- Reklama -

Potvynis (sxc.hu)

Neseniai praūžę potvyniai Kolorade nusinešę bent 8 gyvybes ir dingusiais be žinios paliko apie 200 gyventojų, o tūkstančiai neteko savo namų. Tačiau pasirodo, jog tai nėra vienintelis dalykas, dėl kurio dabar turėtų nerimauti vietiniai gyventojai. Nepaisant Kolorado Naftos ir Dujų Asociacijos prezidento neigimo, vis garsiau kalbama apie tai, jog potvynio metu buvo pažeistas bent vienas iš skalūnų išgavimo vamzdžių, todėl dabar į vis dar potvynio vandeniu užlietus laukus teka ir nuodingas frekingo procese naudojamas fluidas. Jei tai pasirodytų tiesa, žmonės turėtų vengti kontakto su vandeniu.

JAV žiniasklaida taip pat nėra linkusi gilintis į šią situaciją, todėl informacija apie galimą katastrofą viešinama aktyvių visuomenės narių dėka. Gyventojai raginami siųsti foto iš įvykio vietos, įrodant, jog frekingo vamzdžiai yra pažeisti ir į aplinką liejasi chemiškai pavojingas fluidas. Primenama, jog frekingas yra vienintelis skalūninių dujų išgavimo būdas, kurio metu į požemius leidžiamas vandens ir chemikalų mišinys pramušant požeminį uolienų sluoksnį, po kuriuo ir slypi dujos.

Frekingas prieštaringai vertinamas būtent dėl procese naudojamo fluido, kuris neva gali užteršti gruntinius vandenis. Nors metodo šalininkai teigia, jog vandens srovė leidžiama žymiai giliau nei gruntiniai vandenys, todėl pavojaus nėra. Visgi akivaizdu, jog esant tokioms gamtos stichijoms kaip Kolorade aplinka nėra visiškai apsaugota nuo kontakto su fluidu. Abejojama, ar buvo imtasi visų saugumo priemonių, žinant, jog šiai valstijai būdingi stichiški potvyniai. Pažymėtina, jog Koloradas yra tapusi viena iš skalūninių dujų išgavimo sostinių JAV. Viso regione yra 20 000 frekingo gręžinių, kuriuos valdo trys stambios kompanijos. Dėl potvynio buvo uždaryta maždaug dešimtadalis jų.

Gyventojų siunčiamose nuotraukos, iš tiesų, matytu pažeisti vamzdžiai ir neaiškios kilmės nuotekos. Jei chemikalų išsiliejimas būtų patvirtintas tai būtų pirmasis incidentas susijęs su taip kontraversiškai vertinamu frekingu. Ne tik Lietuvoje, tačiau ir JAV šis metodas susilaukia daug kritikos ir aktyvių protestų.

Vienas antifrekingo aktyvistų grupuotės Cliffas Willmengas narys patvirtino, jog gali būti šimtai ar net tūkstančiai gręžinių su neaiškios kilmės nuotekomis, tačiau kol kas niekas negali patvirtinti, kas tai per nuotekos. Taip pat pastebėta, jog gali būti pažeistos ir fluido saugojimo talpos.

Kaip jau minėta, Kolorado naftos ir dujų asociacija paneigė, kad potvynis galėjo padaryti kokios nors žalos aplinkai. Tačiau Kolorado Gamtos Išteklių Departamentas nebuvo linkęs visiškai pasitikėti asociacijos žodžiais ir įspėjo gyventojus nekontaktuoti su potvynio vandeniu arba po kontakto nusiplauti rankas. Departamento direktorius taip pat pažymėjo, jog avarijų regione mastas yra nenuspėjamas.

Esant nedidelėms fluido nuotekoms žalą būtų galima gana greitai pašalinti, tačiau aktyvistus labiausiai piktina, jog šia tema apskritai vengiama kalbėti viešai. Dviejų didžiausių kompanijų Encana ir Anadarko atstovai teigė, jog visi gręžiniai buvo saugiai uždaryti iki potvynio. Tačiau paklausti, ar tokio masto potvynis negalėjo vis tiek padaryti žalos nebuvo tokie užtikrinti. Viena atstovių teigė, jog tokie potvyniai pasitaiko kartą per šimtą metų, todėl jiems visiškai pasiruošti tiesiog neįmanoma.

Parengta pagal The Huffington Post.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!