- Reklama -

sxc.hu nuotr.

Tokijaus žiniasklaida paskelbė, jog Fukušimoje esanti padėtis pasiekė naujas grėsmės aukštumas. Likvidavimo darbų stebėtojai teigia, jog tokia padėtis susirdarė dėl žymaus užteršto vandens išsiliejimo. Apie užterštą iš saugyklų tekantį vandenį buvo pranešta antradienį. Atitinkamos agentūros sureagavo pakankamai greitai ir patvirtino, jog Fukušima turi būti vertinama aukštesniu radiacinės avarijos laipsniu nei iki šiol. Tuo pačiu taršos grėsmės išsigandusi Kinija išreiškė esanti šokiruota, jog vis dar nėra susitvarkoma su padėtimi.

Atominės Energetikos Reguliavimo agentūros (NRA) atstovė spaudai teigė, jog agentūra planuoja Fukušimos incidento laipsnį pakelti iškart iki trečio. Prieš tai Fukušimos incidentas buvo įvertintas pirmu lygiu reiškiančiu „anomaliją“. Pagal radiologijos skalę nuo šiol Fukušima vertinama trečiu lygiu – „rimtas incidentas“. Šis pokytis laikomas pačiu svarbiausiu nuo pat 2011 m., kuomet ir įvyko incidentas. Viso radiologijos incidentų skalėje yra 7 laipsniai. Pažymėtina, jog kai kurie specialistai jau seniai kalbėjo apie tai, jog Fukušimos avarijai turėjo būti suteiktas aukštesnis pavojaus laipsnis, o pirmo laipsns suteikimą vadino tiesiog absurdišku. Nors trečio laipsnio suteikimas taip pat tenkintų ne visus ekspertus, kurie tebėra įsitikinę, jog Fukušimos padariniai skaudesni už Černobilio.

„Kad ir kokiu kampu žiūrėsi viskas atrodo apgailėtina“ – kalbėjo Japonijos atominės energetikos vadovų kabineto sekretorius Yoshihide Suga. Tačiau tuo pačiu buvo patikinta, jog valdžia darys viskas pastangas, jog užterštas vanduo būtų likviduotas. Be to, tikinama, jog Japonijos gyventojai neturi didelių galimybių susidurti su radioaktyviu vandeniu. NRA taip pat išreiškė susirūpinimą kitomis vandens saugyklomis, kurios yra tokio pat tipo kaip ir pastaroji praleidusi vandenį. Talpyklos buvo pastatytos tam, jog palaikytų vėsą prie išsilydžiusių reaktorių.

Kaimyninė Kinija pasipiktinusi, jog 2011 m. įvykusi nelaimė toliau kelia grėsmę ne tik Japonijos, tačiau ir aplinkinių valstybių gyventojams. Tuo pačiu pareikalavo, jog esant panašiems incidentams informacija būtų pateikiama laiku, atvirai ir tinkamu būdu. Tepco jau ne kartą yra kaltinta slepianti tikrąją informaciją apie tai, kaip sekasi likviduoti avarijos padarinius.

Norint įsivaizduoti užterštumą pateikiamas pavyzdys – vanduo yra toks užterštas, jog netoliese jo valandą praleidęs žmogus gautų tokią radiacijos dozę, kuri penkis kartus viršija metinę ribą. Radiacijos nuotekis dar apibūdinamas nurodant, jog po dešimties valandų buvimo prie telkinio 50 centimetrų atstumu galintis pasireikšti pirmais simptomais, pavyzdžiui, pykinimu ar baltųjų kraujo kūnelių mažėjimu. Trečias lygis taip pat reiškia, jog dešimt kartų viršijama radiacijos norma, kurioje gali dirbti elektrinės darbuotojai.

Parengta pagal The Huffington Post.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!