- Reklama -

JAV žiniasklaida atkreipė dėmesį, kad jau ir pačios žvalgybos agentūros pasiklydo tarp versijų, kas numušė Malaizijos lėktuvą. KK nuotr.

Paaiškėjo, kad antradienį JAV surengtoje spaudos konferencijoje buvo pateiktos dvi JAV žvalgybos versijos, kas liepos 17 d. Rytų Ukrainoje galėjo numušti Malaizijos lėktuvą: pirmoji – tai padarė rytų Ukrainos sukilėliai, antroji – Ukrainos armijos „dezertyrai“.

Į tai dėmesį atkreipė JAV žurnalistas Robert Parry, kuris pastebėjo: kadangi JAV vyriausybė siekia sukurti bylą rytų Ukrainos sukilėliams ir Rusijai, apkaltinant juos dėl Malaizijos lėktuvo numušimo, tai įrodymai galimai yra pritempiami prie iš anksto suplanuotos išvados, įskaitant ir paaiškinimą, kodėl raketos paleidimu įtariami kariai galėjo vilkėti Ukrainos kariuomenės uniformas.

Robert Parry pažymi, kad nors JAV vyriausybė dėl lėktuvo katastrofos kaltina rytų Ukrainos sukilėlius ir Rusiją, o pagrindinė JAV žiniasklaida, įskaitant „Los Angeles Times“ ir „The Washington Post“, kaip pagrindinę paskelbė spaudos konferencijoje JAV žvalgybos pateiktą versiją, jog Malaizijos lėktuvą numušė sukilėliai, vis dėlto „Los Angeles Times“  paviešino toje pačioje spaudos konferencijoje paminėtą ir kitą JAV žvalgybos versiją – kad Malaizijos lėktuvą galėjo numušti Ukrainos kariuomenės „dezertyrai“.

„JAV žvalgybos agentūros iki šiol negali nustatyti būrio, paleidusio raketą, tautybių ar tapatybių. JAV pareigūnai sakė, kad galėjo būti, jog SA-11 (raketinę sistemą RBS) paleido Ukrainos kariuomenės dezertyrai, kurie buvo apmokyti naudoti panašias raketų sistemas“, – po antradienį vykusios JAV pareigūnų spaudos konferencijos  paskelbė „Los Angeles Times“.

„Šis teiginys apie galimą „dezertyrą“ galėtų paaiškinti, kodėl keletas analitikų buvo įsitikinę, kad jie matė Ukrainos kariuomenės uniforma vilkinčius kareivius, palinkusius prie raketų baterijos rytų Ukrainoje. Bet tai yra dar vienas paaiškinimas, kodėl JAV žvalgybos bendruomenė nenori pripažinti, kad raketą galėjo paleisti kas nors, dirbantis Ukrainos kariuomenėje. Kitais žodžiais, mes galime matyti dar vieną JAV vyriausybės „pakoreguotą žvalgybą“ pagal norimą politiką, kaip tai jau buvo daroma rengiantis karui su Iraku“, – rašo JAV žurnalistas Robert Parry.

Pasak JAV žurnalisto, tokiame „pritemptų žvalgybos išvadų“ prie norimos politikos kontekste jau nebus galima atlikti rimto ir nešališko tyrimo ir atsakyti į klausimus: o gal Rusija ir sukilėliai šiuo atveju meluoja? Kadangi „tai, ką B.Obamos administracija ir pagrindinė JAV žiniasklaida padarė, yra pavyzdys dar vieno „informacinio karo“ – padarant bylą be jokių faktinių įrodymų, kad tik priešas atrodytų blogiau, ir taip marginalizuojant bei suskaldant požiūrį į norimą rezultatą.“

„Lygiai tas pats – „grupė galvoja“ – jau nuvedė JAV į pražūtingą karą Irake. Ir, atrodo, iš tos pamokos nebuvo pasimokyta“, – rašo JAV žurnalistas Robert Parry.

Amerikiečių žurnalistas taip pat mato situacijų dabar ir 2013 metais panašumus. Tada, 2013 m. rugpjūčio 30 d., JAV sekretorius Dž.Kerry apkaltino Siriją dėl “cheminio ginklo atakos” rugpjūčio 21 d., bet tų įrodymų nepavyko materializuoti, ir vėliau jie buvo diskredituoti.

Kaip rašo Robert Parry, analogiška situacija yra ir dabar: „JAV sekretorius Dž.Kerry, kaip buvęs prokuroras, net be formalaus tyrimo didžiuojasi, kad jis turi stiprią bylą prieš rytų Ukrainos sukilėlius ir jų rėmėją Rusiją dėl Malaizijos lėktuvo numušimo“.

Tačiau šiuo atveju, mano JAV žurnalistas, situacija yra kur kas blogesnė: „Jis (Kerry) iš esmės diktuoja bylos baigtį, taip rizikuodamas įstumti pasaulį į naują ir pavojingą Šaltąjį Karą“.

„Su jo didaktiniu „įrodymų“ pristatymu – „viskas pasakyta, nėra ką rodyti“, Kerry padarė bet kokį objektyvų tyrimą, paremtą įrodymais, beveik neįmanomą, kadangi JAV tyrėjų ir net daugelio tarptautinių pareigūnų darbas priklauso nuo JAV prestižo.

Todėl jeigu jūs, sakykime, JAV žvalgybos analitikas, tirdamas įrodymus surasite kažką, kas veda visai kita kryptimi, link Ukrainos kariuomenės, pavyzdžiui, jūs susilaikysite nuo savo išvadų, žinodamas, kad pereiti kelią vyresniam pareigūnui, kuris jau pasakė verdiktą, reikštų jūsų karjeros pabaigą. Ir tai būtų kur kas prasmingiau, nei būti sunaikintam dėl prieštaringų įrodymų“, – rašo Robert Parry.

Amerikiečių žurnalistas mano, kad Dž.Kerriui visai nerūpi išsiaiškinti, kas iš tiesų kaltas, dėl numušto Malaizijos lėktuvo rytų Ukrainoje. Visi požymiai rodo, kad siekiama karo.

„Kerry nepasimokė nei iš Sirijos nesėkmingos pamokos, nei iš Prezidento Dž.Bušo įlindimo į Iraką 2002 m. dėl neegzistuojančio branduolinio-cheminio bakteriologinio ginklo, nei iš ankstesnių JAV valdžių sprendimų, dėl kurių galvas Vietnamo džiunglėse paguldė milijonai jaunų amerikiečių“, – daro išvadą JAV žurnalistas Robert Parry.

***

Antradienį spaudos konferencijoje oficialių JAV pareigūnų paskelbta informacija apie JAV žvalgybos palydovo užfiksuotus galimai Ukrainos karius, palinkusius prie raketos baterijos, sutampa su prieš keletą dienų Rober Parry paskelbta informacija.

„Ką man papasakojo vienas šaltinis, kuris man buvo pateikęs tikslią informaciją apie panašius dalykus praeityje, tai JAV žvalgybos agentūra turi detalius iš palydovo gautus vaizdus baterijos, kuri paleido lemtingą raketą, bet, pasirodo, baterija buvo kontroliuojama Ukrainos vyriausybės karių, apsivilkusių panašiomis į ukrainiečių karių uniformas.  Šaltinis sakė, kad CŽV analitikai dar negali pasakyti, ar ten iš tiesų buvo rytinės Ukrainos sukilėliai, panašiomis uniformomis, bet pradinis vertinimas buvo tai, jog ten buvo Ukrainos kariai”, – rašė R.Parry kelios dienos prieš oficialiąją JAV pareigūnų spaudos konferenciją.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!