- Reklama -

Olimpinės (sxc.hu)

Rusijos islamistų lyderis Doku Umarovas tapo pirmuoju teroristu kviečiančiu bendraminčius rengtis teroristiniams išpuoliams Sočio olimpinių žaidynių metu. Įrašo data 2013 metų birželis. Tačiau dėl Rusijos galimybių užtikrinti žaidynių saugumą buvo abejojama jau anksčiau. Teroristams Sočio aplinka tiesiog ideali. Užsienio žiemos sporto mėgėjai internete netgi ragina vieni kitus nevykti stebėti varžymų gyvai, o pasilikti prie televizoriaus ekranų.

Sočio regionas yra vienas iš pačių pavojingiausių Rusijoje. Netoliese gyvena islamiškos tautos, o Čečėnų separatistai jau Bostone įrodė ką gali. Čečėnijos sostinė Dagestanas vos už 250 km, todėl akivaizdu, jog ruoštis išpuoliams jiems bus dar lengviau. Sočis įsikūręs vietovėse, kuriose kadaise gyveno teroristų protėviai, todėl separatistų noras atkreipti dėmesį dvigubas. Separatistai siekia, jog Sočio regionas būtų transformuotas į nepriklausomą Kaukazo emyratą.

Tiesa, teroristai turi užmojų ne tik sutrikdyti žaidynių eigą, tačiau apskritai sužlugdyti jų vykdymą. Doku Umarovas savo kreipimesi pareiškė, jog turi būti dedamos maksimalios pastangos, kad Sočio žaidynės neįvyktų. D. Umarovas ir jo parankiniai jau yra kaltinami sprogimais Maskvos metro stotyje ir Domodedovo oro uoste. Juose atitinkamai žuvo 40 ir 37 Rusijos gyventojai. Nors praėjusiais metais D. Umarovas liepė savo vyrams nebesitaikyti į civilius, kadangi jie patys po truputį pradeda sukilti prieš Kremliaus valdžią.

„Šiandien mes turime įrodyti tiems, kurie gyvena Kremliuje… kad mūsų gerumas nėra silpnumas“, – besifilmuodamas miškų apsuptyje kalbėjo D. Umarovas, – „Jie planuoja rengti olimpines žaidynes ant mūsų protėvių kaulų, ant kaulų daugelio musulmonų, kurie palaidoti prie Juodosios jūros. Mes turime neleisti to padaryti, naudodamiesi visomis priemonėmis, kurias mums suteikia Alachas“. Žaidynės šiame video įraše pavadintos satanistinėmis ir įžūliomis.

Pranešimu teroristų lyderis siekė tiek motyvuoti visas terorizmo atšakas Rusijoje, tiek išgąsdinti Rusijos vadovus, kurie turėtų su nerimu ruoštis didžiausiam Rusijos įvykiui per pastaruosius dešimtmečius.

Rusija nebus vienintelė, kuri rūpinasi Sočio žaidynių saugumu. Prie saugumo prisidėti pasiryžo Didžioji Britanija, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Gruzija. Taigi prisideda netgi ne itin tvirtus ryšius palaikančios valstybės. Tai leidžia teigti, jog saugumas kelia didelė tarptautinį susirūpinimą.

Tiesa, pati Rusija teigia, jog daro viską, kad Sočis taptų saugiausia pasaulio vieta istorijoje. Sočyje veiks sprogmenų ieškantys robotai, pakrantėmis kursuos itin greitos apsaugos darbuotojų valtys ir bus naudojamos kitos naujausios technologijos. Viso bus pasamdyta dešimtys tūkstančių apsaugos darbuotojų ir kariuomenės narių. Nuolatos rengiamos apsaugos ir medicininio personalo pratybos imituojant teroristinius išpuolius, viso organizuota apie 50 pratybų. Gynybos ministras į kalnuotas vietoves ketina siųsti specialius veteranų iš Čečėnijos karo dalinius. Be to, Sočis apskritai yra itin saugomas miestas, kadangi jame V. Putinas turi rezidenciją ir mėgsta priimti užsienio svečius.

Sočio Olimpinės žaidynės bus pirmosios kurios vyks ant teroristų buveinės slenksčio. Tiek Maskva, tiek Tarptautinis Olimpinis komitetas turėjo labai pasitikėti savimi leisdami vykdyti žaidynes būtent šioje pasaulio vietoje. Teroristų ir sukilėlių centro Londone atstovas Matthew Henmanas nerimauja, jog būdami taip arti teroristai saugumą sutrikdyti galės turėdami visiškai menkus resursus. Užtenka primityvios bombos norint sukelti sumaištį mieste.

Saugumo pratybose dalyvavęs Nikolajus Vasiljevas abejojo pratybų naudingumu. Jo manymu pratybos yra palyginti menkos su galimais terorizmo išpuoliais. Sužeistuosius gelbėti būtų sunku dėl siaurų ir nuolatos spūstimis užkimštų Sočio gatvių, o keli straigtasparniai tokiu atveju menkai gelbėtų. Todėl N. Vasiljevas valdžiai siūlo suformuoti specialias kelių linijas apsaugosi ir medicinos darbuotojų automobiliams bei įkurti daugiau nedidelių mobilių ligoninių. Kitaip net mažas teroristų išpuolis galėtų virsti visišku chaosu.

Grėsmė gali kilti ir iš kitų teroristinių grupuočių pusės. Pavyzdžiui, Uzbekistano teroristų grupės, kurie buvo treniruojami tarp Afganistano ir Pakistano. Praėjusią savaitę Rusijoje taip pat buvo pagauti du įtariamieji terorizmu iš Afganistano. Neatmetama, jog šių valstybių grupuotės gali būti suinteresuotos surengti išpuolį. Sirijos sukilėliai galėtų keršyti už prezidento B. Assado palaikymą pilietinio karo metu.

Visgi labiausiai baiminamasi ne dėl šių organizacijų, tačiau dėl pavienių teroristų, kuriuos susekti daug sunkiau. Ką gali tokie teroristai jau įrodė įvykis Bostono maratone.

Parengta pagal užsienio spaudą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!