė daugiau, nei penkerius metus. Dėkodami ugdymo įstaigoms už kantrybę, jų tinklus aprūpiname naujausios kartos Wi-Fi prieigos taškais. Žinoma, tokio masto pokyčiai nebūtų įmanomi be mūsų partnerių, kurie padarė daugiau, nei iš jų reikalaujama”, – pridūrė D. Masiliūnas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!