- Reklama -

Didžiausias pasaulyje Norvegijos valstybinis turto fondas antradienį pranešė, kad pernai uždirbo rekordiškai daug – 2,2 trln. kronų (apie 195 mlrd. eurų) pelno, prie kurio prisidėjo technologijų sektoriaus akcijos ir silpna nacionalinė valiuta.

Bendra fondo vertė praėjusiais metais priartėjo prie 15,8 trln. kronų.

16,1 proc. grąža užfiksuota po didžiulių nuostolių 2022 m.

„Nepaisant aukštos infliacijos ir geopolitinių neramumų, akcijų rinka 2023 m. buvo labai stipri, lyginant su silpnais 2022-aiaisis“, – pareiškė Norvegijos centrinio banko investicijų valdymo padalinio vadovas Nicolai‘us Tangenas.

Norvegijos valstybinis turto fondas, kurį pildo valstybinių naftos ir dujų bendrovių gaunamos pajamos, skirtas finansuoti būsimas išlaidas dosnioje gerovės valstybėje.

Maždaug 71 jo portfelio procentas skirtas akcijoms – fondas visame pasaulyje valdo beveik 9 tūkst. įmonių akcijų paketus, ar 1,5 proc. visų listinguojamų akcijų.

Skaičiuojama, kad investicijų į akcijas grąža pernai buvo 21,3 proc. Tuo metu investicijos į technologijų sektoriaus akcijas išaugo ir praėjusiais metais sudarė 22,3 proc. visų investicijų į akcijas, palyginti su 14,5 proc. 2019 m.

Fondo portfelyje, be kita ko, yra tokie JAV technologijų milžinai, kaip „Microsoft“, „Apple“ ir „Google“ savininkė „Alphabet“.

Obligacijų grąža buvo 6,1 proc., o investicijos į nekilnojamąjį turtą dėl aukštesnių palūkanų normų sumažėjo 12,4 proc. Fondas taip pat investuoja į nelistinguojamus atsinaujinančiosios energetikos projektus, kurie atnešė 3,7 proc. grąžą.

Kronos vertės sumažėjimas išaugino fondo vertę 409 mlrd. kronų.

Lina Linkevičiūtė (AFP)
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!