- Reklama -

Michailas Chodorkovskis

Netikėtas M. Chodorkovskio paleidimas iš kalėjimo viena dažniausiai aptarinėjamų nūdienos aktualijų. Kelis mėnesius pareigūnai kurpė trečią bylą buvusiam naftos magnatui, todėl malonės ir išankstinis paleidimas buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus. Abejotina, ar sprendimas rėmėsi vien humanitariniais principais, kaip argumentuodamas sprendimą kalbėjo V. Putinas.

Kremliaus kritikas ir nacionalistas E. Limonovas šį sprendimą pavadino metų sensaciją. Buvęs Maskvos ekonomikos mokyklos direktorius Sergėjus Gurievas turi paprastą versiją: „Chodorkovskis buvo paleistas, nes Rusijos įvaizdis pastaruoju metu nuosekliai smuko“. Iki paleidimo sklido kalbos, jog trečiojoje byloje pačiam S. Gurievui teks stoti prieš teismą.

Gali būti, jog paleidimas susijęs su įvykiais Ukrainoje. V. Putinas sulaukė ypatingo priešiškumo dėl spaudimo Ukrainos prezidentui, todėl tikėjosi malonės dekretu bent šiek tiek pataisyti savo įvaizdį. Prezidentas nori pasirodyti kaip vadovas, kuris moka naudoti ne tik lazdą, tačiau ir saldainį. Savo kalboje apie būsimą malonės dekretą V. Putinas pažymėjo, jog atsižvelgia į prastą M. Chodorkovskio motinos sveikatą. Taip siekdamas sudaryti dar stipresnį minkštaširdžio politiko portretą. Pačiam buvusiam milijardieriui tai buvo vienintelė pateisinama priežastis prašyti malonės ir nusileisti.

Byla šiek tiek primena politiko ir blogerio Aleksėjaus Navalny byla, kuris buvo kaltinamas valstybės turto grobstymu ir už grotų turėjo praleisti 5 metus. Tačiau galiausiai A. Navalny buvo paleistas žymiai anksčiau ir netgi gavo teisę kandidatuoti į Maskvos savivaldybę. Paleidimą organizavęs V. Putinas tuomet pranešė, jog kaltinimai jam pasirodė pernelyg „keisti“. Tai paskatino manyti, jog tokius sprendimus priima ne vienintelė jėga Rusijoje.

Taigi kas nutiko su ketinimais pradėti trečiąją bylą? Generalinis prokuroras Aleksandras Zviaginsevas dar neseniai paskelbė, jog turi šešis įkalčius trečiajai bylai ir mato „palankias perspektyvas“ iškviesti M. Chodorkovskį prieš teismą dar sykį Kaltinimo turinys buvo pinigų plovimas pervedant juos į užsienio sąskaitas. Pinigu suma apie 10 milijardų dolerių. Tuo tarpu V. Putinas konferencijoje paskelbė, jog kaip žmogus iš šono mato, jog trečiajai bylai nėra pakankamo pagrindo.

Abejotina, jog generalinis prokuroras kurpdamas bylas rėmėsi savo iniciatyva. Taigi veikiausiai buvo tiesiog nuspręsta, jog M. Chodorkovskis yra pakankamai nusilpęs, netekęs savo galios, jog nebebūtų pavojingas. Tuo pačiu galima jį panaudoti viešųjų ryšių tikslais. Tokiu sprendimu gailestingas V. Putinas pasirodė ir visuomenės akyse. Laukdami švenčių jie priėmė sprendimą kaip atlaidumo ženklą. Pastebima, jog pastaruoju metu priešiškumas prezidento atžvilgiu mažėja. Užmarštin nuslinko demonstracijų dvasia, kuri buvo užgimusi V. Putinui grįžus į prezidento postą.

Sprendimas atskleidžia ir kai kuriuos užkulisinius niuansus. Manoma, jog juo V. Putinas atsiskyrė ir parodė stuburą prieš vadinamąjį Siloviki tinklą, apimantį Rusijos žvalgybą, karybą ir teisėsaugą. Šio tinklo vadas yra Igoris Sečinas, kuris iškilo nuo tada, kai į Kremlių įžengė V. Putinas.

I. Sečinas ir anksčiau norėjo rimtesnių kaltinimų M.Chodorkovskiui. Jukos vadovai, anot jo, turėjo būti kaltinami ne tik ekonominiais, tačiau ir rimtesniais kriminaliniais nusikaltimais – žudymo, kankinimų, šantažavimo. Priežastis paprasta – Jukos turtą jis po truputį perkėlė į savo paties valdomą Rosneft. Taigi atrodo, jog I. Sečino galia menksta.

Išlieka neaišku, ar tarp V. Putino ir M. Chodorkovskio buvo kokių nors susitarimų dėl paleidimo sąlygų, ar prezidentas reikalavo jo nebesikišti į politiką. Bet kokiu atveju dabar atrodo, jog M. Chordorkovskis pasiryžęs pasinauti spaudos dėmesiu ir grįžti į areną. Net jei neseniai iš kalėjimo jis rašė vilties praradimą atskleidžiančius laiškus, kuriuose teigė supratęs, kokia stipri ir siaubinga sistema valdo Rusiją.

Ką buvęs oligarchas darys dabar? Skatins sukilimą būdamas užsienio teritorijoje? Reikalaus grąžinti Jukos? Ar padės tašką santykiuose su V. Putinu? Bet kokiu atveju pats M. Chodorkovskis dar 2012 m. pabrėžė: „Mano ambicijos nėra susietos su galios troškimu. Aš jau patenkinau tam alkį“. Buvęs milijardierius rašė, jog kovos už pamatines žmogaus teises visą savo gyvenimą ir tol, kol jam leis šeima.

Parengta pagal Spiegel.de.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!