- Reklama -

Olympinė ugnis (sxc.hu)

Tarptautinio Olimpinio Komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas paskelbė, jog nepaisant teroristinių išpuolių jis pasitiki Rusijos valdžia, kuri Sočio olympinėse žaidynėse garantuos visišką saugumą. Po dviejų išpuolių geležinkelyje ir troleibuse tokie žodžiai gali būti vertinami kaip mandagumo gestas arba kaip žiūrėjimas į problemą pro pirštus. Patys Rusijos pareigūnai paprašė tarptautinės bendruomenės solidarumo kovojant su vidiniu priešu.

Viso per atakas mirė 31 žmogus. Manoma, jog abi atakos yra susijusios tarpusavyje. Abiejų priežastis – Sočio Olympinės žaidynės, norint sukelti sumaištį prieš jas. Tiesa, dar vienas išpuolis buvo spalį, kuomet tame pačiame Volgograde moteris savižudė kartu su savimi taip pat nusinešė šešias nekaltų žmonių gyvybes. Manoma, jog tai yra islamo kovotojų įkvėptų Čečėnijos ir Dagestano gyventojų noras atkreipti dėmesį. Tiesa, Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnai vis dar nėra linkę atakų sieti su konkrečiu judėjimu.

Sočio Olympinės žaidynės prasidės šių metų vasario 7 d. T. Bachas savo pranešime teigė esąs tikras, jog bus padaryta viskas užtikrinant atletų ir kitų dalyvių saugumą žaidynių metu“. Tačiau korespondentai teigia, jog patys rusai nebėra įsitikinę, jog sugebės užtikrinti saugumą Sočyje, kuris yra už 700 km nuo Volgogrado.

Niekas nepripažino, jog yra atsakingas už minėtus išpuolius, nors paskutinis grasinimus paskelbė Čečėnijos sukilėlių vadas Doku Umarov, kuris teigė, jog Sočyje bus imtasi išpuolių prieš civilius. Tyrimų komiteto atstovas Vladimiras Markinas pranešė, jog tikriausiai bombos buvo pagamintos vienoje vietoje.

V. Putinas, žinoma, suskubo sugriežtinti saugumą Volgograde. JAV pasiūlė savo „pilną pagalbą Rusijos vyriausybei saugumui rengiantis Sočio Olympinėms žaidynėms“. D. Britanijos premjeras D. Cameronas savo ruožtu teigė esas šokiruotas ir nuliūdintas įvykių bei taip pat pasiūlė bet kokią pagalbą, kokios tik reikės. JTO Saugumo taryba pareiškė, jog jos nariai yra giliai pasipiktinę teroristinėmis atakomis Rusijoje.

Saugumo problema buvo susirūpinta dar iki minėtų teroristinių išpuolių. Atvirai buvo šnekame, jog Rusija nėra pajėgi apsaugoti atletų ir kitų, o teroristų teritorija yra pernelyg arti Sočio. Pastarieji tikrai pasinaudos galimybe atkreipti pasaulio dėmesį didžiausio sporto įvykio metu. Sumaišties baiminamasi ir Naujųjų metų naktį.

Parengta pagal BBC.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!